Спирачната течност-подменяте ли я редовно?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Подменяте ли спирачната течност както е по книга?

Анкетата завърши на Вто 06 ное 2007 22:50

Да
42
33%
Не, само доливам, ако трябва
53
42%
Не, подменям я нацяло, но само при проблем със спирачките
32
25%

Общо гласове: 127
Потребителски аватар
krraynov
Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
Двигател: CFGB 2012
Контакти:

Re: Спирачната течност-подменяте ли я редовно?

Мнениеот krraynov » Сря 18 авг 2010 10:56

K написа:И аз съм на мнение, че трябва да се сменя на определен период. Още не съм сменял, но ще стане скоро. Заобиколен съм от хора, които ми се смеят като им кажа, че тази течност се сменя и се почват едни дебати на тая тема :mrgreen:

И на мене ми се смеят и по т.нар. 'сервизи' и майстори и т.н... и като им кажа че си го пише черно на бяло.. викат- не вярвай :roll: - това не е вярно :shock

За три години и нещо течността която източиха беше покафеняла когато я подмениха вчера... а пък и ми се струва :screwy че като че ли спирачните взеха да се задействат на малко по-горно ниво при натискане на педала ...

Потребителски аватар
vladobg78
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladobg78 » Сря 18 авг 2010 11:39

Здравейте колеги,

понеже се зачетох в темата, а наскоро закупих моя пасатор и съм сменил повечето консумативи, но без маслото на скоростната кутия и без спирачна течност - та може ли някой да ми препоръча марка масло за скоростите и марка спирачна течност. колата е с мотор ADR, 1,8 125 к.с, ръчна скоростна кутия. Кой DOT ми е спирачната течност, има ли след смяна проблем с ABS-a и трябва ли да ходя в сервиз на VW или може да се смени на всеки сервиз? опасявам се, че при немарлива смяна може да се появи проблем по ABS-a или да протече системата от някъде, а сега в момента всичко е ок.

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Сря 18 авг 2010 11:46

vladobg78 написа:Здравейте колеги,

понеже се зачетох в темата, а наскоро закупих моя пасатор и съм сменил повечето консумативи, но без маслото на скоростната кутия и без спирачна течност - та може ли някой да ми препоръча марка масло за скоростите и марка спирачна течност. колата е с мотор ADR, 1,8 125 к.с, ръчна скоростна кутия. Кой DOT ми е спирачната течност, има ли след смяна проблем с ABS-a и трябва ли да ходя в сервиз на VW или може да се смени на всеки сервиз? опасявам се, че при немарлива смяна може да се появи проблем по ABS-a или да протече системата от някъде, а сега в момента всичко е ок.

Колега, тази тема е с конкретен въпрос и дискусия.
Твоя въпрос е за друг раздел!

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Сря 18 авг 2010 16:44

krraynov написа:
K написа:И аз съм на мнение, че трябва да се сменя на определен период. Още не съм сменял, но ще стане скоро. Заобиколен съм от хора, които ми се смеят като им кажа, че тази течност се сменя и се почват едни дебати на тая тема :mrgreen:

И на мене ми се смеят и по т.нар. 'сервизи' и майстори и т.н... и като им кажа че си го пише черно на бяло.. викат- не вярвай :roll: - това не е вярно :shock

За три години и нещо течността която източиха беше покафеняла когато я подмениха вчера... а пък и ми се струва :screwy че като че ли спирачните взеха да се задействат на малко по-горно ниво при натискане на педала ...

Същия е ефекта - колата спира с малко по-леко натискане на педала. Преди след екстремтно спиране педала ставаше на камък.

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Сря 18 авг 2010 17:08

Онзи ден източих течноста на колата,която е поне от 98-ма(тогава закупихме колата) и сега всичко работи къде къде по-леко.Течноста е на марката Comma,която познати/приятели изпробвахме и се оказа,че правят читави смазочни течности.DOT5 е и яко по-добре спира колата,но все пак смених дискове с накладки и накладки на барабани...

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Мнениеот Vento » Чет 19 авг 2010 12:25

Всяка кола, която си купя за мен, веднага влиза в бокса и се сменят:
1. ВСИЧКИ ТЕЧНОСТИ
- масла: двигателно (на 1г. или 10.000км);
- скорости и диференциал (на 5г. или 50.000км);
- хидравлична течност (на 2-3г.);
- охладителна течност (на 2-3г.);
- течността на чистачките дори (зимна/лятна);
- фреон и масло (ако е с климатик - на 2-3г.);
2. ВСИЧКИ ФИЛТРИ
- маслен (с маслото);
- горивен (с маслото или през масло, зависи);
- въздушен и за купето (с маслото или по-често, ако се кара в запрашен район);
- допълнително си слагам и малко бензиново филтърче за карбураторни коли и на тръбичката за чистачките - да не се запушва (всяка година се сменя);
3. ВСИЧКИ РЕМЪЦИ с необходимите ролки и обтегачи
- ангренажни (или вериги) - на 3г. или 50.000км (веригите на 200-250.000);
- пистови и клиновидни (с ангренажа);
4. Проверяват се и ако има нужда се сменят:
- накладки;
- дискове (барабани);
- спирачна помпа;
- спирачни апарати и цилиндърчета;
- жила на ръчната;
- спирачни маркучи (желателно е да се сменят през 5-7г.);
- кантарът на задния мост;
- гуми (зимни и летни) - шарка, дълбочина и износване, баланс, налягане;
- свещи (запалителни и подгревни - през 30.000км)
- съединител - жило (помпи), притискател, феродов диск и лагер;
- акумулатор (проверка на ниво и гъстота на електролита, избили клетки и сулфат по клемите - на 6 месеца);
- изчита се дали има грешки в паметта (ако има компютър) и се проверява центровкана мотора;
- проверява се основно цялото окачване (носачи, тампони, накрайници, шарнири, биалетки, лагери главини) и се минава стенд за сходимост на колелата (на вски 10-20.000км според уцелените дупки) и стенд амортисьори;
- проверява се купето за корозия;

