съвет за домашен климатик?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
evgenyh
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: BSE 2005

съвет за домашен климатик?

Мнениеот evgenyh » Съб 08 юли 2006 23:42

колеги, някой ако може да ме посъветва, тия климатици:

http://technomarket.bg/product_detail.p ... d=00002355

http://technomarket.bg/product_detail.p ... d=00000086

стават ли за спалня и за хол на апартамент към 80к.м. като стаите не са големи :?:
и колко ще излезе монтажа :?: :?:
Благодаря предварително :wink:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Съб 08 юли 2006 23:45

Ми първо си измери квадратурата на стаите и тогава според нея гледай за климатик бре. :idea: Що правиш обратното не знам. :roll: :lol:

Последна промяна от black` на Съб 08 юли 2006 23:49, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: съвет за домашен климатик?

Мнениеот tyo » Съб 08 юли 2006 23:49

evgenyh написа:колеги, някой ако може да ме посъветва, тия климатици:

http://technomarket.bg/product_detail.p ... d=00002355

http://technomarket.bg/product_detail.p ... d=00000086

стават ли за спалня и за хол на апартамент към 80к.м. като стаите не са големи :?:
и колко ще излезе монтажа :?: :?:
Благодаря предварително :wink:

И двата линка са за "деветки", трябва ти поне "дванайска" а най-добре "осемнайска".

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 09 юли 2006 0:16

Аз в едната стая съм с 9-ка Hitachi inverter, помещението е 24кв.см. В другата съм с 12-ка Hisense обикновен сплит и мога смело да твърдя, че Hitachi-то се справя много по-добе с работата си. И зиме и лете.

Иначе от тези двата, които си посочил - панасоника е с по-добро КПД и предполагам, че ще е по-добър, но лично аз не бих си купил климатик за 400лв. Така се набутах с hisense-а, че беше на полвината на парите на hitachi-то и сега се чудя на кого да го продам, за да си взема още един инвертор.

Ей това бих ти препоръчал

Потребителски аватар
bluefen
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bluefen » Нед 09 юли 2006 7:05

колега като за начало не си купуваи климатик от техно маркета докатоти го монтират ще мине лятото. Схемата им е следната продават им климатик и ти дават брушурка с телефони, но там ти обявяват дати наи ранно след 20 дена. така ще е целия юли месец. Има много работа и не се смогва. Монтажа е около 180-200 лв. Непести и пари и от него. Гаранцията се поема от монтажиста а не от фирмата дето ти го е продала => ако нещо стане търсиш монтажиста и познаи ако го няма какво правиш. А за кои климатик зависи какво искаш от него(отоплени,охлаждане,ионизиране) и какво помещение( ХОЛ,спалня,кухня-има значение колко хладилника, тв, абсорбатор) и наи вече обем. Иначе лично за мен Panasonic-а е по добър от двата но неможе да очакваш много от него особено през зимата

Еми това е което се сетих

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Нед 09 юли 2006 9:41

наскоро си взех. приятел който има фирма за такива работи ми го монтира. по негова препоръка:
НЕ купувай!
Samsung, Panasonic!
среден клас клима (заслужава си парите) са:
Haier, Midea, LG.
висок клас (ненужно скъпи-но ако си решил все пак...):
Mitsubishi

имам всички основания да му вярвам щото човека САМО с климатици се занимава...

е, аз си взех Haier... засега съм доволен.

според препоръката му-трябва да си вземеш една идея мощност в резерв за да имаш икономия на енергия. демек ако ти трябва реално 9ка си вземи 12ка-така ще може да има по бърз ефект от климата и повече икономисана енергия...

Потребителски аватар
POLOver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLOver » Нед 09 юли 2006 9:52

Eee, за Панасоник не мога да се съглася че са изцяло от вида "НЕ-купувай"... само евтините модели. Инверторите и средния клас са си добри.
И аз се оглеждам за климатик, и мога да ти препоръчам следната тема. В друг форум е, но все пак 57 страници мнения :wink:
А също и тази програма за енергийна ефективност, с която можеш да си спестиш поне ДДС-то на пръв поглед. Всъщност ако ти се занимава можеш да се поразровиш и да споделиш подробности, щото аз от два месеца се каня и все не остава време :roll:

Потребителски аватар
evgenyh

Мнениеот evgenyh » Нед 09 юли 2006 10:28

много мерси за отговорите :wink: само, че съм абсолютен лайк на тая тема и затова кажете ми кво е тва 9-ка и 12-ка, и като знам кубатурата какво да гледам :?:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Нед 09 юли 2006 10:48

Аз пък съм останал с наблюдение че LG са доста шумни и бучат като "трактор". :lol: Пък за ниския клас панасоник, ползвам такъв от 2000 година, още нямаше много инвертори и съм си доста доволен. :)

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 09 юли 2006 11:57

evgenyh написа:кво е тва 9-ка и 12-ка, и като знам кубатурата какво да гледам :?:

П-голямото число показва по-голяма мощност. В данните за моделите пише "консумирана мощност" - това е колко ток харчи, и отоплителна/охладителна мощност - това е колко топлина/студ отдава.

