Термостат - къде се намира и как се сменя.

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
noks81
Автомобил:
Двигател:

Re: Термостат - къде се намира и как се сменя.

Мнениеот noks81 » Съб 06 ное 2010 20:39

Здравейте.
И аз имам същия проблем колата си държи 70 градуса през повечето време.
Та смених два термостата WAHLER за по 16лв без резултат.
Днес си замерих температурата в разширителния съд, показанията са долу горе колкото на таблото.
Пробвах термостата и в тенджера с вода, започна да отваря точно на 87.2 градуса и затвори на 83.8 градуса.
Мотора е АБД разбрах че има тънкости при монтирането на термостати при тези мотори.
Дали преоблема може да е от грешен монтаж. Антифриза не се губи.
Ако може някой да качи снимка къде точно трябва да легне термостата, какви са тези канали в които се поставя?

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Съб 06 ное 2010 21:04

Провери кога отваря реално, като пипаш долния маркуч на радиатора веднага след капачката на термостата и следиш таблото.
Може да не е уплътнен добре и да пропуска през цялото време.

Потребителски аватар
noks81
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот noks81 » Съб 06 ное 2010 21:20

Ами когато термометъра в разширителния съд показа 84 градуса тогава се затопли и долия мъркуч.
После забелязах че в движение при 70 градуса и долния мъркуч е топъл ама може да е от постъпилата преди това течност при отваряне на термостата.
Според измерванията термостата е читав.
Какво ще рече не добре оплътнен само О пръстена ли играе роля на уплътнител?

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Съб 06 ное 2010 21:40

Ами да, само о-пръстена и евентуално разместен термостат.
Може и таблото да те лъже.
При мене е такъв случая, перка се вкл на 80 по табло - а не е така реално при 90 я включва

Потребителски аватар
noks81
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот noks81 » Съб 06 ное 2010 21:58

Нямам проблем с таблото показанията на термометър в разширителния съд и на таблото са едни и същи перката се включва на 90 градуса.
Да и аз мисля че може да от разместен термостат и това ми беше въпроса как точно трябва стои термостата?

Потребителски аватар
lozan67
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lozan67 » Сря 10 ное 2010 20:46

Изпробвах всички марки без резултат. Но днес разбрах, че имало на 82, 87 и 92 градуса мисля да пробвам на 92. Вчера на магистралата на 5 с 120 и стрелката на нема 70градуса.

Потребителски аватар
noks81
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот noks81 » Пет 12 ное 2010 21:03

Аз си решх проблема - нов термостст трети поред.
Интересното е че когато замервам този който не ми вършеше работа (в тенджера с вода и мултицет), си работи нормално.Но може би така по-бързо загрява водата и не отчита правилно.
Смених два термостата WAHLER 87 градуса нямаше ефект. Сега съм с някаъв caloristat vernet на 84 градуса, такъв го дават за АБД (за градусите де не марката). Стрелката е като закована малко след 80те,без значение градско или извън градско.В началото си мислех че може при монтажа да съм объркал нещо, ама то няма какво да се сбърка. Май всичко с тия термостати си е на късмет. Успех на всички които имат такива проблеми. :bishop

Потребителски аватар
demooo74
Автомобил: vw golf 4 TDI
Двигател: ALH 2000

Мнениеот demooo74 » Сря 17 ное 2010 21:53

Колеги, искам да попитам къде точно трябва да е стрелката на температурата на голф2 при загрял двигател? Под лампата или малко преди нея?? И колко след лампата не е притеснително(говоря за лятото)? :beer

Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Мнениеот Golf_Diesel_ » Сря 17 ное 2010 23:22

На мен ми стоеше точно на лампата и би трябвало там да е 80 градуса.

