Подобряване работоспособността на фаровете . . .

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
rgivod
Автомобил: passat b5 variant
Двигател: afn 1999

Re: Подобряване работоспособността на фаровете . . .

Мнениеот rgivod » Съб 04 дек 2010 14:45

pepihan написа:Колега, така го направих и аз, но не постигнах резултатът който исках. Заради по малките кабели на оригиналната инсталация до фаровете напрежението се повиши на 13.3v, а като го пробвах с по- дебели кабели до фаровете беше 14.00v. Но и така е по- добре отколкото 12.6v. Ето линк към руснаците как са го направили:
http://volkswagen.msk.ru/forum/index.ph ... opic=52045

Вариянти има много но при този се режат оригиналните кабели то си е написано а във вариянта който съм дал просто се наставят мъжка с женска букса и нищо не се реже и запоява в автомобила тоест ако не ти хареса винаги може да възстановиш оригиналната инсталация (просто разкачаш собственото си творение от буксите на заводската инсталация а тах слагаш в предишните им легла) все едно нищо не е преправяно.Да не говорим че Всичко което запояваш и режеш по релетата се прави в домашни условия и не се занимаваш да сваляш кабели разклонителли поялници и тем подобни до колата един вид правиш го "Plug and Play". mhihi :lol:

Потребителски аватар
hinev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hinev » Вто 14 дек 2010 1:56

Подадох директен + на фара имаше коренна разлика в светенето , и така се сдобих и аз с по силни фарове :beer само че си ги вързах на фаровете :)

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Вто 14 дек 2010 13:01

Аз да се похваля.След 2 години служба едната ми крушка китайчето си замина.Взех си Osram Cool Blue(на Шела имаше само такава,а изгоря по време на път) и открих,че свети почти същото или една идея по-надолу от китаеца и вдругиден пак ще взима такива :)

valku
Автомобил: VW Passat B5 1.9 TDI
Двигател: AFN

Мнениеот valku » Сря 29 дек 2010 0:55

Добре бе пичове не успях само да схвана каква роля играят тия релета? Каква е точно тяхната работа? Извинете ме ако ви питам вече зададен въпрос но не успях да намеря отговор. :)

Поздрави.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Сря 29 дек 2010 1:03

valku написа:Добре бе пичове не успях само да схвана каква роля играят тия релета? Каква е точно тяхната работа? Извинете ме ако ви питам вече зададен въпрос но не успях да намеря отговор. :)

Поздрави.

Тока който захранва фаровете оригинално минава през копчето на таблото и ръчката за къси/дълги.Понеже така направена схемата има много съпротивление и падове в напреженията.С времето и ключа се изхабява и започва да има още по-голямо съпротивление.Когато сложиш релетата,те взимат само СИГНАЛ,и се затварят.По този начин тока от акумулатора минава през релетата и директно в фаровете.По-малко съпротивление,по-висока надеждност,по-силен ток стига до крушките->светят повече.Тогава вече през ключа минава пак 12в напрежение,но големината на тока е нищожна.

Надявам се си ме разбрал.

Потребителски аватар
Ivo_Golf3_GT
Автомобил: VW Golf 3 Syncro 1998 klimatronik
Двигател: VR6 2.9 ABV 190 PS
Контакти:

Мнениеот Ivo_Golf3_GT » Сря 29 дек 2010 3:32

Тока който захранва фаровете оригинално минава през копчето на таблото и ръчката за къси/дълги.Понеже така направена схемата има много съпротивление и падове в напреженията.С времето и ключа се изхабява и започва да има още по-голямо съпротивление.Когато сложиш релетата,те взимат само СИГНАЛ,и се затварят.По този начин тока от акумулатора минава през релетата и директно в фаровете.По-малко съпротивление,по-висока надеждност,по-силен ток стига до крушките->светят повече.Тогава вече през ключа минава пак 12в напрежение,но големината на тока е нищожна.

mhihi mhihi mhihi

:applause:

valku

Мнениеот valku » Сря 29 дек 2010 14:02

mupk0 написа:
valku написа:Добре бе пичове не успях само да схвана каква роля играят тия релета? Каква е точно тяхната работа? Извинете ме ако ви питам вече зададен въпрос но не успях да намеря отговор. :)

Поздрави.

