B3 ел. стъкло - умре ми в ръцете!

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

B3 ел. стъкло - умре ми в ръцете!

Мнениеот Emo » Чет 04 ное 2010 16:42

Ебаси вече знам страшно проклятие: да научиш 'сички части по колата дано - да научиш!

Както и да е! На две от трите планки на носача на ел. джама на шофьорската врата изтърваха точковите заварки към подемника (те са три мисля), джама излезна от водачите и не можеше да се затвори. Разколачих вратата и му помогнах поне да се затвори - туширах електро-мануално болното място, изкорубих бутона от дръжката и го оставих под кората (да не го отворя по навик, че после няма затваряне).

Ако някой е имал сходен проблем или си е 'играл' с джамовете 'ше съм му много благодарен да ме 'светне' по няколко въпроса:
1. как се вади джама от вратата (сваля се единия водач с двете десетки - т'ва е ясно), сигур има некакъв пениз;
2. за да се заварят планките вероятно джама трябва да се отдели от носача, инак като се нагрее джама сигур 'ше се пръсне, та как се отделя стъклото от метала (видех, че е кородирало бая там, явно е текло между външното перо и джама и водата е прее..ла иначе здравия носач);

п.п. Тая година 'калинка' чукнА 17 лазарника и аз да и направя кефа я спраскАх от каране, 'сичко почна да се троши с главоломна скорост, едвам насмогвам, т'ва с джама станА точно 15 мин, след като смених бенз. помпа, тъкмо седех в колата унесен в парпора на матора на бенз и викам ай да зема да запала една цигара, загре рехох да дигна джама и нещо изтреще, нема викам - тръгвам и т'ва е, дигнах качулката и така карАх като циганин талига у февруарски студ. Два дена преди помпата ми фърли тампони на макферсъните, смених ги, три дни преди т'ва сички накладки, между двете разш. съд на охл. с-ма му умре тънкия щутцер (беше прегорело - 17 год. се е плакнАло с гореща водА). И т'ва не е 'сичко, смених маншони на карето и оня ден навивам здраво да избегна една кофа за боклук, иии . . . ужас левото каре гори. Само некой ме е проклел :evil: !!!

п.п.п. От два дена ръчкам из търсачката и не намерих нищо подходящо - изронени зъби т'ва го знам, но джам от носача нема, на никого ли на се му се спрасквали точковите заварки, на мен ми изглеждаха афиф, ай поне един да има такова, да ми поразмине, че не съм сам.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Re: B3 ел. стъкло - умре ми в ръцете!

Мнениеот bnick » Чет 04 ное 2010 17:00

На Б4-ката ми се случи. И изронени зъби и спукано при заварките.
Свалянето при Б4, доколкото си спомням беше:
Съклото се държи на 2 десетки. Сваля се до някъде, има две дупки във вратата, напасва се джама с носача да дойде там и се развиват гайките. Откачаш стъклото, издърпваш го нагоре. После откачаш самия механизъм мисля че беше с 4-5 десетки. Излиза доста трудно, много е дълго :twisted: , варианта май беше при долно положение на механизма и първо напред към колонката да излезе задния край. Напасването после става с двата болта на носача, единия е на ексцентрик и с него се регулира наклона на прозореца. На моя навремето съм го правил поне 10-тина пъти на двата прозореца, все нещо се скапваше :evil:
Това все пак е за Б4, но се съмнявам да има някаква разлика :beer

Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Emo » Чет 04 ное 2010 17:03

Намерих една снимка от раздела FAQ, надявам се че автора нема да ме съди за права над снимката.
Спраскано е това с червената стрелка (всъщност спрасканата заварка е една), за да се завари трябва да се отдели по жълтите стрелки.

