нафтовата помпа на обикновенното ТД (не екодизел, както им казват на нашите) има отгоре една джаджа, която е свързана с едно маркуче към турбото. Когато турбото вдигне налягане, това налягане се предава към джаджата, посредством маркучето - в джаджата има една мембрана, с помощта на която се подава допълнително гориво. Така, в зависимост от бууста на турбото, се подава повече гориво. Ако обикновенна помпа като нашата (без джаджа) се регулира да подава повече гориво, така че при максимален бууст(който настъпва около 3000 оборота, и си остава такъв докато ограничителя на помпата почне да спира притока на гориво, т.е. до около 4500) , и педал до ламарината да подава достатъчно гориво, то колата ще върви даже и повече от обикновенно ТД. Разликата обаче е, че до 3000 оборота, ако натиснеш докрай газта, ще пуши (защото ще подава повече гориво, отколкото е нужно), на 3000 няма да пуши, а след 3000 оборота, обикновенната помпа ще продължи да подава гориво, което при нея зависи само от оборотите, но не и от бууста, и ще пуши повече пак, но и ще върви повече.
Доста сложно е за обяснение, трябва да ти нарисувам графика, за да ме разбереш.
PS: ето, надрасках нещо набързо, дано ти стане горе долу ясно (не претендирам за абсолютна точност, само да се схване идеята):
В случая, когато съм под 2500 оборота, просто не натискам педала до край, за да не пуши. Над 3500 почти никога не карам, а когато я изпържа до над тези обороти, значи наистина е "спешно", и трябва да върви повече, т.е. не ми дреме дали ще пуши. А когато има излишък от нафта, въпреки, че пуши, дизела върви повече..