Много странен проблем с ААЗ- Решен

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
dj carul
Автомобил: BMW E32 730I V8 Manual
Двигател:

Много странен проблем с ААЗ- Решен

Мнениеот dj carul » Вто 07 дек 2010 21:17

Здравейте колеги.Трети ден вече не мога да открия странния проблем който ми прави пасатора.
Проблема е следния,паля го рано сутрин(студен),работи перфекно на около 700 оборота,штрака ми релето (което така и не разбрах за какво е,имаше тема тук)вдига си оборотите на 1000,и на горе долу десетата секунда след като си е вдигнала оборотите започва да прекъсва все едно и липсва някоя дюза,почва да пуши бяло и да мирише на сурова нафта :shock
Почнах да търся проблема от подгряващите свещи,свалих ги всичките и работят перфекно.После свалих дюзите и ги занесох на стенд да ги видят,работеха перфекно.
Сложих ги пак същата работа,и докато рабоше колата прекъсвайки реших да пробвам да развивам тръбичките на дюзите една по една,със всяко развиване си личеше че дюзите работят,или то поне развиването им оказва сериозно влияние на работата на мотора.А той просто си прекъсваше и пушеше като икарус.
Свалих ГНП-то и пак го закарах на стенд,обяснявам на тоя там кво прай колата,той малко ме гледа с недоумение и вика че не е от помпата.Оставих му я да я гледа там и да я прави ако и има нещо.След няколко часа ми се обади и каза че помпата работела нормално,всех си я и я сложих.
Преди съм си сменял горивния филтър като дирекно слагах сух и колата палеше без да прекъсне и си го пълнеше за норматив.Сега от пълен филтър едвам засмука нафта,и то след като ме дърпаха поне 5 километра,след като и бях съборил акомулатора от въртене на стартер.Проблема е си е пак същия,колата просто си прекъсва и пуши.

Забелязвам че от 2 месеца насам колата малко по малко започна да става по-мудна,и да няма този ряз който имаше.Мотора е на 30-35хил километра след пълен основен ремонт,и до онзи ден си работеше добре,но на следващата сутрин като го запалих започнаха ядовете.

Някакви идеи колеги?
Според мен твърдо е ГНП-то,а според Вас?И защо го прави само като си вдигне оборотите?!?!?!

Последна промяна от dj carul на Сря 08 дек 2010 20:25, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re: Много странен проблем с ААЗ

Мнениеот fox_vt » Вто 07 дек 2010 22:13

Прегледай си всички горивопроводи преди филтъра като особеноо внимание обърни на сондата в резервоара,ако искаш даже сложи едно шише преди филтъра да смуче от него и излишната нафта пак в него да влиза и виж как е.

dj carul
Двигател:

Мнениеот dj carul » Вто 07 дек 2010 22:21

fox_vt написа:Прегледай си всички горивопроводи преди филтъра като особеноо внимание обърни на сондата в резервоара,ако искаш даже сложи едно шише преди филтъра да смуче от него и излишната нафта пак в него да влиза и виж как е.

Надувах и смуках от всички маркучи,сондата не е запушена,щот си смуча нафта от маркуча съвсем спокойно...няма особено добър вкус но ще го преживея :screwy

morrty
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот morrty » Вто 07 дек 2010 22:36

прегледаи да не ти лапа въздух към помпата от някаде,виждат се мехурчета по гориво провода до помпата.Това за мен е само въздух

dj carul
Двигател:

Мнениеот dj carul » Вто 07 дек 2010 22:44

Няма въздух никъде по системата,или ако имаше щеше да прекъсва в началото като я запаля,а тя тогава работи като часовник,и като поработи 3-4 минути и си вдигне оборотите започва да прекъсва и пуши.
Никакво логично обяснение не намирам,просто се изчерпах от всякъде.

golfmk1
Low rider
Автомобил: OLD
Двигател: OTO

Мнениеот golfmk1 » Вто 07 дек 2010 22:49

Пробвай Иво както ти казват колегите с шише :idea:

