Колеги, аз продължавам да изпитвам проблеми с моята кола, Поло 1.9 ТДИ, в интерес на истината може би не го обясних много добре миналата седмица. В петък сипах догоре дизел (само в Лукойл сипвам-като досега показваше разход 5/100), и подкарах за Ботевград по работа, още натам видях че разхода страшно много се повиши (направо си стана двоен), а и някакси двигателя придоби допълнителен шум особено при обороти 1300-1800, едно боботене и пърпорене, а не характерното потракване характерно за дизелите, да не говорим че и децибелите са доста силни, иначе колата си държеше скоростта, карах със 140 горе долу, но отиде половин резервоар за няма и 200 км. На връщане попаднах в задръстване и понеже карах 1-2ра скорост това боботене се чуваше още по-характерно. Само да добавя че сутрин при студен двигател го няма, но след като покарам малко и започва.
Въпроса ми е дали някой може да ми препоръча място с добра диагностика или пък му се е случвало на него и знае лек, за да видим защо се е получило така - не знам при запушени дюзи какъв е ефекта, или пък катализатора нещо не е в ред, или турбото нещо, идея си нямам, само дето харчи като змей оттогава. Само да вметна че ми се струва че този допълнителен шум не е от двигателя, или поне се чува и двигателя с тракането, и този боботещ звук преди двигателя - затова не знам дали не е от въздуховодите.
Но не искам да я карам в случайни сервизи, така че ако може да ми препоръчате някой който разбира от такива дизели.
Предварително ви благодаря.
Кольо
Повишен разход на 1.9 ТДИ - решено
-
- Автомобил:
- Двигател:
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
Re: Повишен разход на 1.9 ТДИ
препоръчвам ти Валката viewtopic.php?f=13&t=69085 определено си разбира от работата,моя съвет е да сипваш нафта само от Ромпетрол
-
- Автомобил:
- Двигател:
Повишен разход на 1.9 ТДИ-проблема локализиран
Оказа се след диагностиката че или ЕГР клапана е отворен постоянно или зацапан - като ми препоръчаха не да го сменям а да го затапят - за което искам съвет дали е добра идея! ИЛИ дебитомера е за смяна - като искам да питам дали дебитомерите може да се ремонтират или направо се сменят?
- nasko1978
- Автомобил:
- Двигател:
Колега защо не ти го провериха ЕГР-а ,бързо става.Не го сменявай,а по-добре да се затапи с пластина или "софтуерно".Дебитомера може да се хване с диагностика дали е добре или не! 

-
- Автомобил:
- Двигател:
nasko1978 написа:Колега защо не ти го провериха ЕГР-а ,бързо става.Не го сменявай,а по-добре да се затапи с пластина или "софтуерно".Дебитомера може да се хване с диагностика дали е добре или не!
Точно това направих, оставих го да проверят ЕГР-а и ако е от него да го затапят, но трябваше колата да изстине, сега чакам да ми се обадят какво е станало. Диагностиката показа че подавания въздух е повече с над 100 единици от каталожния, и проблема може да е или от дебитомер или от ЕГР - метода на изключването.
ч
-
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги, имам положителни новини с мош проблем. Благодарение на nasko1978 вчера пак я закачихме на ваг-ком-а и се оказа че дебитомера наистина дава малко по-ниски стойности и може би е тръгнал - но след като затапихме и софтуерно ЕГР клапана и почистихме дебитомера със спрей имаше осезаема промяна. Но не е единствено там проблема, също така имаше нужда от настройки за впръсканото гориво, като след промяната, колата допълнително утихна и заработи много по-спокойно, а и доста по-пъргаво набира на 2-ра и 3-та скорост. Също така се оказа че мап сензора не дава актуалното атмосферно налягане а някакво базово може би, което също може да бърка работата на двигателя - надявам се в скоро време пак с помощта на Наско да проверим маркучетата и самия мап сензор, дали просто някъде няма закъсано или спукано маркуче или самият сензор е зацапан. Като го направим ще пиша допълнително какво ново по проблемния разход. Още не мога да кажа дали вчерашната интервенция е намалила разхода защото съм минал има-няма 60 км, така че очаквайте включване
П.С. Прилагам и лог файла от вчера за да видите самите вие данните от ваг-кома, ако има някакви други идеи, да споделите.