Така съм спокоен и сигурен в колата, мога да си я ръчкам смело и знам, че няма да ме остави някъде. :012:

Потребителски аватар
offside
Автомобил: Passat B5 1997
Двигател: 1.8 20v ADR

Мнениеот offside » Вто 31 авг 2010 0:44

Тази операция не я правя след като на предния ми автомобил ,посредством смяна на спирачна течност се наложи и смяна на помпата, защото педала пропадна и не поиска да се вдигне докато не сложих новата помпа(ако не бях пипал може би щеше да си кара още доста време, въпреки че гумичките са били тръгнали). От тогава не пипам нищо което си работи и не създава ядове ;) Даже сега последно ми се наложи на пасата да сменя един маркуч на хидравликата на рейката и си викам дай поне да сменя и течността с нова, след това 2 дена си карам с твърд волан докато се обезвъздуши само (въпреки всичко направено от мен по книга и съвети на колеги от форума).Повече ако не ми се наложи както в случая , няма и да си помисля да сменя тази течност! Това си е лично мой избор и не твърдя че така е правилно, просто си имам явно лош късмет с такива операции и гледам да страня от тях :banghead:
Сменям редовно маслата (включвам и това на скоростите което сменям на смяна ангренаж) и филтрите който в някой случай се налага и на по 5к км. заради изрядно чистата ни столица :mrgreen:
Поздрави!

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Чет 02 сеп 2010 0:03

Реших и аз да сменям течноста. Отивам в един сервиз само за смяна на масла в Младост. Питам майсторчето...тоя ми се смее с клиента до него. "А защо искаш да я сменяш, тя не се сменя. На тоя Пасат бутнеш ли течноста ставало по-лошо". Обърнах се и се качих в колата докато тоя подигравателно твърдеше, че спирачна течност не се сменя. 8)

Потребителски аватар
krraynov
Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
Двигател: CFGB 2012
Контакти:

Мнениеот krraynov » Чет 02 сеп 2010 7:11

K написа:Реших и аз да сменям течноста. Отивам в един сервиз само за смяна на масла в Младост. Питам майсторчето...тоя ми се смее с клиента до него. "А защо искаш да я сменяш, тя не се сменя. На тоя Пасат бутнеш ли течноста ставало по-лошо". Обърнах се и се качих в колата докато тоя подигравателно твърдеше, че спирачна течност не се сменя. 8)

Намери истински сервиз, в който да не те питат- защо я сменяш... аман :banghead: от 'сервизи' и 'майстори' ...

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Мнениеот Vento » Чет 02 сеп 2010 7:20

K написа:Реших и аз да сменям течноста. Отивам в един сервиз само за смяна на масла в Младост.
Е там ти е грешката - сам си написал, че е само за масла mhihi :mrgreen:

Потребителски аватар
Съмнителният
Автомобил: Bora 4 motion
Двигател: BDE 2002

Мнениеот Съмнителният » Чет 02 сеп 2010 15:05

Смених я като купих колата, но сега пак - заедно с нови дискове, накладки и маркучи. Това за около година и половина.

drob4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот drob4o » Пон 06 сеп 2010 17:27

Сменям я на всеки две години, както са предписанията на производителя за моят модел (Пасат'92) :D

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 06 сеп 2010 20:04

offside написа:Тази операция не я правя след като на предния ми автомобил ,посредством смяна на спирачна течност се наложи и смяна на помпата, защото педала пропадна и не поиска да се вдигне докато не сложих новата помпа(ако не бях пипал може би щеше да си кара още доста време, въпреки че гумичките са били тръгнали).

100 % ти гарантирам , че си избягнал ПТП . Точно когато е трябвало да набиеш спирачки за да избегнеш удар педалът щеше да потъне до долу при рязкото натискане и докато усетиш удар.
Изпитал съм го - яки спирачки пробвани , малко каране из града и докато се влача с 40 км/ч се наложи да спра рязко - да ама не .Педалът потъна - ръчна, рязко бутане на 2 ра и спря.
просто дошло е времето на помпата.

ch2222
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ch2222 » Пет 10 сеп 2010 21:08

Считам,че има масово подценяване на въпроса за смяна на сп.течност.Имал съм случай,на отказ на спирачките поради завиране на течността /на Лада/,след смяна - на същото трасе и същия стил на каране:не завря.Ненатрапчивият ми съвет е:на 10-годишна кола сменете консуматива.Дори стиснатите германци го правят.Италианците не знаят какво е това т.к.,че ако колата е от Италия - направете го!Не съм представител на фирма за спирачна течност - просто си представих,че мога да бъда полезен с моя дългогодишен опит.Поздрави.

Потребителски аватар
koziak
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот koziak » Вто 12 окт 2010 16:09

Най после и аз смених спирачната течност и съм много доволен, че го направих.Старата беше направо черна, сигурно никога не е била сменяна.За сега не мога да намеря особена разлика в спирането, но поне си знам че течността е сменена и ми е спокойно!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”