абе колеги тука стана няква страшна каша с това увеличаване и намаляне на стоиностите на 3- канал!!!
значи това което разбрах аз е че когато започнем да намаляме числото 33xxx всъшност увеличаваме стоиностите на ЕГР-а?
а когато увеличаваме числото съответно намаляме стоиностите на ЕГР-а и когато въпросното число е 33768 стоиностите на ЕГР-а са намалени на мин. и това значи че тои почти не работи!!!
и колегата Андонов искаше да каже че намаляики това число увеличаваме стоиностите на ЕГР-а и това всъшност е правилно когато сме поставили пластинка да запушим ЕГР-а!
така ли да го разбираме ???

Дренаж на картерните газов вместо "затапване" на Е
- tonkata0214
- Автомобил:
- Двигател:
- vaskog
- Автомобил: VW Golf IV
- Двигател: ASV
Re: Дренаж на картерните газов вместо "затапване" на Е
[quote="Rabbit_TDI"]Та малко история.Като взех колата забелязах ,че колата като вдигне високи оборти хич не върви.На прав път с мъки вдигаше 160-165.В чудо се видя беш ено преглеждане,ени майстори,ено чудо,дебитомери,Н75,центровки............и нищо.Тогава отидох при колегата Ventoman да ми почисти входните колектори и вътре беше нейстов ужас /има снимки в темата за чистенето/-вътре по 1 сант отвсякъде масло запечено с изгорели газове.Тогава направо ми запуши и ЕГР-а.Всичмко хубаво и доволно ,колата си вдига 180 и т.н. и т.н.Да ама дойде зимата.Допреди това се се чудех на колегите дето бавно им загряват колите ,ама тая седмица и на мен на дълъг път не ми дигна повече от 80 градуса
Реших ,че трябва си отпуша пак ЕГР-а щото освен температурата ,разхода се качва пък и идва техническия преглед.Само ,че не исках втори път да се случва същото извращение с колекторите.Понеже бях гледал как колегата klenbuterol си е напваил дренаж на картерните газове реших и аз.Ето какво се получи:
Така колега аз да те питам, понеже не се вижда от снимката на къде отива маркуча - директно в атмосферата ли трябва да излизат тия картерни газове и горе дето остава отворен входа към ЕГР от където сме изкарали маркуча за картерните газове желателно ли е да се запуши? Мерси предварително !!

Така колега аз да те питам, понеже не се вижда от снимката на къде отива маркуча - директно в атмосферата ли трябва да излизат тия картерни газове и горе дето остава отворен входа към ЕГР от където сме изкарали маркуча за картерните газове желателно ли е да се запуши? Мерси предварително !!

- nasttii
- Автомобил:
- Двигател:
ако се запуши маркуча на картерните газове може ли да стане някаква беля щото ако може по-добре да е запушен вместо да се занимаваме с дренажи и да замърсяваме природата
- judasss
- Автомобил: neshto nezakonno
- Двигател: 2.9 VR6
- Контакти:
И като го запушиш от къде смяташ да излизат изпаренията на маслото ?
Ще почне да ти изхвърля щеката за маслото и куп други работи ...

Ще почне да ти изхвърля щеката за маслото и куп други работи ...

