Колко често се сменят гумите?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Kingsix
Автомобил:
Двигател:

Колко често се сменят гумите?

Мнениеот Kingsix » Чет 11 ное 2010 15:43

Здравейте,
Карам си колата доста рядко и за 5 години съм навъртял 35 000 километра. Освен това не пиля гуми, не влизам с голяма скорост в завой и като цяло гумите ми са с много запазен грайфер. Летните ми са евтини корморанки на 4-5 години, а зимните с които купих колата са Fulda Kristall Montero с dot от края на 2003-та година.

Ситуацията е следната - вече съм със зимните гуми и по планински път(подбалканския към София) след лек дъжд и пътя е малко мокър. Не карам бързо - 50-60км макс при завоите, при това не тези най-острите. Веднага започнах да усещам как ми олеква волана и малко след това започна и да поднася, при това до толкова, че и пътниците да усетят. Температурата навън беше около 15-20 градуса. След това почнах да карам като баба :D През лятото в същите условия с летните гуми, колата се държеше много по-добре и само малко да ми олекне волана, но за кратко при това при много по-сериозен дъжд. Остарели ли са ми гумите - съхранявам ги в мазе в кашон?

Търсих доста из интернет, но на повечето места хората говорят предимно за изтъркани грайфери и само на едно място споменаха, че гумата старее за 10 години и ако не е изтъркана до тогава, трябва да се подменя. Един познат пък ми каза, че за 3 години каучука вече е безвъзвратно остарял и си е изгубил половината качества. Къде е истината?

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Re: Колко често се сменят гумите?

Мнениеот mupk0 » Чет 11 ное 2010 15:49

Аз знам за 5 години или 50 000км...което настъпи първо.Иначе за това дали поднася...еми нормално.Всичко зависи от настилката.Има асфалт,който и дори да е чист,но мокър се хлъзга много,но ако асфалта е грапъв колата ще се държи..

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 11 ное 2010 15:51

Kingsix написа:.. Един познат пък ми каза, че за 3 години каучука вече е безвъзвратно остарял и си е изгубил половината качества. Къде е истината?

прав е - след 3 години каучука вече не е със същите свойства
дори и да си купиш неупотребявани гуми с ДОТ над 3 години - каучука почти няма да има нищо общо с такава на 1 год - просто е матерял , който бързо старее и губи качества
те за тва в белите държави сменят (особено зимните) всеки сезон - а буклукчиите ги вземат без пари и тук продават - за почти нови
мъка мъка

wtf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wtf » Чет 11 ное 2010 16:43

И аз знам за 3-4 години живот. След това се появяват напуквания по гумата и става по-твърда. Естествено зависи и от начина на съхранение. Ако го иставиш зимните гуми едно лято навън и после са за хвърляне.

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Чет 11 ное 2010 16:47

Добре е летните на 5г макс, зимните на 2г

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Чет 11 ное 2010 16:49

Зимни максимум 4-5 години. Летните може и 13 годишни да са, ако са запазени се търкалят добре на сухо.

Потребителски аватар
bidona
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bidona » Чет 11 ное 2010 16:49

Трябва да се съхраняват на сухо и тъмно. Иначе толкова - 3-4 години и се втвърдяват. Каучука не е и еластичен и дупките започват да си казват своето - реглажа става невъзможен.

Иначе в този случай според мен проблема е бил по-скоро във високите температури. Зимните гуми не са за толкова топло, ама ич... Какво да го правиш, шантаво време :bishop

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Чет 11 ное 2010 16:57

Като период - до 6год. от датата на Дот-а поне по книга. За км. независимо от изхабяването /ако е с голям грайфер примерно/ - 60 000км.

Информацията е с източник - Книга за подръжка на Голф.

Иначе мнението на Оне е съвършено точно...Горното е по книга а реалноста е това по One = )

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Чет 11 ное 2010 17:25

Когато станат зле като поведение. Това може да е след 2 години, може и след 5-6 да е. Има значение колко и как са карани, колко слънце ги е пекло и т.н. Иначе ако купуваш втора ръка гуми - не е оферта да са на повече от 2-3 години.

Старите летни гуми са добре на сухо и....трагични на дъжд.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 12 ное 2010 11:05

Забелязал съм, че по-старите зимни гуми започват да изпускат между джантата, изтлежда не прилепват добре към нея.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пет 12 ное 2010 14:56

Ljubon написа:по-старите ... гуми започват да изпускат между джантата,...

Вземи един перманентен маркер и драсни с него така, че да отбележиш текущото положение на гумата спрямо джанта и като видиш след 2 дена с колко се разминава драснатото - ще разбереш защо испускат ;)
И то не само зимните :lol:

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 12 ное 2010 15:10

Гуми по стари от 4 години не карам независимо от километрите. Гума над 5 години е пластмаса ;)

theultimate написа:Когато станат зле като поведение. Това може да е след 2 години, може и след 5-6 да е. Има значение колко и как са карани, колко слънце ги е пекло и т.н. Иначе ако купуваш втора ръка гуми - не е оферта да са на повече от 2-3 години.

Старите летни гуми са добре на сухо и....трагични на дъжд.

Напълно подкрепям :да:

Kingsix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kingsix » Пет 12 ное 2010 16:21

Благодаря ви. И аз имах подобни подозрения. Явно ще трябва да се подготвя за смяна на гумите... Пък до тогава бавно и внимателно. А ако някой има линк към сервизна книжка на голф3 на английски, ще се радвам да ми прати на лично - моята е на немски и нищо не и вдявам.

Потребителски аватар
dmitko
Автомобил: Tiguan II 4Motion
Двигател: CZEA 2016

Мнениеот dmitko » Пет 12 ное 2010 17:49

В допълнение на всичко казано, което е много точно бих добавил от личен опит - По-добре евтини нови гуми /разбирай не на големите марки от бранша/ на всеки две години отколкото да търкаляш някой победител от тестовете на АDAC 5-6 години пък било то и Michelin или Bridgestone. Разликата в спирането е осезаема и зависи много повече от възрастта на гумата отколкото от грайфера и дълбочината му.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Пет 12 ное 2010 22:18

dmitko написа:В допълнение на всичко казано, което е много точно бих добавил от личен опит - По-добре евтини нови гуми /разбирай не на големите марки от бранша/ на всеки две години отколкото да търкаляш някой победител от тестовете на АDAC 5-6 години пък било то и Michelin или Bridgestone. Разликата в спирането е осезаема и зависи много повече от възрастта на гумата отколкото от грайфера и дълбочината му.

Твърдо съм ЗА.Само, че едно уточнение - имах летни гуми чисто нови, не бях запознат купих ги по препоръка на приятел (Малоя), за моята кола това е отврат гума ама ужас напараво.Сега съм с едни Гуд Иър с дот на една година (втора употреба ги взех)с един порядък по-тесни от тези които ми препоръчва завода производител (185 вместо 195) и трябва да отбележа, че не мога да си позная колата да чукна на дърво.Просто няма място за сравнение.Въпреки че съм привърженик на новите гуми, в този случай специално тези ми печелят симпатиите!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”