Примерно всички климатици 9-ка са с консумация 0.7-0.9kW и отдават съответно 1.5-3kW

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Нед 09 юли 2006 12:22

За климатик се гледа обема на помещенията.Височина слагаш 3 метра заради прозорците.Ти искаш да ти върши работа за 3 стаи.За студено може, но за топло забрави.Топлия въздух се качва горе високо и няма как да премине стената над вратата и в едната стая ще умираш от жега, а в другите ще си е студ.Ако искаш да се отопляваш зимата с тях си купи инвертор.Конвенционалните ( не инверторите при минусови теператури стават бучка лед отвън и спират да топлят).

Като марка vaskoto1 ти ги е изредил.
Монтажа върви от 100 до 150 лв. на климатик.

Потребителски аватар
evgenyh

Мнениеот evgenyh » Нед 09 юли 2006 13:44

bobcho написа:За климатик се гледа обема на помещенията.Височина слагаш 3 метра заради прозорците.Ти искаш да ти върши работа за 3 стаи.За студено може, но за топло забрави.Топлия въздух се качва горе високо и няма как да премине стената над вратата и в едната стая ще умираш от жега, а в другите ще си е студ.Ако искаш да се отопляваш зимата с тях си купи инвертор.Конвенционалните ( не инверторите при минусови теператури стават бучка лед отвън и спират да топлят).

Като марка vaskoto1 ти ги е изредил.
Монтажа върви от 100 до 150 лв. на климатик.

не бе, във всяка стая отделен климатик :wink: то тва като лафа "С пръдня боя" :lol:
мисля си за 1 по слаб за спалнята и 1 по мощен в хола, като за спалнята твърдо от по ниския клас, за хола ще си помисля/то кое по напред :? / :?:
А значи ивенторните са като автоклиматроник - сами по зададена температура вкл/изкл. компресора, а сплитовете са като обикновения климатик - пускаш/спираш :?:

Потребителски аватар
Sir T
the STIG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sir T » Нед 09 юли 2006 14:05

сплит система се наричат тези, които имат външно и вътрешно тяло.
Всички "модерни" климатици са като автоклиматроника - поддържат "електронно" зададена температура и почти всички имат възможност да правят топло при външни температури около 0 и под 0 градуса.

Интерторните използват една технология на електрически преубразовател, които регулира напрежението, електрическия ток и честотата на работа на компресора. При работа на променлива мощност повишавайки честотата се повишава и изходната мощност, а намаляването и води до по-ниски нива на мощност. Затова те са по-ефективни в сравнение с нормалните. С думи прости - инверторните климатици могат да работят до много по-ниски температури и е възможно зимата да се утопляваш с тях, имайки предвид както колегата каза, че топлия въздух е по-трудно подвижен отколкото студения, може в едната стая да е топло, в съседната да е студ. При режим охлаждане можеш да охлаждаш няколко стай с един климатик .. друг е въпроса колко ефективно.
Бих те посъветвал да не си слагаш климатик в спалнята, защото ако спиш на климатик е силно възможно да си докараш някое здраво изстиване или схващане. По-добрият вариант е да сложиш тялото близо до границата м/у двете стаи и да охлаждаш с него спалнята. Естествено ако спалнята ти е голяма и можеш да го монтираш достатъчно далеч от теб .. е ок.

Лични наблюдения - много доволен от Samsung. Имах преди интернет кафе и една 12ска работеше денонощно лятото и се топлех с нея началото на зимата. Взех същата за баба ми и вече няколко години съм с такава и в нас - без грижи!

Инвертор - особено голям само Panasonic. Инверторите на повечето марки стигат до 12ски, някой предлагат и по-големи, но създават грижи. Аз в момента съм на път да си купувам 18ска инвертор и вече 4 марки нямат въобще такъв модел. Само Panasonic имат до 28ца инвертор. По-скъпи са им системите, но има защо .. особено ако са мощни и трябва да топлят зимата.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 09 юли 2006 15:39

evgenyh написа:за спалнята твърдо от по ниския клас, за хола ще си помисля/то кое по напред

Точно обратното колега, за спалнята твърдо си купувай инвертор, може и по-малък (9-ка е достатъчен), а за хола си вземи примерно 12-ка (или по-голям, ако ти е над 30кв.м)

Ако не е инвертор в спалнята, забрави за комфортно спане, ако ще работи и климатика. Обикновенните климатици духат с постоянна студена/топла струя. Примерно температурата зимата е паднала на 18 градуса и климатика се включва - започва да духа яко топло, докато стане 20 градуса и се изключва. След полвин/еидн час процедурата се повтаря. Получава се такъв ефект, че през полвин час ти е горещо, а през останалото време - студено. При инверторите не е така, при тях компресора работи с променливо налягане и може да направи топъл въдух с +3-4 храдуса на околната температура, това води до плавно затопляне, като цяло ефекта е, че климатика работи повече време, но на по-малка мощност и като цяло комфорта е в пъти по-голям, а отделно, че и консумацията на ток е по-малка. Монтирай си вътрешното тяло така, че потока на въздуха да е максимално далеч от мястото за спане, за да не се обрзува течение.

А за хола може да минеш и без инвертор, но си избери модел, който може да топли и при минусови температури, минус 15 е добър показател.

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Нед 09 юли 2006 20:02

Инверторния компресор може да си променя оборотите.Когато зимата температурата започне да пада налягането на фреона в кондензатора (външното тяло ) пада и той започва да замръзва.На него има датчик.Този датчик отчита образуването на лед.Спира притока на фреон към вътрешното тяло и компресора започва да увеличава оборотите си и по този начин повишава налягането.Температурата не повишава и леда се топи.После всичко се връща в нормален работен режим.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”