Проблем с кормилната уредба на Golf 3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Dobs
Автомобил:
Двигател:

Проблем с кормилната уредба на Golf 3

Мнениеот Dobs » Нед 29 авг 2010 0:06

Здравейте,
Има доста теми за подобни проблеми, но реших да обясня моята ситуация подробно за да можете да осмислите всичко.

Миналото лято купих първата си кола - Golf 3 1995г. 1.8 моноинжекция 75 к.с. двигател AAM. Взех я от Германия чрез търговец, който купува коли от частни лица и ги докарва на собствен ход. Колата има почти всички екстри за времето си, което включва и хидравлика.
Имаше някои дребни забележки, но нищо сериозно. Минаха може би 2 месеца и се появи проблем с въртенето на волана. При дясно навиване на място волана стана тежък все едно съм без хидравлика, че даже като че ли и по-зле. Наляво се върти без усилия, но се усеща нещо като прескачане и изпукване. В движение всичко е нормално. Колата не бяга на никъде, държи се изключително стабилно. Засега карам около 1-2 пъти седмично(изминал съм около 3000 км градско в София) и затова игнорирах проблема, а идваше и зима. Като цяло съм много доволен от голфчето, но ми омръзна да си чупя ръцете като паркирам и маневрирам на място.
Зимата мина така и дойде пролетта. Както знаете столицата ни се "разкраси" от множество дупки. Случи се един път вечерта да съм се засилил с 30-35 и да видя в последния момент един невъзможен за избягване ров. Някакси я спрях ама си се тресна добре. Резултатът беше, че предницата леко слегна. Страшни звуци и гледки и вибрации нямаше, само понякога леко тресе. Ама си викам бе кой знае какво му стана и на окачването сега. :horror: Но влошаване или забележима промяна в мъките с волана нямаше ! Междувременно изчетох сумата и теми за прецакани рейки. Ориентирах се да рециклирам при момчетата до ТУ и отидох един ден информативно да питам за какви пари става дума и отидох без колата. Като им обясних ми казаха, че едва ли могат да оправят такова нещо и по-добре да почвам да си търся друга рейка по моргите. Това още повече ме отчая.
Дойде време за ГТП и отидох при един познат, вдигнаха колата на стенд да огледат цялото окачване. И за мое огромно учудване казаха, че всичко е много добре, а притеснението ми за предницата са предни тампони макферсон, които са за смяна. Казах им за рейката и горе във въздуха раздвижиха гумите с лекота. "Е, че какво му е ?!" Викам свалете я долу пък ще видите. Гледаха, въртяха, викнаха даже един майстор, който се занимава само с голфове. Той вика може и да не е рейка, нещо е криво, може да е лагер, около червяка нещо и т.н. "Еми нз, не може да се види без да разглобиме всичко..." :shock Викам ок, засега тва е пък ще го мисля дали да идвам да го правим. И така отново още повече ме объркаха и се отказах пак. Не ми се дават 200-300 лв за още по-калпава рейка и монтаж (забравих да спомена, че хидравличното масло си е както трябва и няма никакви течове) нито ми се ще да разглобим всичко друго на сляпо и да не се оправи накрая. :?
Дали е възможно да са точно тампоните на макферсона (лагерите),нещо в самата кормилна кутия или при преход рейката към колелата ? Определено тампоните изглеждат много зле и май не са сменяни никога. Понякога (мноооого рядко) всичко се нормализира и въртя с лекота, но за кратко. При загасен двигател волана си е тежък и в двете посоки (съвсем нормално) и нито запъва, нито прескача. Пробвах на крик с хидравлика на по една гума - лесно въртя защото тежестта е наполовина, но пък като че ли пак лекичко се чува пукането наляво при теста от всяка страна.
Скоро ще ида пак до ТУ вече с колата и като пипнат тогава да разберат по-добре какво става. Бих искал първо вие да изкажете мнения за да имам насока (все още съм много млад и тепърва се уча).

ПС: Извинявам се за дългия пост, дано информацията свърши работа.

Потребителски аватар
aradovanov
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с кормилната уредба на Golf 3

Мнениеот aradovanov » Нед 29 авг 2010 19:27

Мене само четенето ме умори, тебе не знам :lol:

Така както си описал проблема, по-скоро рейката е сдала багажа.
Но...

Започваш от най-малкото зло:

1. Сменяш тампоните на макферсона с лагерите - караш и следиш за пукотевици.
2. Сменяш външните накрайници на рейката - пак следиш.
3. Сменяш вътрешните накрайници - същото. - 1+2+3 е най добре - спестяваш реглажи на предния мост.

Ако няма подобрения с пукането --> сменяш рейка и си решаваш проблема генерално. Търсиш рейка втора употреба икачат доста читави на цени до 100лв.
Хубавото на горните 3 е, че дори и да смениш в пследствие рейката поне ще си имаш нови тампони и накрайници.

Горните три няма да оправят трудното завиване на една страна но трябва да спре пукането.
Така бих направил аз.

Dobs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dobs » Пон 30 авг 2010 16:16

Благодаря за отговорите. Ще опитам първо с тампоните щото така или иначе са зле. Под външни накрайници се разбира това http://drive.bg/product_info.php?cPath= ... delId=1871 нали ? За вътрешни ще видим, дано не се налага да се ръся. Иначе прегледах многобройните оплаквания от калпави тампони и се насочих към Манимпекс(нали са уж официалните вносители на Билщайн). Отидох да питам днес и ми казват по 18 лв на бройка включително и лагерите. Е не знам колко ще да са "оригинални" за тия пари. То аз за един филтър давам 20 лв, а очакват от мен да си сложа половината кола върху нещо за 36 лв :roll:
Как мислите, нормално ли е ? (става дума баш за голф 3, за пасат не съм питал какви има)

TiL, ако е ремъка няма ли да се мъчи и в двете посоки ? По-скоро ще е точно рейката според мен.

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Вто 31 авг 2010 8:18

TiL написа:Незнам защо, но ми се върти в главата ремък... Мисля че бях чел някъде подобна тема със запъване и мисля че се бе оказало ремък или ролка на помпата нещо такова...

Точно. Аз имах подобен проблем. Смяна ремъка на хидравликата и всичко си дойде на мястото. Та колега, смени си ремъка първо, като най-най-евтин вариант. Ако не се оправи просто трябва майстор/разбиращ човек да го види, но все пак вариантите са два - или помпа или рейка. Окачването го изключи като вариант.

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Вто 31 авг 2010 8:36

Интересна тема!
Всички предположения дотук са възможни.

При мен при завъртане на ляв волан има едно припукване и след смяна на тампоните на макферсона изчезна, ама докато не се смачкаха и новите тампони, щото нали са "орижиналдъ..." mhihi

Сега пак го има.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”