Спирачната течност-подменяте ли я редовно?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Подменяте ли спирачната течност както е по книга?

Анкетата завърши на Вто 06 ное 2007 22:50

Да
42
33%
Не, само доливам, ако трябва
53
42%
Не, подменям я нацяло, но само при проблем със спирачките
32
25%

Общо гласове: 127
Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Re: Спирачната течност-подменяте ли я редовно?

Мнениеот Vento » Вто 12 окт 2010 17:06

Разлика при нормално спиране трудно ще откриеш.
Разликата идва при екстремно натоварване на спирачките - при спиране от висока скорост или при дълги спускания с честа употреба на спирачка. Старите VW-та (до 1997-98г.) и без това са с калпави спирачки, особено барабанлийките отзад - при натоварване мигновенно прегряват и кипват течността, ако е стара особено. Да не говорим, че на половината не им работи или е махнат кантара и спират предимно на предни.
Ето там ще усетиш разликата - в много по-късното (или никога) кипене на новата течност. А хич не е приятно на спускане или на магистрала да ти омекне педалът на спирачките...

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 12 окт 2010 17:17

Само доливам, на предишния голф ми се стори, че помпата не е достатъчно надеждна и и смених гумичките. На сегашния съм долял половин литър преди да открия откъде тече. Мисля, че престараването в подръжката на колата може да е също толкова опасно като пълното и занемаряване. Досега корозия съм виждал само там където няма спирачна течност. Така, че и през ум не ми минава да я сменям профилктично. Колата е да ми служи на мен, а не аз да и служа.

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Чет 14 окт 2010 6:08

ktamen написа:Само доливам, на предишния голф ми се стори, че помпата не е достатъчно надеждна и и смених гумичките. На сегашния съм долял половин литър преди да открия откъде тече. Мисля, че престараването в подръжката на колата може да е също толкова опасно като пълното и занемаряване. Досега корозия съм виждал само там където няма спирачна течност. Така, че и през ум не ми минава да я сменям профилктично. Колата е да ми служи на мен, а не аз да и служа.

mhihi

По темата - сменям на две години. Скоро сменях и Ваското може да потвърди колко черна беше станала старата спирачна течност за две години. :headbang

Потребителски аватар
vladobg78
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladobg78 » Пет 15 окт 2010 7:18

И аз я смених, беше мноооого тъмна. Сега имамчувството, че спира по-добре.

Потребителски аватар
muhtarov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muhtarov » Съб 30 окт 2010 21:25

имам въпрос към течноста,

колата е нова магазинна, вече на 4 и половина години,
от година ми се появи един проблем в съединителя, половината педал минава като луфт(празен ход) много много ниско долу отлепва, а понякога като е натиснат не влиза скороста > като върна леко педала влиза.

сменяха горна помпа, след два дни пак си беше същото.

нали спирачната и тази за хидравликата на съединителя за заедно, възможно ли е от там да идва проблема. заради това, че не е сменяна :?

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 31 окт 2010 14:34

muhtarov написа:имам въпрос към течноста,

от година ми се появи един проблем в съединителя, половината педал минава като луфт(празен ход) много много ниско долу отлепва, а понякога като е натиснат не влиза скороста > като върна леко педала влиза.

нали спирачната и тази за хидравликата на съединителя за заедно, възможно ли е от там да идва проблема. заради това, че не е сменяна :?

можеш да смениш течноста, но като цяло помпите са 2бр, освен горната имаш и долу ниско една, обикновено е от нея проблема ;) Това е за повечето модели на ВАГ де, ти не си писал каква ти е колата :beer

По темата - на сегашната кола не е сменяна течноста, на предишната(хонда) я бях сменил с рейсинг на текстар, за мен доловима разлика в спирането от течноста няма и неможе да има, за прегряване и надеждност вече е друго нещо. Относно интервала на смяна - според Никси се избягва смяна :да:

Потребителски аватар
muhtarov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muhtarov » Нед 31 окт 2010 16:29

hooligan_sk написа:
muhtarov написа:имам въпрос към течноста,

можеш да смениш течноста, но като цяло помпите са 2бр, освен горната имаш и долу ниско една, обикновено е от нея проблема ;) Това е за повечето модели на ВАГ де, ти не си писал каква ти е колата :beer

По темата - на сегашната кола не е сменяна течноста, на предишната(хонда) я бях сменил с рейсинг на текстар, за мен доловима разлика в спирането от течноста няма и неможе да има, за прегряване и надеждност вече е друго нещо. Относно интервала на смяна - според Никси се избягва смяна :да:

поло 9Н е колата
не съм сигурен коя от двете е сменяна, беше преди година
това което си мисля сега,... да не би като са сменяли предните накладки да не са объздушили както трябва и от там да тръгва пролема :?

