Prodriver написа:
Колегата за тези бутони май говори.Мисля,че при Джета 2009г.работеше така - нагласяш си топло/студено(градусите) и като цъкнеш АС да не свети съответно компресора не работи,а си работи като обикновенно парно.Според мен няма смисъл да работи компресора през зимата.Не знам дали работи или не под определени градуси(мисля че 5 бяха)както е при климатика на Полото.
Точно това са бутоните - като включа например на 22 градуса и "Ауто" се включва и "АС". Говорих с няколко човека, които карат коли с такъв климатроник /Тигуан, Голф 5 и др./ - според тях това е нормалното положение, т. е. компресора трябва да работи постоянно и през зимата, така го е направил производителя.
Изобщо ми прави впечатление, че при производството на по-новите коли се цели максимално да се улесни водача и каквото може да се автоматизира. Например оставяш фаровете на положение "Ауто" и забравяш за тях, нагласяш желаната температура в купето и нито през лятото, нито през зимата мислиш какво се включва да бръмчи. Същото е с автоматичното задействане на парктроника при включване на задна предавка, заключването на вратите при потегляне и пр. глезотии.
Що се отнася до разхода на гориво - през лятото с включен компресор е по-голям отколкото през зимата пак с включен компресор.