passat b3 избор и смяна антифриз

Техническа и сервизна информация за Passat
van4o_v
Автомобил:
Двигател:

passat b3 избор и смяна антифриз

Мнениеот van4o_v » Нед 10 окт 2010 13:08

Здравейте,колеги! Търсих за такава тема, но не открих. Въпросът ми е какъв антифриз да си сипя на пасата(b3 91-ва). Препоръчайте ми нещо с добро съотношение цена-качество. :D Другият ми въпрос, е как точно става смяната? От скоро имам кола и знам само от къде се долива,но не и как се извършва цялостна подмяна и обезвъздушаване. Мерси предварително ! :beer :beer :beer :beer

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Re: passat b3 избор и смяна антифриз

Мнениеот mupk0 » Нед 10 окт 2010 13:22

Антифриза...еми най-добре си е както е казано от завода или иначе казано отиваш в представителство на VW и слагаш от техният антифриз.Номера вече те ще ти го кажат като кажеш какъв мотор икоя година е колата.Не е фрапиращо скъп.Обезвъздушаването трябва да става само(предполагам като на повечето VW).А за смяната му,аз лично загрях колата и махнах маркуча от радиатора към водната помпа и всичко изтече(при отворен термостат :)

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Нед 10 окт 2010 13:40

Ти си за син антифриз G11, марката няма значение. Ако си взел концентрат го разреждаш с дестилирана вода. За източването на стария - откачаш дебелата гумена тръба ниско долу на двигателя, хубаво е и да промиеш системата с течаща вода няколко пъти. Внимавай къде източваш стария, защото е агресивен към околната среда. Успех!

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Нед 10 окт 2010 14:41

Всякакъв може да му сложиш според това какви са ти възможностите...аз слагах от най евтиния и нямаше проблеми....но не слагай само чиста вода :!: :!: :!: ....защото помпата отива на кино.ИЗПРОБВАНО :!:

altanivan
Автомобил:
Двигател:

Re: избор и смяна антифриз - passat b3

Мнениеот altanivan » Нед 10 окт 2010 15:50

И аз карам моя пасатор б3 с антифриз от евтиния и няма никакви проблеми ..!Карах го едно лято с вода само,като дойде зимата сложих антифриз и веднага протече помпата :( :(

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Нед 10 окт 2010 19:20

altanivan написа:И аз карам моя пасатор б3 с антифриз от евтиния и няма никакви проблеми ..!Карах го едно лято с вода само,като дойде зимата сложих антифриз и веднага протече помпата :( :(

:да:

Потребителски аватар
swir4o
Автомобил: VW Passat Variant Pacific
Двигател: 1.8 ADZ

Мнениеот swir4o » Нед 10 окт 2010 19:39

Колега, купи си антифриз Приста на -40 градуса. Такава е препоръчителната концентрация за VW. Сменя се на 2 години без оглед на изминатите километри, след това присадките спират да действат и настъпва корозия- на блока, алуминиевата глава и т.н. Успех!!! В никакъв случай не слагай наливен....

Потребителски аватар
Ivaile
Автомобил: Touran
Двигател: BSE 2008

Мнениеот Ivaile » Нед 10 окт 2010 20:39

Swir4o е прав! Карам 6 години с Приста - концентрат, без да го разреждам, сменям го на 2 години и до сега - никакви проблеми! Когато го източвм, няма никакви мизерии!Въпреки това промивам, изчаквам да изкапе водата и наливам концентрата!

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Нед 10 окт 2010 20:58

Гледам хвалите разни антифризи.Аз карам с концентрата на ШЕЛ за -60,3:1(май беше за -40),че идва малко гъст,но 3л антифриз и 1л вода е перфектно :)

Потребителски аватар
vit_autosofia
Автомобил: Мерцедес W210 2002г
Двигател: 2700CDI
Контакти:

Мнениеот vit_autosofia » Вто 12 окт 2010 16:48

Евтин антифриз не слагам и на клиени,камо ли на моя кола.Просто му спестяват антикорозионните съставки.Иначе за замръзване не замръзва.

Потребителски аватар
ti6ogb
Автомобил: WV Passat Variant TDI 1.9
Двигател: AVF - 2001

Мнениеот ti6ogb » Вто 12 окт 2010 17:02

Аз сменях скоро,но направих глупост че не загрях хубаво колата,и при наливането хвана 3-те литра концентрат
(HEPU -Германски)и само 400 грама вода.Ще има ли някаква разлика , ако е така омесен ?

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 12 окт 2010 17:48

ti6ogb написа:Аз сменях скоро,но направих глупост че не загрях хубаво колата,и при наливането хвана 3-те литра концентрат
(HEPU -Германски)и само 400 грама вода.Ще има ли някаква разлика , ако е така омесен ?

Конценратът задължително се разрежда, за препоръчване с дестилирана вода; в противен случай охлаждането се влошава, когато се ползва само концентрат. :012:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 12 окт 2010 17:58

Ljubon написа:
ti6ogb написа:Аз сменях скоро,но направих глупост че не загрях хубаво колата,и при наливането хвана 3-те литра концентрат

Конценратът задължително се разрежда, за препоръчване с дестилирана вода; в противен случай охлаждането се влошава, когато се ползва само концентрат. :012:

Странно, трета кола за 11 години карам САМО с концентрат антифриз и не съм забелязал влошено охлаждане при нито една от колите!

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 12 окт 2010 18:53

К.Одаджийски написа:
Ljubon написа:

Странно, трета кола за 11 години карам САМО с концентрат антифриз и не съм забелязал влошено охлаждане при нито една от колите!

Ти какво искаш - да изпуши веднага двигателя ли? Вземи попрочети малко и тогава давай съвети. :beat_butt2
ЦЪК
И обърни особено внимание на това в края на статията:
Vw Antifreeze And Vw Cooling System Maintenance:

1. Never top off the antifreeze tank with full concentrate G11 or G12 Vw antifreeze. Your Vw antifreeze should never exceed a antifreeze ratio of 80%. If it's over 80% an inefficient Vw cooling system will result, decreasing flow through the radiator along with poor heat transfer through the engine block.
2. Always top off your Vw antifreeze tank using a 50/50 mixture. If you're in a pinch and don't have any, use a small amount of distilled water. Remember, adding large amounts of water will change the alkalinity of the Vw antifreeze and throw off the glycol to water ratio, making it less effective in cold temperatures.
3. Never mix G11 blue antifreeze and G12 red antifreeze. It will turn into a brownish goo and plug up your Vw cooling system.
4. We highly recommend flushing your Vw's antifreeze when replacing your timing belt.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 14 окт 2010 0:07

Не съм дал съвет, а констатация за моите коли и концентрирания антифриз при изминати общо около 200 - 250 хиляди км /не мисля че това е веднага след като съм налял/!

П.С Като давате цитати в червено, се съобразявайте че не всички в Българския форум са англо говорящи :beat_butt2

Върни се в “Passat”