Захванал съм се да си слагам ел.стъкла на сеата и взех два механизма от поло. Механизмите ги монтирах почти без проблеми, но остана въпроса със свързването на бутоните с тях. На ел.двигателя има два изхода за управлението. От разменянето на "+" и "-" се движат на горе или надолу. Бутоните обаче са с такава схема:
и фактически от тях се менка само на един кабел "+" и "-". Нетрябва ли и на другия кабел да се сменят "+" и "-" зада не подава два "+" или два "-"?
Не съм спец по ел. стъклата, но със сигурност трабва и на двата проводника да се променя поляритета. Тази схема дето си я дал е с четири букси. На едната не си означил нищо. Значи ли, че не се използва? Според мен и тя трябва да е с променлив поляритет.
Значи като се натисне бутона за смъкване от 1 към не означената се подава "-", а тя е свързана директно с 3. А когато се натисне за вдигане от 2 се подава "+" на 3. И така се мени само + или - подава 3. От бутона има само 3 изхода(входа).
Ще се наложи да ползваш поне по 2 релета за всеки прозорец.На 3 подаваш +12В,на 1 релето за отваряне,а на 2 релето за затваряне на прозореца.От тук на татъка е лесно.Ако не е лесно ще ти нарисувам цялата схема.
P.S. Бутоните нямат вход или изход,а имат контакти.
Тези релета дето са нарисувани от lamer4e в горния пост са с 2 контакта,нормално отворен и нормално затворен.Не са като обикновенните релета.Но пък и схемата може да се преправи с 4-ри релета с един нормално отворен контакт.
А нямя ли бутони които направо да обръщат поляритета. Ако има такива ще се избегне нуждата от всякакви релета. Или пък да се направи някаква схема с диоди при която да се използват наличните бутони.
budimir написа:А нямя ли бутони които направо да обръщат поляритета. Ако има такива ще се избегне нуждата от всякакви релета. Или пък да се направи някаква схема с диоди при която да се използват наличните бутони.
има ама обаче трява да са със 6 независими крачета и тогава става работата
Добре може ли някои да ми направи една мн проста схема да си го направя 6ото много искам,а и да обесни точно кви релета да си купя.Тази схема която Ламер4о направи добра ли е или .. ? Съжелявам но не съм запознат.... Мерси предварително.
Аз се отказах да ги слагам. Ако някой иска може да му ги дам двата механизма. Попринцип са за Сеат Ибиза 2врати, но неснам дали няма да станат и на Поло 2врати.