въпрос за upgrade на настолен компютър

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Jettix
Автомобил:
Двигател:

Re: въпрос за upgrade на настолен компютър

Мнениеот Jettix » Пон 27 сеп 2010 23:39

theultimate написа:Друга ми беше идеята. С разумно олекотен Windows спестяваш 1GB на харда, 100MB RAM и малко процесорно време. Това не променя факта че ежедневните програми като браузър, чат клиент и аудио плеър изяждат моментално 256RAM, а 512 също свършват като отвориш 3-4 сайта.

Дааа за съжаление си е така... в общи линии каквото и да правиш идва момент когато системата те притиска и си иска нейното. Преди време можеше да мине номера със слагане на стари версии на някои от програмите които хем да вършат работа, хем да не натоварват компа ама и това вече не става. Разработчиците на софтуер се усетиха и стана честа практика да се вграждат алгоритми за задължително обновяване без възможност за изключване на опцията или промяна на някои елементи в софтуера които да правят старите версии безполезни и т.н. Например за да можеш да ползваш даден сайт ти иска минимум ИЕ 7.0 или аналогичен. Също Скайп-а с който толкова свикнахме. И преди си беше много лаком откъм ресурси а сега съвсем. Отделно когато се свързват различни версии се получават едни много неприятни истории. По специално за видеоразговорите. Аз лично ползвам стара версия от тия преди 4.0 и когато опитам видеовръзка с по-нова версия съм получавал и сини екрани с бонус рестарт на системата. Същото го забелязах и на други компютри ползващи стари версии на Скайп. Това в среда на Windows а в Linux среда води само до прекратяване изпълнението на програмата но проблема си го има навсякъде. С две думи цедим до последно каквото можем от компютъра но идва ден когато ни бъркат в джобчетата за нов :banghead: Дано сме били полезни на колегата за момента. Като му дойде времето е ясно, че ще трябва нов комп и дано тогава цените да отговарят на заплатите. Поздрави :beer

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 28 сеп 2010 13:10

Работя със служебна антика :
CPU-Intel Pentium III-S, 1400 MHz
Motherboard- DFI CS32-TC/TL
System Memory- 512 MB (PC133 SDRAM)
Video Adapter- NVIDIA GeForce4 MX 440
Disk Drive - Seagate 80GB /7200RPM Ultra-ATA/100
Optical Drive HL-DT-ST CD-ROM GCR-8520B
Optical Drive TEAC CD-W552E
Network Adapter 54M Wireless LAN Network Adapter
Network Adapter SURECOM EP-320X-R 100/10/M PCI Adapter
Monitor Asus VW191
Win XP Home Edition SP3
IE8
Comodo Antivirus
Постоянно влючени 2 Skype версия 4 , Gmail Notifier, складова програма, IE8 3-4 отворени
и ги нямам проблемите на колегата .
Или Вин- а му е забозен или не е читава версия. Може да има и много ненужно стартирани процеси.Може и нета да му е бавен и при отваряне на страница да забива компа.

В момента sa отворени 4 ИЕ / 3 те са на руски сайтове, че повече натоварват ,2 Скайпа /скл.прогрма АВирусна ,Адресбок, Gmail Notifier,USB Safely Remove
CPU Usage 4-17%. При стартиране на 5 ти ИЕ стига 65% .Процеси 34

Потребителски аватар
Jettix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jettix » Съб 02 окт 2010 2:21

Сега се замислих малко. Колегата е с AMD а ти с Intel. Топъл срещу студен процесор. Как мислите... дали проблема с влаченето не е температурен? Аз от време на време си сменям термопастата между процесора и охладителя защото натрупва прахоляк и се влошава топлоотделянето. Става дума за Дървон (Duron) на 1333 с 512DDR WinMCE Sp2 и нямам проблеми докато не стане време за смяна на пастата. Помня, че тогава започваше да провлачва. Видеокартата ми е без активно охлаждане и бях слагал процесорно от лаптоп което свърши работа за нея. Сега бръмча на лаптопа само и малко съм позабравил какви гимнастики правих на него комп но имам спомени, че преди да поработя върху охлаждането му имаше моменти да влачи лятно време.