- SMEL
- Автомобил: MK4 TDI
- Двигател: AHF 1999
Рекалибриране на EGR клапана чрез VAG-COM
Чрез тази процедура може да се увеличи количеството на входящия въздух, който постъпва в двигателя. Ако не искате да запушвате екологията на автомобила механично, това е начина за решение на проблема.
Първо ще ви трябва VAG-COM
1. Запалете двигателя и го оставете да загрее.
2. Включете на неутрална скорост и изключете всички консуматори на електричество ( климатик, фарове, радио и други. )
3. Свържете диагностичната техника за буксата.
4. Влезте в двигателя. След това влезте в “ Login” използвайки този код 12233
5. Изберете „adaptatiom” и отидете на адапционнен блок 3. Настъпете педала на газта за да задействате клапана на EGR-то за няколко минути.
Забележете, че на прозорчето на която се изписва стойността на адаптацията трябва да бъде 32768 и да показва приблизително 250 +/- 20 mg/stroke на количество входящ въздух. ( Ако стойностите не съвпадат с по-горните, то или сте на грешния канал или ECU-то Ви се различава от това, на което е правено това ръководство.)
6. Като стойност на адаптацията въведете следната стойност 33768 и след това натиснете бутона „Test”.
Обърнете внимание на количеството входящ въздух, което се е променило на около 370 mg/stroke. Това е горната граница, която може да достигнете с адаптация на EGR клапана Ви, ако искате автомобила да отговаря на екологичните изисквания. Ако ще карате автомобила оффроуд или по състезания, може да увеличите тази стойност.
7. След като направите настройките, които Ви харесват, може да натиснете „save” за да ги запазите.
Чрез тази процедура може да се увеличи количеството на входящия въздух, който постъпва в двигателя. Ако не искате да запушвате екологията на автомобила механично, това е начина за решение на проблема.
Първо ще ви трябва VAG-COM
1. Запалете двигателя и го оставете да загрее.
2. Включете на неутрална скорост и изключете всички консуматори на електричество ( климатик, фарове, радио и други. )
3. Свържете диагностичната техника за буксата.
4. Влезте в двигателя. След това влезте в “ Login” използвайки този код 12233
5. Изберете „adaptatiom” и отидете на адапционнен блок 3. Настъпете педала на газта за да задействате клапана на EGR-то за няколко минути.
Забележете, че на прозорчето на която се изписва стойността на адаптацията трябва да бъде 32768 и да показва приблизително 250 +/- 20 mg/stroke на количество входящ въздух. ( Ако стойностите не съвпадат с по-горните, то или сте на грешния канал или ECU-то Ви се различава от това, на което е правено това ръководство.)
6. Като стойност на адаптацията въведете следната стойност 33768 и след това натиснете бутона „Test”.
Обърнете внимание на количеството входящ въздух, което се е променило на около 370 mg/stroke. Това е горната граница, която може да достигнете с адаптация на EGR клапана Ви, ако искате автомобила да отговаря на екологичните изисквания. Ако ще карате автомобила оффроуд или по състезания, може да увеличите тази стойност.
7. След като направите настройките, които Ви харесват, може да натиснете „save” за да ги запазите.
- bai_ILIA
- Автомобил:
- Двигател:
много сте интересни като се косите за природата
карат се масово стари дизели без катализатори, които са смърт за природата...та малко маслени пари ли ще я довършат
който е природолюбител да си купи колело и накрая ще го прегази някой Голф 1 дизел...тоест файда няма 
По темата - или в природата, или в съд, който обира маслените пари и после може да се изхвърли...в природата
или сток - парите в мотора и пълна газ...

По темата - или в природата, или в съд, който обира маслените пари и после може да се изхвърли...в природата

- drago_tr
- Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
- Двигател: AFN AVB
Малко да повдигна тая тема защото не ми станаха пределно ясни няколко неща:
1.След като съм затапил механично ЕГР-а трябва ли и с VAG-COM-a да се повишът стойностите на ЕГР-а
2.Кога се променят с VAG-COM-a стойностите на ЕГР-а...преди или след като съм го затапил механично
Пасата е AFN 98г. 110 к.с.

1.След като съм затапил механично ЕГР-а трябва ли и с VAG-COM-a да се повишът стойностите на ЕГР-а
2.Кога се променят с VAG-COM-a стойностите на ЕГР-а...преди или след като съм го затапил механично

