Отопление на ГАЗ или ТЕЦ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
krraynov
Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
Двигател: CFGB 2012
Контакти:

Re: Отопление на газ или ТЕЦ?

Мнениеот krraynov » Чет 26 авг 2010 22:28

StS написа:Колега ... Само клима! Аз искам да се отърва от Топлофиксация ама найсе--- У**Ц и то голем..
Първо започваш с пълна изолация, а после виж съвета на колегата за кредит енергиина ефективност..

Успех ! :012:

Кредитите за енергийна ефективност в началото на тази година са ги спрели :banghead: никой не казва окончателно или ако е временно- до кога... :?:

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пет 27 авг 2010 0:28

Е добре бе да му *** *аиката, тези колеги с по 100-120лв парно как го правят?
Аз съм в топъл апартамент, мразя жегата и зимата не пускам парно, даже тази година не съм пълнил радиаторите, е под 45лв сметка нямах.
:не:
Справедливо ли е?
Айде спрете да хвалите глупавата Топлофикация!
Където има ТЕЦ има високи сметки и хлебарки!

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Пет 27 авг 2010 8:41

Плащаш по 45 кинта понеже покриваш част от общата мощност. Отделно зависи каква база си заявил да плащаш месечно. Затова лятото има изравнителни сметки. На дърва е много евтино, но цялото гърбене по носенето на дърва, зареждане на котела, ЧИСТЕНЕ на котела ежедневно почти. Да, има пиролизни котли, които се зареждат веднъж на 12 часа, но си е разправия. При газта... един седмичен програматор и останалото автоматиката си го върши и както каза колегата по-горе пускаш го октомври и го гасиш април :) Топлофикация е преебавка, но ако топлинното счетоводство е направено добре то преебавката е най-евтината.

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пет 27 авг 2010 9:16

hooligans написа:Е добре бе да му *** *аиката, тези колеги с по 100-120лв парно как го правят?
Аз съм в топъл апартамент, мразя жегата и зимата не пускам парно, даже тази година не съм пълнил радиаторите, е под 45лв сметка нямах.
Справедливо ли е?

Аз нямам и радиатори даже... 45лв на месец и е сега още 140лв.... на всичките до един там синовете им зетове да доведат !

vasko01
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko01 » Пет 27 авг 2010 12:03

AmW написа:
hooligans написа:Е добре бе да му *** *аиката, тези колеги с по 100-120лв парно как го правят?
Справедливо ли е?

Аз нямам и радиатори даже... 45лв на месец и е сега още 140лв.... на всичките до един там синовете им зетове да доведат !

Ей това му е най гадното на ТЕЦ ,плащаш без да си ползвал , това ако не е обир.......При газта и дървата това го няма,аз до колкото разбрах колегата търси апартамен а в апартамент да слагаш камини, да мъкнеш и да цепиш дърва , да вадиш пепеляци и тнт. си е направо :screwy .Има и нещо друго при камините в апартаменти,много блокове са с общи комини и като някой комшия пе.....ас от по горен етаж реши че комина му пречи и го прецака, става една :banghead:

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Пет 27 авг 2010 12:56

Справедливо ли е?

Добре де, Жоре, а със студена вода ли се къпеш......, или бойлер нещо?! mhihi

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пет 27 авг 2010 13:36

Не можеш да ме убедиш, че сам човек може да изразходи топла вода за 50лв.
Аз нито мия чинии нито ползвам топла вода за друго, освен за купанИЕ.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 27 авг 2010 13:42

Един бойлер постоянно включен отива до към 30лв месечно като разход на ток!
От ТЕЦ не разбирам щото не съм ползвал, но явно плащам у дома за отопление на дърва колкото или повече от апартамент стотина квадрата в столицата. За по - точни сметки, грея на дърва къща на два етажа обшо 128 кв.м с 25 кубика дърва на сезон по 60 лв за кубик

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Пет 27 авг 2010 14:04

К.Одаджийски написа:Един бойлер постоянно включен отива до към 30лв месечно като разход на ток!
От ТЕЦ не разбирам щото не съм ползвал, но явно плащам у дома за отопление на дърва колкото или повече от апартамент стотина квадрата в столицата. За по - точни сметки, грея на дърва къща на два етажа обшо 128 кв.м с 25 кубика дърва на сезон по 60 лв за кубик

И това е субективно, при мен пък къщата е 190кв.м. на 2 етажа и отиват по 15куб. максимум на зима, а няма изолация, само хубава дограма!
Обаче у мойта приятелка цяяяла зима е 25 градуса, парното бача та се къса и с топлата вода излиза около 500-600лв. на отоплителен сезон.
Е кое му е скъпото 100лв/месец?!
Е без пари няма! :обичам ви

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пет 27 авг 2010 14:56

Парното е най-доброто от към технология. Всякакви духала по стените, били те от 2000лв, не могат да стоплят като парното. Друг е въпроса за топлофикациите в България и как се управляват. Това е тотална гавра и всеки трябва да си резне радиаторите, да фалират и само това ще ги оправи.