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Нед 31 окт 2010 16:37

Ако ходиш в официалния сервиз може и да не е обезвъздушена, може и болтовете на джантите да не ти завият тея глупаци. Но в случая не е това проблема сякаш, ако има въздух работи всеки път на различно място педала. По-скоро ако смениш 2те помпички ще се оправи. Виж като за начало дали имаш достатъчно течност, да не се окаже че просто не е достатъчно ;) При смяната на накладки не се пипа течноста, няма обезвъздушаване

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Сря 03 ное 2010 10:15

Колеги , да потърся помощ-Кой вид е спирачната течност (ДОТ 4 или ДОТ5 или друг)е за Пасат Б5,98г.
Маркировката на казанчето е изтрита и не се вижда.
Благодаря предварително. :beer

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Чет 04 ное 2010 7:31

DOT4

Потребителски аватар
volvic
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот volvic » Чет 11 ное 2010 12:16

Колеги, а като сменяте спирачната течност купувате ли я предварително, или я има по сервизите? Питам, защото тука в Германия след последната смяна (+дискове и накладки) колата взе да спира различно. Едно време докато докосна педала и ковеше, а сега трябва бая да понатисна, за да спре. Не ми харесва тая работа и подозирам, че са ми сложили някакъв боклук.

Освен това като изключа двигателя, педала за спирачката се втвърдява за по-малко от час-два, а преди можеше да минат 1-2 дена докато стане твърд. Според вас на какво се дължи това?

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Чет 11 ное 2010 12:33

volvic написа:Колеги, а като сменяте спирачната течност купувате ли я предварително, или я има по сервизите? Питам, защото тука в Германия след последната смяна (+дискове и накладки) колата взе да спира различно. Едно време докато докосна педала и ковеше, а сега трябва бая да понатисна, за да спре. Не ми харесва тая работа и подозирам, че са ми сложили някакъв боклук.

Освен това като изключа двигателя, педала за спирачката се втвърдява за по-малко от час-два, а преди можеше да минат 1-2 дена докато стане твърд. Според вас на какво се дължи това?

В повечето сервизи могат да ти предложат течност. Щом колата не спира толкова добре, може да не е обезвъздушена до край, може новите накладки да са от по-твърдо феродо, а може да имаш комбинация от двете.

Потребителски аватар
Kovach
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kovach » Нед 19 дек 2010 20:46

Задължително трябва да се сменят консумативи на МПС-тата,по простата причина че след 2-3 години се губят качествата,както когато са нови.Колкото до спирачките,не е задължително колата да остане без спирачки и да се налага да спирате по храсти и градинки за да предовратите катастрофа.Сменяйте на поне две години течноста.Маслото също.Карате или не,вискозитета на маслото има срок от 5 години.След това нищо не става от него,дори и да сте минали 100 км. за 5 години,сменяйте.Гуми и акумулатори и на закачалка да ги държите 3 години-сменяйте ги.Губят полезното си действие.Гумите или ще се изметнат,или ще им излязат балони,нищо че не са карани.Акумулатора ще ви принуди да бутате като луди,особено в студено време.Безаварийно пътуване. :да:

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Re:

Мнениеот Layer » Сря 22 дек 2010 12:12

K22 написа:Никога до сега не съм сменял спирачна течност, на никоя кола, ако нямам изтичане.

:да:

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Re: Re:

Мнениеот Vento » Сря 22 дек 2010 13:13

K22 написа:Никога до сега не съм сменял спирачна течност, на никоя кола, ако нямам изтичане.

Италианците масово правят така и с маслото - пробвайте и вие! :да: :Mr Green Fun

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”