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Съб 06 ное 2010 21:29

Тъй като не съм много на вътре с компютрите, изкам да използвам темата, и да попитам нещо. На тази конфиурация какво може да се направи за да се позасили малко?? По-конкретно изкам да попитам може ли да се сложи повече памет на на по-висока честота (сега до колкото виждам е на 200Mhz), или и процесора трябва да се смени??
Прикачени файлове
asus.JPG
asus-2.JPG
asus-3.JPG

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Съб 06 ное 2010 22:49

Общо взето можеш да смениш рамта с 2x1GB DDR 400Mhz. 512MB определено е малко за този процесор.

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Нед 07 ное 2010 7:56

а ще разпознае ли , че е за по-висока честота, защото виждам че сега е на 200Mhz???
И другото което ме интересува е процесора на каква честота ще работи с новата памет на 400, ще се промени ли множителят му (който в момента е 11х200) и от там работната честота??

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 07 ное 2010 8:29

theultimate написа:Общо взето можеш да смениш рамта с 2x1GB DDR 400Mhz. 512MB определено е малко за този процесор.

И за какво да слага 2 ГБ РАМ памет!? Единия да събира прах само сигурно! С Уиндоус 7 съм, в момента с 8 отворени таба в браузъра и още скайп програма за скрийношт, антивирусна, демон тулс и пуснат плеър на интернет радио и ползвам точно 911 МБ. 1 гигабайт е повече от достатъчно за тоя процесор, освен ако колегата не работи с фотошоп и корел едновременно, но ако е така значи ще си има 4 РАМ и коре 2 дуо най - малко инак ще му поникне брада докато отвори една снимка с фотошопа

П.С Две памети ДДР 400 по 1 ГБ 160-180лв http://www.pazaruvaj.com/ram-pamet-c357 ... pamet-ddr/

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Нед 07 ное 2010 9:01

Нямам кой знае каква тежка работа с компютъра, интересува ме да подържа отворени повечко интернет страници,антивирусната, скайп и уинамп.
Но по ме притеснява това което попитах по-горе:

....а ще разпознае ли , че е за по-висока честота, защото виждам че сега е на 200Mhz???
И другото което ме интересува е процесора на каква честота ще работи с новата памет на 400, ще се промени ли множителят му (който в момента е 11х200) и от там работната честота??

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 07 ное 2010 9:07

Ще разпознае по - високата честота на РАМ-а, а процесора няма да си смени множителя. Случайно е съвпадението с множителя на процесора и честотата на паметта, което не означава че ако смениш рама с такъв на 400 Мнz процесора ще стане на 4400!

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Нед 07 ное 2010 9:48

К.Одаджийски написа:Ще разпознае по - високата честота на РАМ-а, а процесора няма да си смени множителя. Случайно е съвпадението с множителя на процесора и честотата на паметта, което не означава че ако смениш рама с такъв на 400 Мнz процесора ще стане на 4400!

да разбирам, просто си помислих, че процесорът ще тръгне на 2000, с множител 5 да речем.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 07 ное 2010 9:51

Множителя или нещо такова по спомен можеше да се променя мисля от някой биос-и като се промени честотата на процесора, но вече влизаме в полето за клокване и честно казано ако не си го прежалил още това АМД не пипай там, защото ефекта или ще е изгорял процесор или съмнителен

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Нед 07 ное 2010 10:26

Наистина смисъла от инвестиция на 2х1Г на тази машина няма смисъл. Вложените средства ще са много, предвид крайния изход. Още едни 512Мб ще са напълно достатъчни, за да се позабърза системата :beer

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Нед 07 ное 2010 11:56

bnick написа:....... Още едни 512Мб ще са напълно достатъчни, за да се позабърза системата :beer

направо ще търся плочка на 1GB или 2х512МВ на 400, и старите ще ги махна

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 07 ное 2010 14:19

Именно :да: поразпитай за някой дето сглобява компютри за ползвана РАМ памет сваена от някъде, че новички са една камара пари точно тоя модел пущини!

Потребителски аватар
bahyr
Автомобил: LEON ST
Двигател: CXSA

Мнениеот bahyr » Нед 07 ное 2010 14:58

По това което виждам паметта ти си бачка на 400MHz( PC3200 ) даже на 402MHz, на процесора ти това си е максималната честота 2,2GHz( без някакъв клок)
Това което можеш да на направиш е да сложиш едни 512МВ в третият ти слот за рам, така компа ще диша по свободно.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”