Разбрах те перфектно мерси за обяснението. :beer Ами според теб добре ли е днес измерих какво напрежение отива към крушките беше около 12.30волта измерих заряда които отива към акомулатора 14.01-02волта? Ако сложа релета това напрежение ще се промени ли коренно или само частично ще усили волтажа? :) Извинявам се за тъпите въпроси но искам да знам просто. :)

Поздрави.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Сря 29 дек 2010 14:17

"Пълна промяна." :да:

Потребителски аватар
bryanokoner
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bryanokoner » Сря 29 дек 2010 16:37

Разбрах те перфектно мерси за обяснението. :beer Ами според теб добре ли е днес измерих какво напрежение отива към крушките беше около 12.30волта измерих заряда които отива към акомулатора 14.01-02волта? Ако сложа релета това напрежение ще се промени ли коренно или само частично ще усили волтажа? :) Извинявам се за тъпите въпроси но искам да знам просто. :)

Поздрави.[/quote]
Колега аз като премерих имах 11в на фара.Карах само където има улично осветление.Сам си направих операцията с 4мм кабел и прогледнах,13в и кусур достигнах, релета 30а са достатъчни.

valku

Мнениеот valku » Чет 30 дек 2010 0:04

Добре колега ще видя след нова година да направя операцията и аз и ще дам коментар ще се постарая да направя снимки преди и след операцията. Мерси за мнениата ви и весело посрещане на НГ.

Поздрави.

vlassadar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vlassadar » Пон 07 фев 2011 15:59

Колеги, задачата с релетата беше много интересна, а резултата го предусещах, просто фаровете светеха плачевно. Карането по тъмно на мокър асфалт изгледаше така: :shock
Купих релета за фарове за ВАЗ, които са тествани от колеги от форума и изглежда са много надеждни. С рулетка с отворен капак мерих по колко метра кабел трябва да тръгва от всяка връзка на релетата, в нас запоих всичко, после свързах нещата без спойки за проверка и след като всичко беше както трябва, запоих всичко и под капака. Преди - 12.8 волта, сега - 14.2 колкото си подава акумулатора. Сложих и крушки Трифа 55/60 вата с +50% светене - комбинирания ефект е... бе свети почти колкото среден клас ксенон, само че минус разправиите покрай него... Кеф :beer
След което реших да свържа фаровете така, че да се включват при даване на контакт и да се гаси всичко при вадене на ключа. 8) Фаровете нямаха зумер и често забравях габаритите и не ми се иска да ги забравя така някой път, особено когато съм далеч от София. Решението се оказа много просто - вади се ключа от панела и на гърба му има 10-ина жици. Червената подава постоянно ток от акумулатора, а жълтата с черна ивица идва от контакта. Червената жица се прерязва, свободния край се изолира, а другия се свързва с жълтата жица (т.е жълтата жица подава ток на 2 клеми - нейната си и на червената жица). Така всичко сработи и вече е невъзможно да стане грешка. Губи се само запаления габарит при заключен автомобил, но при желание може да се направи ключ - да прекъсва връзката с жълтата жица и да прави такава с червената - едновременно. Аз тази екстра не съм я ползвал никога и няма да го правя.

Корекция: Оказа се, че "екстрата" с включените габарити зависи от лоста на мигачите, явно и до него достига постоянен "+" Само че се включват и двата габарита, ако ключа на осветлението е на габарити, и двата фара, ако сме на положение "къси". И това е потенциално опасно, понеже отново е възможно да си излезем със забравени фарове. Ще се отваря и там явно.
След регулиране на фаровете на тъмна права улица, в момента осветлението е върха и на къси и на дълги!

Потребителски аватар
icemenn
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icemenn » Пет 18 фев 2011 1:05

Аз предлагам да се слагат и 2 бошончета по 20А на всяко реле че ако стане някакъф фал..

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пет 18 фев 2011 1:16

icemenn написа:Аз предлагам да се слагат и 2 бошончета по 20А на всяко реле че ако стане някакъф фал..

Колега не знам дали си прочел,но и всички схеми в темата са задължително с предпазители...няма вариянт без!Ако някой не сложи,това си е на негова отговорност.

Потребителски аватар
bryanokoner
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bryanokoner » Нед 20 фев 2011 10:06

предпазителите са задължителни

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 20 фев 2011 13:19

Сигурно аз нещо съм глупав и не мога да разбера или .... Слагате бушон 10 - 15 или 20 ампера между акумулатора и 30 амперово реле или грешно съм разбрал!? :screwy
Ако изгори бушона преди релето оставате директно без светлините за което отговаря това реле. Аз съм сложил преди лампата по един бушон на всяка светлина т.е 4 бушона по 15 ампера, за късите и за дългите. Така ако изгори единия бушон, другия фар ще остане да свети.

Върни се в “Направи си сам!”