Хубаво сте доразвили темата

Така в приказките и дискусиите излизат нещата
Към мусура относно вентилаторите, аз съм сигурен че се включват при работещ климатик. Моята кола е с два такива на радиатора и двата тръгват веднага като пусна климатика, дори и на студен още двигател. Още когато я взех, единия не работеше и се оказа бушон изгорял, смених го и си е ОК за сега. За чистенето, да ти кажа най-ефикасния начин, понеже е много важно отпред кондензатора да е чист. Като идеш на автомивка можеш да накараш момчетата със пароструйката да го измият, като не я навират много в него, ами малко от разстояние (30-40см) за да не се повредят ламелите ако има такива. Ако е с тънки алуминиеви ламелки, по добре не ги карай, да правят това, щото от налягането на струята може да ги смачкат и тогава става големия проблем. Друг подобен начина е внимателно с градинския маркуч

Така ще изпадат наслоилите се прах и мизерии и ще се подобри охлаждането.
За relaxxxx относно електромагнитния съединител на компресора. Не знам как да кача примерна схемичка на компресор от такъв тип. Но ще се опитам да обясня. Значи отпред лагерите са два. Единия е набит на корпусна на компресора при капака отпред, и на него е самата ремъчна шайба със електриката. Тя се върти непрестанно, когато мотора работи. Другия лагер е плъзгащ, както и задния също е плъзгащ.
При двумерната схема плъзгащия лагер не се вижда, той е позиция 10 при тримерния разрез.
Значи според двумерната схема, ремъчната шайба се върти, заедно с бобината на ел. магнита. Когато има подадено напрежение, бобината (2) създава ел. магнитна сила, и притиска към себе си диска (6). И така движението се предава от ремъчната шайба (5) посредством диска (6) на вала (4). И компресора почва да работи.
Това е в общи линии принципа. Това което ти можеш да направиш е да охлабиш, или свалиш ремъка на климатика, и да врътнеш рем. шайба на ръка, за да видиш дали свободно се върти или стърже някъде, и дали лагера (тоя двуредовия на картинката) не издава лоши звуци. При теб лагера може да не е двуредов, но го има задължително
Ако е от него, не мисля че е толкова трудно да се смени. Но ако я караш така, колегата по-горе е писал че ще се разбие и уплътнението, понеже плъзгащия лагер ще почне да носи усилието на ремъчната шайба и е възможно да се повреди. И от там цялото компресорче.
За ANNIHILATOR по въпроса за фреона,

Не е никак хубаво на система със 12 да сложиш 134а. Някъде бях писал наскоро по въпроса. Мисля че маслото на R12 няма да се радва на тоя фреон 134а, и може да ти напрай бели. Пък и има още ред други неща по системата дето са за нейния си фреон. Това с тия модели фреони сега е много объркващо, аз лично доста се притеснявам някой ден да не сгафя

Ама за сега внимавам. И няма как да престане да се върти лагера на шайбата като се зацепят, според картинките дето съм дал горе. Е вярно че има много модели конструкции, ама мисля че не се различават много. Просто усилието отива на плъзгащия лагер вътре в компресора, и вала си е центрован, и не позволява на ремъчната шайба да има радиално биене. Но това е до едно време, после ......
Оф, айде лягам че късно стана. Чао на всички.