Потребителски аватар
golf2949
Автомобил: Хюндай Туксон 4х4
Двигател: 2000 CRDI 2005г

Мнениеот golf2949 » Пет 27 авг 2010 17:38

chefito написа:Парното е най-доброто от към технология. Всякакви духала по стените, били те от 2000лв, не могат да стоплят като парното. Друг е въпроса за топлофикациите в България и как се управляват. Това е тотална гавра и всеки трябва да си резне радиаторите, да фалират и само това ще ги оправи.

Колега не съм много съгласен с теб,защото преди години имахме локално парно.Слизаш до мазата да го палиш и чак след няколко часа от студено става хладно,а не топло....сега октомври натискам копчето и април го спирам.....не съм ползвал услугите на топлофикация,защото тука няма,но като чета коментарите на клиентите й не бих се замислил и веднага бих се отказал от нея,така че колегата да мисли или газ или ток

Потребителски аватар
krraynov
Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
Двигател: CFGB 2012
Контакти:

Мнениеот krraynov » Пет 27 авг 2010 19:42

ИЗТРИТО...

Последна промяна от krraynov на Съб 28 авг 2010 21:00, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Съб 28 авг 2010 0:06

krraynov написа:Абе колеги... може ли някой да каже нещо по въпроса като се има в предвид - че всички софиянци се жалват че плащат много за ТЕЦ, а точно там цената още правителството на БСП я застопори, въпреки цените на газа? щото щеше да има бунт иначе (си мисля аз)

Т.е цените на топофикацията в София (най-вече) и не само там се ДОТИРАТ от държавата - т. е ВСИЧКИ данъкоплатци (и онези от с.Долно Нанагорнище) я плащат - туй справедливо ли е :?: Защо еквивалентно не раздават пари - на всички останали по цялата страна с по колкото се дотират цените на топлофикацията в столицата? :banana мммм ама няма далаверка - затова :banghead:

Ама и те хората (с ТЕЦ) - с тия общи сметки за входовете за ТЕЦ които всички, ползват не ползват - плащат ... :screwy
После и тия топлинни счетоводители :не: - и те са намърдани в синджира от посредници- които имат само чекмеджета, фактури и касови апарати....

Извода е.. че няма справедливост, обаче нали знаете не е луд оня който яде баницата... :banghead:

А в резюме според мен може да се каже че относно въпроса- на газ или на ТЕЦ - според мен- ако има изградена инсталация (парно) - най-добре е на ТЕЦ, и ако е в София.. цената е дотирана.. значи- харно е хорото..

Колега, говориш глупости.
Първо, цената от БСП до сега се е вдигнала многократно.
Вдига се почти всеки сезон, ако не е и всеки.
После, как точно някой от Горно Нанадолнище плаща парното на някой от София, че не разбрах?
От там и другата част на мнението ти се обезсмисля.

Относно мнението на колегата golf2949 - ела във Видин да видиш баща ми сам, какво локално парно направи. Зимата като се прибера не се живее в апартамента от жега :idea:
Ама и апартамента е с изолация и с хубава дограма.
Сещаш се, че на един апартамент в панелка примерно, с дървената дограма, няма как да е същия ефекта.

Ода, 25 кубика по 60 лв са си 1500 лв... :shock Много бе...

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Съб 28 авг 2010 6:34

golf2949 написа:
chefito написа:Парното е най-доброто от към технология. Всякакви духала по стените, били те от 2000лв, не могат да стоплят като парното. Друг е въпроса за топлофикациите в България и как се управляват. Това е тотална гавра и всеки трябва да си резне радиаторите, да фалират и само това ще ги оправи.

Колега не съм много съгласен с теб,защото преди години имахме локално парно.Слизаш до мазата да го палиш и чак след няколко часа от студено става хладно,а не топло....сега октомври натискам копчето и април го спирам.....не съм ползвал услугите на топлофикация,защото тука няма,но като чета коментарите на клиентите й не бих се замислил и веднага бих се отказал от нея,така че колегата да мисли или газ или ток

По стечение на обстоятелствата живея в 2 жилища. Едното е с климатици FUJI 3стаен с 3 броя. Другото е с парно от топлофикация...несравнимо е...самата топлина от парното е постоянна и не може да се сравни с духалките. Самите климатици като технология са изобретени и измислени за студено. Това, че обръщат процеса и започват да изстудяват навън и съответно вътре да топлят, не помага кай знае колко...самата топлина идва на порции...самите им терморегулатори спират и тръгват....непостоянно е и несравнимо с парното. ПАК КАЗВАМ, че топлофикациите у нас смърдят и вероятно и аз ще се откажа.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 28 авг 2010 7:11

ISRalien написа:......
Ода, 25 кубика по 60 лв са си 1500 лв... :shock Много бе...

Толкова баце, в къщата има постоянно жени /подчертавам жени/ mhihi и като заладнее на първи октомври палят и понеже не им се занимава повече с тая дейност, гасят огънчето покрай гергьовден :screwy
Дом е вечния огън :horror:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”