П.С. Прилагам и лог файла от вчера за да видите самите вие данните от ваг-кома, ако има някакви други идеи, да споделите.
- Прикачени файлове
-
- LOG-01-003-010-011-koliomaniac1.xls
- Ето самите данни от вчера, вижда се понижените стойности на дебитомера и ниското налягане измерено от МАП сензора.
- (27 KиБ) Свален 341 пъти
-
- Автомобил:
- Двигател:
Нека и някой друг да се изкаже ама на мен ми се струва,че този дебитомер дава доста ниски стойности.Май е за смяна вече.
- Legolas
- Автомобил: GOLF 4 1.8T GTI
- Двигател: AGU
Дамммм мапа си прави каквото иска, не знам само дали на този модел кола мапа е вътре в EKU-то. Ако е така го разглоби и виж вътре има едно маркуче, може да е спукано. Просто го подменете. Елементарно е за 10мин работа. След като оправите проблема с мапа, който е очевиден можете нов лог да направите и от малко по-ниски обороти. 1500-4000 на 4-та газта на 100%, не както се вижда от лога 85-95-82-94. По едно време сте тръгнали добре на 100%, но после защо си държал във въздуха педала на газта не знам. По лога се вижда, че си карал на 3-та с пълна газ и после като си минал на 4-та защо си преценил, че не трябва да я натискаш на 100% не знам
. Най-лесно си караш на 4-та като стигнеш 1500об. цъкваш START на VagCom-a и газ до ламарината до 4000 и това е. Няма да сменяш скорости няма да се занимаваш, целта е да се види в по-голям интервал от време какво се случва.

-
- Автомобил:
- Двигател:
ПРОБЛЕМЪТ Е РЕШЕН!!!
И разбира се Благодарение на nasko1978.
Както се надявахме с него, се оказа че маркучето което е в ЕКУ-то и води до МАП сензора се е спукало, което даваше отражение върху показанията на МАП-а. Също така предишното измиване на дебитомера е дало ефект и както ще видите от вчерашният лог, сега показанията са съвсем други, при искани 850 единици въздух, се подават над 700, което засега не значи непременно смяна на дебитомера
Разхода на дизел още след измиването на дебитомера спадна, но сега вече смятам че нямам да имам никакви грижи и отново си имам икономичната кола, която желаех.
Искам още веднъж да изразя благодарността си на Наско
П.С. малко извън темата - който ви каже че лесно се сваля (и най-важното качва) стартер на такова Поло - НЕ МУ ВЕРВАЙТЕ

И разбира се Благодарение на nasko1978.
Както се надявахме с него, се оказа че маркучето което е в ЕКУ-то и води до МАП сензора се е спукало, което даваше отражение върху показанията на МАП-а. Също така предишното измиване на дебитомера е дало ефект и както ще видите от вчерашният лог, сега показанията са съвсем други, при искани 850 единици въздух, се подават над 700, което засега не значи непременно смяна на дебитомера

Разхода на дизел още след измиването на дебитомера спадна, но сега вече смятам че нямам да имам никакви грижи и отново си имам икономичната кола, която желаех.
Искам още веднъж да изразя благодарността си на Наско

П.С. малко извън темата - който ви каже че лесно се сваля (и най-важното качва) стартер на такова Поло - НЕ МУ ВЕРВАЙТЕ

- Прикачени файлове
-
- LOG-01-008-010-011-28.11Koliomaniac 1.xls
- Това е резултата от смяната на спуканото маркуче на МАП-а.
- (18.5 KиБ) Свален 114 пъти
Върни се в “Дизелови агрегати”