DALGONSKi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DALGONSKi » Чет 18 ное 2010 14:02

Здравейте! Искаме с един приятел да сменим САМИЧКИ термостат на неговата кола. Тя е GOLF II, 1991 год., бензин 1.8(инжекция пълна), 77 киловата(незнам колко к.с. ше е тва, предполагам 105), има и климатик между другото(някакво Американско изпълнение е колата по принцип). От темата разбрахме, че на канал вероятно ше е най-лесно. По-конкретно се интересувам: как ше излезе ремъка от хидравличната помпа (лесно ли се изхлузва) и след това как да разберем да ли е хлабав същия този ремък, в смисъл има ли начин за опъване, да оставяме ли белег или как изобщо ?

Ако някой може да помогне с по-конкретна информация - моля, нека сподели преди да сме легнали под колата и да са излезли нови теми за питанки.. :D

п.п. Изчетохме цялата тема, остава да разберем това и да качваме машината на канала и да вършим работа. За термостат няма да питаме - ше избираме на място в магазина.

Благодаря предварително на отзовалите се!

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Чет 18 ное 2010 15:36

DALGONSKi написа:Здравейте! Искаме с един приятел да сменим САМИЧКИ термостат на неговата кола. Тя е GOLF II, 1991 год., бензин 1.8(инжекция пълна), 77 киловата(незнам колко к.с. ше е тва, предполагам 105), има и климатик между другото(някакво Американско изпълнение е колата по принцип). От темата разбрахме, че на канал вероятно ше е най-лесно. По-конкретно се интересувам: как ше излезе ремъка от хидравличната помпа (лесно ли се изхлузва) и след това как да разберем да ли е хлабав същия този ремък, в смисъл има ли начин за опъване, да оставяме ли белег или как изобщо ?

Ако някой може да помогне с по-конкретна информация - моля, нека сподели преди да сме легнали под колата и да са излезли нови теми за питанки.. :D

п.п. Изчетохме цялата тема, остава да разберем това и да качваме машината на канала и да вършим работа. За термостат няма да питаме - ше избираме на място в магазина.

Благодаря предварително на отзовалите се!
Самата хидравлична помпа се мести, след като се разхлабят болтовете, с които е захваната за стойката и така освобождава ремъка.
Разгледайте около нея и ще ги видите, не е трудно.

DALGONSKi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DALGONSKi » Чет 18 ное 2010 15:46

А колеги, извинявам се, че повтарям част от въпроса, но.. някакъв белег оставя ли се като се сваля хидравличната помпа, или тя е "статична" и застава само на едно място ? И друго.. един колега беше писал, че се радва (в случая), че няма климатик.. в нашия случай (ние пък имаме климатик) работата с какво се усложнява, някой знае ли ?

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Пет 03 дек 2010 20:24

колеги каня се да пиша от няколко дена ама все забравям mhihi
сезона на виното е :drinking:
благодарение на aradovanov консултирахме колата с ваг-ком и според машината температурата на водата е абсолютно перфектна
въпреки това когато залепи 90 градуса стрелката ми на таблото изостава с деление щом подмине делението преди средата перката включва :)
кой датчик да сменя (сигурен отговор)?
каква е цената му и кои са качествени?
възможно ли е този датчик да оказва влияние по работата на мотора освен показанието на таблото ?

golfmk1
Low rider
Автомобил: OLD
Двигател: OTO

Мнениеот golfmk1 » Пет 03 дек 2010 20:52

Сменя се датчика с жълтия цвят с 4-те крачета на големия фланец отпред който дава информация на таблото(показанията),на компютъра ,дали колата е топла или студена и на перката на радиатора :wink:

tarikat89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tarikat89 » Пон 06 дек 2010 12:01

а да питам и при мен сега зимата докато карам абсурд колата да е повече от 70градуса..но ако съм спрял за 3-4мин и си вдига веднага 90градуса или ако съм в някакво задръстване и ръчкам само първа и втора предавка пак ги вдига 90 и като тръгна да си карам нормално 50-60км/ч пак ги смъква на 70..
иначе лятото си ги държи 85-90градуса постоянно в града..иначе извънградско без значение от температурата повече от 70градуса трудно..
да сменям ли термостати или да слагам картона пред радиатора :D

става въпрос за 1.9тд ААЗ

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”