Смяна гумички на клапаните на Т4

Техническа и сервизна информация за Multivan, Caravelle и Transporter
Правила на форума
Изображение
Потребителски аватар
Smislov
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна гумички на клапаните на Т4

Мнениеот Smislov » Вто 26 окт 2010 10:52

Значи колега както по-горе писах главата беше изпратена за шлайване и съответно след като я получих беше огледална,това за да няма съмнение за кривини. Колкото до затягането и последователността - всичко беше направено по учебник. Още нещо , поръчах нови болтове за да няма изненада при стягането защото стягащия момент е доста голям. Гарнитурата съшо е маркова-метална.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Вто 26 окт 2010 11:26

А като е затворена капачката на разширително казанче, като загрее движока до нормална работна температура, се повишава налягането до около 1-1.5 атм. Може и повече, зависи от охладителната уредба как е предвидена да работи. Това повишава точката на кипене. Вероятно при теб има някъде теч, или нещо не е уплътнено както трябва. Пробвай на затегната капачка, да загрееш движока и докато работи гледай, отдолу, отвсякъдето където можеш да се навреш, за течове по охладителната система. Разширителното казанче ако ти е по-чисто, пробвай да видиш в него дали не бълбукат балончета. Отнякъде нещо ти избива, и трябва да се открие откъде. Отзад, отдолу където е масления филтър, над него има и маслен радиатор, който е вързан към блока и към една тръба с тънки маркучлета. Провери ги на канал или на подемнник. На мен ми се пукна едното, и изтекоха водите на пътя. Смяната е малко кривунделска работа, и не става на място, а иска сваляне на коритото отдолу, и канал.

Иначе двигателя разработи ли го вече? мина ли поне 1000-1500 км? Смени ли му първото масло? Ако да, то тогава пробвай да измериш компресията, може пък оттам да изскочи нещо.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 26 окт 2010 19:06

Проблем може да дойде от бренерите. Измери налягането в охл система.
За хлопащите бутала - всички бутала хлопат, щото са хлабави горе. Там не се износват въобще. Не хлопа бутало със запечени сегменти. По - важен показател е луфт мвжду бутало и цилиндър в долната част на полата и също ключ на сегментите.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 27 окт 2010 12:44

muns61 написа:...Проблем може да дойде от бренерите...

Колега, на какво казваш бренер?

Потребителски аватар
Smislov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Smislov » Сря 27 окт 2010 14:14

KingoftheROAD написа:А като е затворена капачката на разширително казанче, като загрее движока до нормална работна температура, се повишава налягането до около 1-1.5 атм. Може и повече, зависи от охладителната уредба как е предвидена да работи. Това повишава точката на кипене. Вероятно при теб има някъде теч, или нещо не е уплътнено както трябва. Пробвай на затегната капачка, да загрееш движока и докато работи гледай, отдолу, отвсякъдето където можеш да се навреш, за течове по охладителната система. Разширителното казанче ако ти е по-чисто, пробвай да видиш в него дали не бълбукат балончета. Отнякъде нещо ти избива, и трябва да се открие откъде. Отзад, отдолу където е масления филтър, над него има и маслен радиатор, който е вързан към блока и към една тръба с тънки маркучлета. Провери ги на канал или на подемнник. На мен ми се пукна едното, и изтекоха водите на пътя. Смяната е малко кривунделска работа, и не става на място, а иска сваляне на коритото отдолу, и канал.

Иначе двигателя разработи ли го вече? мина ли поне 1000-1500 км? Смени ли му първото масло? Ако да, то тогава пробвай да измериш компресията, може пък оттам да изскочи нещо.

Здравейте, при мен има условия за ремонт с канал,колко много съм стоял отдолу при работещ двигател с надеждата да видя отнякъде теч, но уви нищо :banghead: . Масленото радиаторче го смених защото беше пукнато и ми вкарваше масло в охладителната система.Двигателчето го разработих ,смених му маслото, но не съм мерил компресията.Все си мисля че главата е пукната някъде и прави комшолук с магистрала на охладителната система.Не съм проверявал за бълбукащи мехурчета но и това ще направя.Изобщо все проблеми които са трудно откриваеми :(

wwwww33333
Автомобил: caravelle
Двигател: aaf 1993

Мнениеот wwwww33333 » Сря 27 окт 2010 16:44

Ами,остава само да провериш радиатора на парното,защото ако изчезва малко течност тя ще попива във ватата на пода и няма да я видиш.Ако е малка пукнатината ще изтича само когато е под налягане сиреч-когато е загряла.Късмет.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 27 окт 2010 23:02

То на радатора тръбите му са изведени в коша на двигателя. В друга тема съм постнал снимки на таблото, вентилатора и радиатора на парното в разглобен вид.

Потребителски аватар
Smislov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Smislov » Чет 28 окт 2010 14:48

KingoftheROAD написа:То на радатора тръбите му са изведени в коша на двигателя. В друга тема съм постнал снимки на таблото, вентилатора и радиатора на парното в разглобен вид.

Колега мислил съм си за парното, преди година смених радиаторче. Решил съм и там да направя проверка като в коша на двигателя съединя с тръба входщата и изходящата магистрала на радиатора. Ще наблюдавам течността и ще докладвам :D . Ако е от там ще намеря решение , но ако е това което си мисля :banghead: ,тоест пукната глава!!! :horror:

wwwww33333
Автомобил: caravelle
Двигател: aaf 1993

Мнениеот wwwww33333 » Чет 28 окт 2010 19:20

И какво като са в коша,да не би и парното да е там.

Потребителски аватар
Smislov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Smislov » Пет 29 окт 2010 6:50

wwwww33333 написа:И какво като са в коша,да не би и парното да е там.

Ами колега, изолирам радиарторчето на парното, то си е в купето и до него няма да има антифриз. Целта ми е да разбера дали теча не е вътре.Но от опит знам че когато има теч вътре прозорците започват да се изпотяват и на езика ти става едно сладко сладко. Това е в резултат от изпаренията на антифриза. Разбира се парите са отровни и не трябва да се вдишват.

Потребителски аватар
Smislov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Smislov » Пон 01 авг 2011 18:31

Здравейте колеги, малко късно но ето окончателния отговор на проблема. След каране известно време нещата се влошиха и започна да вкарва антифриз в маслото, аз доливах и така карах, но накрая се реших пак да сваля главата и да я изпратя за проба на налягане. Оказа се че е пукната на 1 и 2 цилиндър :bishop . В началото дадоха надежда че ще я заварят но впоследствие се отказаха и сега съм от отбора на търсещите да закупят глава. Диалемата е втора употреба или нова. За нова не ми се мисли защото ще струва колкото колата, втора употреба но от къде :banghead: .Та ако някой може да помогне :beer

Потребителски аватар
Smislov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Smislov » Съб 28 яну 2012 17:49

Здравейте колеги, пак закъснях но ще пиша. Пипането на течността се оказа от пукната глава.Потърсих втора употреба един ,,колега'' в кавички ми изпрати за 300лв една която се оказа пукната и се наложи да взема чисто нова. Сега вече нямам проблеми с антифриза, разхода на маслото също намаля да не кажа и престана, но сега имам по малко пътуване. Та така поизгорях с доста пари но няма как буса трбва да върви.

Върни се в “T4, T5 и T6”