Смяна на лагер на предна главина, Голф 2, снимки

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Panev
Автомобил:
Двигател:

Смяна на лагер на предна главина, Голф 2, снимки

Мнениеот Panev » Вто 13 юли 2010 18:21

Наложи се да сменям лагер на Голфа, тъй като му дейде времето и почна да вие. Отначало симптомите бяха за лагер на лява главина, но впоследствие се оказа, че лагерът е здрав, а виенето е резултат от скъсан маншон на външните карета, липса на грес и съпровождащо виене от това. Но след проверка и на дясната главина се оказа, че там лагерът е за смяна. По принцип е добре да се сменят и двата лагера наведнъж, но това всеки сам си решава. В хода на работата направих няколко снимки, които се надявам да помогнат на някого, ако се наеме да ги сменя сам.
Повдига се колата от страната, където ще се сменя лагера (може и от двете страни, може и цялата), сваля се гумата, развива се централната гайка на полуоската (гайката може да бъде развита докато колата е още на колела, някой натиска спирачката, а отвън с яко рамо и камък се развива, но тъй като ги развивам с гайковерт, направо като е вдигната.

Изображение

След това се развиват болтовете на шенкела към амортисьора, спирачния механизъм, кормилния накрайник, шарнира, сваля се и спирачния диск от главината. Има едно болтче, което служи за застопоряване на диска в едно положение и да не мърда при смяна на гума, ако това болтче не иска да се развива, чукнете го челно няколко пъти и пробвайте отново.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Шенкела свален.
Изображение

Маха се щита на шенкела, за да не пречи, и следва да се пристъпи към изваждането на главината.
Изображение

След това се махат зегерките от двете страни на шенкела.
Изображение

Изображение

Следва изкарването на лагера.
Изображение

Смазва се леглото на лагера с масло, поставя се от предната страна зегерката, поставя се новия лагер, за дорник използвам стария лагер. След като се набие лагера се монтира и другата зегерка.
Изображение

Изображение

Следва да се изкара вътрешната гривна на лагера от главината. Със сепаратор за лагери за захваща гривната и се изкарва от главината.
Изображение

След това главината се набива в новия лагер, като същият се подпира от другата страна, при вътрешната гривна.
Изображение

Вече сглобено.
Изображение

Следва да се монтира на колата и да се стегне гайката на полуоската с необходимото усилие. Това е.
Поздрави, Радослав Панев.

Потребителски аватар
live_for_passat
Автомобил: VW Bora 1.9 TDI PD 131hp
Двигател: ASZ 2002

Re: Смяна на лагер на предна главина, Голф 2, снимки

Мнениеот live_for_passat » Вто 13 юли 2010 18:57

ако знаех как става като ми се наложи и на мен нямаше да ходя на сервиз. Евала :bowdown

Потребителски аватар
evgevg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот evgevg » Вто 13 юли 2010 19:17

А минава ли се стенд на предница, че не ми е ясно.

Panev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Panev » Вто 13 юли 2010 19:29

evgevg написа:А минава ли се стенд на предница, че не ми е ясно.

Не, не е нужно да се минава стенд след това. Ако се сменя шарнир, външен/вътрешен накрайник или амортисьори, тогава да, но само за лагера не е нужно.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Вто 13 юли 2010 19:59

В случая на снимките амортисьора е свален - дали ще сложиш нов или сстар - стенд трябва :)
За да не се минава стенд трябва да се свали шенкела с амортисьора :wink:

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 13 юли 2010 20:28

live_for_passat написа:ако знаех как става като ми се наложи и на мен нямаше да ходя на сервиз. Евала :bowdown

Ако ставаше само с гледане, кучето щеше да е касапин!
:beer :beer
Това е в общи линии технологията, но има доста тънкости, които колегата не е показал.
Например - как се вади дълбоко ръждясала зегерка. И не само това.