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Вто 07 дек 2010 22:52

Съвета ми е като на колегата + проверка на белезите(щом си свалял помпата тря да си ги проверил но повторение му е маиката).То няма електроника в тоя ААЗ(обикновен дизел) ако помпата и дузите са изправни остава релето(вземи от някоя морга за проба)или въздух(ако е малко ще пуши черно,ако е много/или малко нафтата бяло) :screwy .Само на студен мотор ли го прави?

dj carul
Двигател:

Мнениеот dj carul » Вто 07 дек 2010 23:14

Студен топъл все тая.Днес презацепвах помпата наново,и обърнах особено внимание на белезите,всичко е ок.Мърдах я неколкократно към предварение,към закаснение,по-зле става но не и по-добре.Интересното е че работи каточе ли и малко по-остро,и самата помпа издава някви странни звуци.Както работи нормално,почне да чука,за около 2-3 секунди,после спре след малко пак почне да чука....и си прекъсва и си пуши и прай квот си иска и най накрая ще прежаля една туба нафта и клечка кибрит и ще се оправят нещатата.....

Утре ще пробвам с шишето,и ако не се оправи я карам на тоя майстор дет прави ГНП-тата и ако наистина се окаже че е от помпата ще му я блъскам в главата.
Илиански,кажи някой майстор на помпи в Стз,освен Иван в Зора?

golfmk1
Low rider
Автомобил: OLD
Двигател: OTO

Мнениеот golfmk1 » Вто 07 дек 2010 23:32

Нямам идея изобщо дали има друг в града :|

dj carul
Двигател:

Мнениеот dj carul » Вто 07 дек 2010 23:38

Ами ще я мъча утре пак,пък ако някой през това време се сети за нещо да пише.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Сря 08 дек 2010 19:37

Смуче въздух от някъде като почнеш от помпа през филтър и клапанчето върху него маркучи запушен отдушник на резервоара :deal

dj carul
Двигател:

Re: Много странен проблем с ААЗ- РЕШЕН

Мнениеот dj carul » Сря 08 дек 2010 20:32

Колеги няма да ми повярвате от какво се оказа проблема.Глупавата зъбчатка на коляновия вал.Движеше се около 2мм при стегнат болт,и от там мени цялата центровка на помпата и на разпределителния вал.
Взех нова зъбчатка,наварихме коляновия вал щото единия му ръб беше износен,оформихме го сложих новата зъбчатка и я стегнах с 1 метър тръба.Никви такива динамометрични историй вече,щот преди като я сменях я бях стегнал на 10кг и явно не е било достатъчно.

Не пожелавам на никой да му се случва,щот днеска за малко да ида да си купя чисто нова помпа от магазина,но добре че погледнах зъбчатката.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Сря 08 дек 2010 20:57

Ееее..,човеко,та това е болката на 1.9D..откакто съществува,я погледни при "братушките"-ами почти всеки е наварявал вал ,ама причината за дефекта още не е открита напълно,едни го отдават на конструкторско "скудоумие",други на демпферна шайба,трети набиват щифтове,четвърти го правят сглобка тип "ТДИ"(сектор),пети го пращат "чорт матери.."

Ти добре че не си тръгнал цял мотор да купуваш...и до там се стига от тая зъбчатка :banghead:

dj carul
Двигател:

Мнениеот dj carul » Сря 08 дек 2010 21:03

Аз знам че това им е "детската" болест но изобщо не съм очаквал че проблемът сега ще е точно от там,щот предният път в който така ми мръдна зъбчатака,имаше пряк контакт бутала-клапани :shock Е вярно че минах цялата бургазка магистрала със 190 ама тва друг въпрос :lol:

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re: Много странен проблем с ААЗ- Решен

Мнениеот fox_vt » Сря 08 дек 2010 21:24

Абе колега не се сещам много добре пък и нямам аутодатата в момента но 10 кг ми се струва малко за точно този болт.Въртят ми се някви нютонметри в главата по големи от 10 ама не се сещам-но добре че си открил проблема все пак.

Върни се в “Дизелови агрегати”