Карам си колата доста рядко и за 5 години съм навъртял 35 000 километра. Освен това не пиля гуми, не влизам с голяма скорост в завой и като цяло гумите ми са с много запазен грайфер. Летните ми са евтини корморанки на 4-5 години, а зимните с които купих колата са Fulda Kristall Montero с dot от края на 2003-та година.
Ситуацията е следната - вече съм със зимните гуми и по планински път(подбалканския към София) след лек дъжд и пътя е малко мокър. Не карам бързо - 50-60км макс при завоите, при това не тези най-острите. Веднага започнах да усещам как ми олеква волана и малко след това започна и да поднася, при това до толкова, че и пътниците да усетят. Температурата навън беше около 15-20 градуса. След това почнах да карам като баба

Търсих доста из интернет, но на повечето места хората говорят предимно за изтъркани грайфери и само на едно място споменаха, че гумата старее за 10 години и ако не е изтъркана до тогава, трябва да се подменя. Един познат пък ми каза, че за 3 години каучука вече е безвъзвратно остарял и си е изгубил половината качества. Къде е истината?