Аааа колега, а как завари ухото към носача отново? Сваля ли стъклото от носача?
Прикачени файлове
djama.JPG
Ето го, не е моя снимката, моля за извинение

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Чет 04 ное 2010 17:10

стъкото се държи на двата болта, освободи ги, и трябва да излезе нагоре.Обаче докато е в долна позиция го извади от водачите(с краищата си стъклото върви по едни релси, водачи...). Машинката после лесно излиза, отвиваш почти всички болтове дето виждаш по вратата и като ги изкараш нещата побългарявай :да:

Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Emo » Чет 04 ное 2010 17:13

pe6kata написа:стъкото се държи на двата болта, освободи ги, и трябва да излезе нагоре.Обаче докато е в долна позиция го извади от водачите(с краищата си стъклото върви по едни релси, водачи...). Машинката после лесно излиза, отвиваш почти всички болтове дето виждаш по вратата и като ги изкараш нещата побългарявай :да:

Мерси колега, аз искам да отделя стъклото от носача, носача е п-образната метална шина посочена с жълтите стрелки, към от която е изтървала точковата заварка на детайла посочен с червената стрелка, механизъма няма нужда да вадя - той работи, трябва да извадя джама и да отделя от него носача, за да заваря ухото.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Чет 04 ное 2010 17:18

разбрах, но защо в такъв случай ще отделяш шината от стъклото, да не говорим че става доста опасно. Какво ти пречи стъклото за да завариш ухото?

Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Emo » Чет 04 ное 2010 17:20

Ами притеснявам се, че ще се нагрее от заваръчния апарат и ще се спраска стъклото, то нали е от тия дето стават на 'сол'.

bnick

Мнениеот bnick » Чет 04 ное 2010 17:21

Прекарай джама нагоре, винтовете на носача да ги виждаш горе в дупките на вратата. Там ги развий и изтегли стъклото нагоре :beer

bnick

Мнениеот bnick » Чет 04 ное 2010 17:24

Опа, грешно съм разбрал. Помислил съм че става въпрос за заварките на самата механика на рамената. Тази шина е залепена за стъклото с гаден силикон. Лично според мен няма начин да се свали здраво стъклото от нея :(

Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Emo » Чет 04 ное 2010 17:27

Еми начи 'ше пробвам да го заваря със стъклото - най-много да го спраскам, ама че тъпа работа :( .
'Ше поливам с вода, или каквото има там под ръка: бира и други :).

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Чет 04 ное 2010 17:29

Emo написа:Ами притеснявам се, че ще се нагрее от заваръчния апарат и ще се спраска стъклото, то нали е от тия дето стават на 'сол'.

еее това ли? Заваряйте смело, иска две три капки, колко ще се нагрее. По-скоро ще счупиш стъклото в опит да извадиш шината. Имам джам в краен случай, няма страшно :lol:

Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Emo » Чет 04 ное 2010 17:36

pe6kata написа:
Emo написа:Ами притеснявам се, че ще се нагрее от заваръчния апарат и ще се спраска стъклото, то нали е от тия дето стават на 'сол'.

еее това ли? Заваряйте смело, иска две три капки, колко ще се нагрее. По-скоро ще счупиш стъклото в опит да извадиш шината. Имам джам в краен случай, няма страшно :lol:

А мерси, некак така добих смелост :), 'ше го парнеме с телоподаващото в понеделник, ако не стане здраве :). Ти си прав, то и джелезото е топлопроводно и 'ше разсее, нема да е голем дерт, нема да се напече кой знае колко локално, за да спраска.

п.п. Тоа път и аз 'ше направя снимки, да ме видат 'сички къф съм уфатен у ръцете :).

Потребителски аватар
Deo88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Deo88 » Чет 04 ное 2010 18:29

Правил съм ги такива водачи , само че на Опел астра . Стъклото не е наложително да се сваля , важното е да прихванеш правилно двете части една за друга

п.с. По принцип няма начин да ги завариш неправилно , но зависи и от човека който ще ти го прави .
Успех :)

Върни се в “Passat”