Panev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Panev » Вто 13 юли 2010 20:48

Winner25 написа:В случая на снимките амортисьора е свален - дали ще сложиш нов или сстар - стенд трябва :)
За да не се минава стенд трябва да се свали шенкела с амортисьора :wink:

Прав си, моя грешка.
Но доколкото знам (не се занимавам много с VW), само по-старите модели изискват регулиране след развиване на болтовете на амортисьора, тези с ексцентричния болт. При по-новите не е нужно.
Изображение

Изображение

muns61 написа:
live_for_passat написа:ако знаех как става като ми се наложи и на мен нямаше да ходя на сервиз. Евала :bowdown

Ако ставаше само с гледане, кучето щеше да е касапин!
Това е в общи линии технологията, но има доста тънкости, които колегата не е показал.
Например - как се вади дълбоко ръждясала зегерка. И не само това.

Такива тънкости не могат да се покажат, трябва да се изживеят. :lol: :Mr Green Fun

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 13 юли 2010 20:57

Потребителски аватар
_NqKoI_
Автомобил: Golf 2
Двигател: ABF

Мнениеот _NqKoI_ » Вто 03 авг 2010 18:52

Днеска благодарение на тази тема... На работа смених лагера монтаж демонтаж 2 часа :) ам без преса мисия невъзможна ще е та да се смени лагера :beer :beer

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 03 авг 2010 19:23

Ако болтовете, които свързват шенкела и амортисьора се разхлабят реглажа е задължителен, не мога да си представя как са направени "новите модели" за да се спестява реглажа.
Аз като сменях лагери откачих шенкела от амортисьора и кормилната рейка, извадих полуоската после с подходяща шпилка и подложни шайби издърпах главината, махнах зегерките и със същата шпилка и други шайби издърпах и лагера. Гривната от лагера, която остава на главината я махнах много внимателно с ъглошлайф, сглобяването по обратния път със същата шпилка и шайби. През цялото време шенкела си беше на колата, по този начин избегнах регулирането предница. Шайбите са доста специфични и доколкото си спомням се наложи да използвам струга.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 03 авг 2010 19:37

За да избегнем реглажа, сваляме целия макферсон. Така е при опелите, там макферсона е запресован в шенкела. Ама майсторите по реглажа и те са хора, затова така се прави на собствена кола, клиентските - на стенд!
:beer

Потребителски аватар
_NqKoI_

Мнениеот _NqKoI_ » Вто 03 авг 2010 19:51

То аз мисля да ходя на реглаж но днеска открих че ми е скъсан маншона на вътрешния накрайник на рейката... да го сменя и него .. ще се ходи на реглаж така или иначе ми дърпа на ляво :)

Потребителски аватар
_NqKoI_

Мнениеот _NqKoI_ » Вто 16 ное 2010 17:57

Малко помощ.. проблема е следния гайката на главината се саморазвива... яко стягане и след 200 300км се саморазвива и зима да си тропка леко ... някакъв съвет за този проблем

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 16 ное 2010 20:50

Доколкото си смомням гайката е за еднократна употреба - в единия край е малко смачкана и на това смачкване се разчита да я законтри. На практика като се стегне здраво, както автора е писал за тази гайка се ползва яка вложка и един метър рамо, гайката може да се ползва многократно без никакви проблеми.
Не знам колко си карал с хлабава гайка, но е много вероятно да си прецакал лагера защото тази гайка държи двете части заедно.
Ако нямаш толкова як ключ иди в сервиз да ти я стегнат, и е желателно да си потърсиш нова гайка, тази може да е прекалено разбита.

Потребителски аватар
_NqKoI_

Мнениеот _NqKoI_ » Вто 16 ное 2010 20:56

мм гайката е нова.. имаше си я комплект с лагера.. като се стегне спира да си хлопа .. ии стягям я с пищоф на 3 степен .. ам нз на каква сила отговаря третата степен.. и колата е дигната на крик.. нали гумата за да е в въздуха докато се стяга... и затова се учудвам защо се саморазвива

Върни се в “Направи си сам!”