- vaskog
drago_tr написа:Малко да повдигна тая тема защото не ми станаха пределно ясни няколко неща:
аз до колкото разбрах затапил ли си го механично може и да не се ограничава софтуерно, но било препоръчително
- drago_tr
Така или иначе аз го ограничих и софтуерно.Промених го след като го затапих механично.
...В смукателните тръбите като свалях ЕГР-а не ми се виждаше да има много нагар,а и клапана си се движеше ,но ще покарам известно време така и после пак ще проверя какво е състоянието...ако няма промяна си връщам всичко както си беше.
А колкото до динамика нещо да се е променило...мисля че не 
Но възникна един друг въпрос.Четох в тди форума че:копирам го дословно:
При средно натоварване на мотора налягането е малко повече от нужното. Така да се каже има налягане „в запас“ Това се прави за по бърза реакция на мотора при рязко подаване на газ. Случва се така че турбината работи на по високо налягане но излишният въздух (ненужен защото мотора е под малко натоварване и се впръсква малко гориво) се редуцира чрез ЕГРа. С други думи турбината работи на високо налягане и е готова за бързо развъртане при рязко подаване на газ и в същото време част от въздуха се редуцира чрез ЕГРа.
От висчко това следва ( само за определени обороти и натоварване !!!) колкото по-високо налягането толкова по-отворен ЕГР клапан имаме. Уточнявам пак че това не важи за режим на работа под силно натоварване!
та от прочетеното по-горе въпроса ми е:.....Какво става с излишния въздух(т.е. въздуха които е в запас) които поддържа турбината при средни обороти ,необходими за развъртане при рязко подаване на газта ,които по принцип се редуцира от ЕГР-а, но тъй като вече той е затапен, повишеното налягане в този диапазон няма ли да доведе до някакви повреди или по-бързо износване на някои детайли?

Но възникна един друг въпрос.Четох в тди форума че:копирам го дословно:
При средно натоварване на мотора налягането е малко повече от нужното. Така да се каже има налягане „в запас“ Това се прави за по бърза реакция на мотора при рязко подаване на газ. Случва се така че турбината работи на по високо налягане но излишният въздух (ненужен защото мотора е под малко натоварване и се впръсква малко гориво) се редуцира чрез ЕГРа. С други думи турбината работи на високо налягане и е готова за бързо развъртане при рязко подаване на газ и в същото време част от въздуха се редуцира чрез ЕГРа.
От висчко това следва ( само за определени обороти и натоварване !!!) колкото по-високо налягането толкова по-отворен ЕГР клапан имаме. Уточнявам пак че това не важи за режим на работа под силно натоварване!
та от прочетеното по-горе въпроса ми е:.....Какво става с излишния въздух(т.е. въздуха които е в запас) които поддържа турбината при средни обороти ,необходими за развъртане при рязко подаване на газта ,които по принцип се редуцира от ЕГР-а, но тъй като вече той е затапен, повишеното налягане в този диапазон няма ли да доведе до някакви повреди или по-бързо износване на някои детайли?
- achodemo
- Автомобил: GOLF IV
- Двигател: AHF ASZ
Сложи си манометърче за да държиш нещата под контрол !!!
Аз ако нямах , турбото ми до сега да е родило 10 пъти !

- drago_tr
achodemo написа:Сложи си манометърче за да държиш нещата под контрол !!!![]()
Искаш да кажеш че турбото ще ми даде фира ако съм запушил ЕГР-а?

- achodemo
- Автомобил: GOLF IV
- Двигател: AHF ASZ
drago_tr написа:achodemo написа:Сложи си манометърче за да държиш нещата под контрол !!!![]()
Искаш да кажеш че турбото ще ми даде фира ако съм запушил ЕГР-а?Това защото със запушен Егр се получава пренадуване?....или аз нещо бъркам
Неее Егр или по-скоролипсата му няма да навреди на турбото ти !! Просто е добре да имаш уредче и да следиш какво се случва

- drago_tr
И с какво това уредче ще предотврати пренадуването.....ако може обясни малко по-подробно....може и на лс
- vaskog
drago_tr написа:И с какво това уредче ще предотврати пренадуването.....ако може обясни малко по-подробно....може и на лс
Тва е уред, който отчита моментното налягане на турбото и можеш да го следиш постоянно - ако пренадува, ако е ниско налягането... Тва си е датчик за налягането, който е в купето при теб и можеш винаги да го гледаш!
- drago_tr
Ама то какво представлява уреда ми е ясно и за какво е уреда пак ми е ясно...но нещо не ме кефи тая работа.Но все пак кажете ми точно запушения ЕГР води ли до пренадуване на турбото в средния диапазон и ако е да какви могат да бъдат последствията, тъй като колата обикновено се кара между 1500-2500 оборота.
Върни се в “Дизелови агрегати”