Разлика при нормално спиране трудно ще откриеш.
Разликата идва при екстремно натоварване на спирачките - при спиране от висока скорост или при дълги спускания с честа употреба на спирачка. Старите VW-та (до 1997-98г.) и без това са с калпави спирачки, особено барабанлийките отзад - при натоварване мигновенно прегряват и кипват течността, ако е стара особено. Да не говорим, че на половината не им работи или е махнат кантара и спират предимно на предни.
Ето там ще усетиш разликата - в много по-късното (или никога) кипене на новата течност. А хич не е приятно на спускане или на магистрала да ти омекне педалът на спирачките...
Спирачната течност-подменяте ли я редовно?
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Спирачната течност-подменяте ли я редовно?
Само доливам, на предишния голф ми се стори, че помпата не е достатъчно надеждна и и смених гумичките. На сегашния съм долял половин литър преди да открия откъде тече. Мисля, че престараването в подръжката на колата може да е също толкова опасно като пълното и занемаряване. Досега корозия съм виждал само там където няма спирачна течност. Така, че и през ум не ми минава да я сменям профилктично. Колата е да ми служи на мен, а не аз да и служа.
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
ktamen написа:Само доливам, на предишния голф ми се стори, че помпата не е достатъчно надеждна и и смених гумичките. На сегашния съм долял половин литър преди да открия откъде тече. Мисля, че престараването в подръжката на колата може да е също толкова опасно като пълното и занемаряване. Досега корозия съм виждал само там където няма спирачна течност. Така, че и през ум не ми минава да я сменям профилктично. Колата е да ми служи на мен, а не аз да и служа.

По темата - сменям на две години. Скоро сменях и Ваското може да потвърди колко черна беше станала старата спирачна течност за две години.

- vladobg78
- Автомобил:
- Двигател:
И аз я смених, беше мноооого тъмна. Сега имамчувството, че спира по-добре.
- muhtarov
- Автомобил:
- Двигател:
имам въпрос към течноста,
колата е нова магазинна, вече на 4 и половина години,
от година ми се появи един проблем в съединителя, половината педал минава като луфт(празен ход) много много ниско долу отлепва, а понякога като е натиснат не влиза скороста > като върна леко педала влиза.
сменяха горна помпа, след два дни пак си беше същото.
нали спирачната и тази за хидравликата на съединителя за заедно, възможно ли е от там да идва проблема. заради това, че не е сменяна
от година ми се появи един проблем в съединителя, половината педал минава като луфт(празен ход) много много ниско долу отлепва, а понякога като е натиснат не влиза скороста > като върна леко педала влиза.
нали спирачната и тази за хидравликата на съединителя за заедно, възможно ли е от там да идва проблема. заради това, че не е сменяна

- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
muhtarov написа:имам въпрос към течноста,
можеш да смениш течноста, но като цяло помпите са 2бр, освен горната имаш и долу ниско една, обикновено е от нея проблема

По темата - на сегашната кола не е сменяна течноста, на предишната(хонда) я бях сменил с рейсинг на текстар, за мен доловима разлика в спирането от течноста няма и неможе да има, за прегряване и надеждност вече е друго нещо. Относно интервала на смяна - според Никси се избягва смяна

- muhtarov
- Автомобил:
- Двигател:
hooligan_sk написа:muhtarov написа:имам въпрос към течноста,
можеш да смениш течноста, но като цяло помпите са 2бр, освен горната имаш и долу ниско една, обикновено е от нея проблемаТова е за повечето модели на ВАГ де, ти не си писал каква ти е колата
![]()
По темата - на сегашната кола не е сменяна течноста, на предишната(хонда) я бях сменил с рейсинг на текстар, за мен доловима разлика в спирането от течноста няма и неможе да има, за прегряване и надеждност вече е друго нещо. Относно интервала на смяна - според Никси се избягва смяна
поло 9Н е колата
не съм сигурен коя от двете е сменяна, беше преди година
това което си мисля сега,... да не би като са сменяли предните накладки да не са объздушили както трябва и от там да тръгва пролема

- hooligan_sk
- Модератор
Ако ходиш в официалния сервиз може и да не е обезвъздушена, може и болтовете на джантите да не ти завият тея глупаци. Но в случая не е това проблема сякаш, ако има въздух работи всеки път на различно място педала. По-скоро ако смениш 2те помпички ще се оправи. Виж като за начало дали имаш достатъчно течност, да не се окаже че просто не е достатъчно
При смяната на накладки не се пипа течноста, няма обезвъздушаване

-
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги , да потърся помощ-Кой вид е спирачната течност (ДОТ 4 или ДОТ5 или друг)е за Пасат Б5,98г.
Маркировката на казанчето е изтрита и не се вижда.
Благодаря предварително.
Маркировката на казанчето е изтрита и не се вижда.
Благодаря предварително.

-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Колеги, а като сменяте спирачната течност купувате ли я предварително, или я има по сервизите? Питам, защото тука в Германия след последната смяна (+дискове и накладки) колата взе да спира различно. Едно време докато докосна педала и ковеше, а сега трябва бая да понатисна, за да спре. Не ми харесва тая работа и подозирам, че са ми сложили някакъв боклук.
Освен това като изключа двигателя, педала за спирачката се втвърдява за по-малко от час-два, а преди можеше да минат 1-2 дена докато стане твърд. Според вас на какво се дължи това?
Освен това като изключа двигателя, педала за спирачката се втвърдява за по-малко от час-два, а преди можеше да минат 1-2 дена докато стане твърд. Според вас на какво се дължи това?
- hooligan_sk
- Модератор
volvic написа:Колеги, а като сменяте спирачната течност купувате ли я предварително, или я има по сервизите? Питам, защото тука в Германия след последната смяна (+дискове и накладки) колата взе да спира различно. Едно време докато докосна педала и ковеше, а сега трябва бая да понатисна, за да спре. Не ми харесва тая работа и подозирам, че са ми сложили някакъв боклук.
В повечето сервизи могат да ти предложат течност. Щом колата не спира толкова добре, може да не е обезвъздушена до край, може новите накладки да са от по-твърдо феродо, а може да имаш комбинация от двете.
Задължително трябва да се сменят консумативи на МПС-тата,по простата причина че след 2-3 години се губят качествата,както когато са нови.Колкото до спирачките,не е задължително колата да остане без спирачки и да се налага да спирате по храсти и градинки за да предовратите катастрофа.Сменяйте на поне две години течноста.Маслото също.Карате или не,вискозитета на маслото има срок от 5 години.След това нищо не става от него,дори и да сте минали 100 км. за 5 години,сменяйте.Гуми и акумулатори и на закачалка да ги държите 3 години-сменяйте ги.Губят полезното си действие.Гумите или ще се изметнат,или ще им излязат балони,нищо че не са карани.Акумулатора ще ви принуди да бутате като луди,особено в студено време.Безаварийно пътуване. 

- Vento
- Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
- Двигател: ABS+ABF+ABV
Re: Re:
K22 написа:Никога до сега не съм сменял спирачна течност, на никоя кола, ако нямам изтичане.
Италианците масово правят така и с маслото - пробвайте и вие!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”