Топлообменник масло В3 - решено

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Dimitar_Aleksiev
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Топлообменник масло В3 - решено

Мнениеот Dimitar_Aleksiev » Нед 19 дек 2010 16:39

Колеги помагайте, интересува ме с кой размер ключ се сваля гайката която държи топлообменника. Извърли маслото през О пръстена и трябва да го сменя. Двигателя е 2Е.Ето и схемата за да съм по-ясен. Благодаря предварително на отзовалите се.
Прикачени файлове
Doc1.pdf
(89.67 KиБ) Свален 339 пъти

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Re: Топлообменник масло В3 - помощ, спешно.

Мнениеот dandan » Нед 19 дек 2010 17:49

Моя скоро го развивах но на V6 мотора. Много ми прилича на твоя. Мисля беше 24 или 27. Може и с френски ключ ако се разпъва до толкоз.

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Нед 19 дек 2010 20:55

Колега да не е долния О-пръстен на филтъра. Че аз един път сменях маслото и развивам филтъра, ама гумения пръстен е залепнал. Махам стария и слагам новия фълтър и вече съм с два О-пръстена. Запалих, вдигна налягане и лампата угасна. Нещо взе да ми свири като на ремък, а то хвърляло масло и съскало. Изфорсирах един път за да чуя по-добре ремъка и докато се усетя беше късно. Към 2-3 литра масло отидоха по стените на гаража и канала. :applause:

Потребителски аватар
Dimitar_Aleksiev
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dimitar_Aleksiev » Нед 19 дек 2010 22:16

Не колега, горният е. С очите си видях как извира маслото от там.Случило се е на жената, добре че са и казали веднага че теченещо под колата та я е спряла веднага иначе не ми се мисли. Днес свалих филтъра но с никой от наличните ключове не можах да я отвия, явно нямам този размер, затова питам ако някой го е развивал какъв ключ да търся, ако трябва и ще купя. Егати - една гайка и половин час работа ама като нямаж нужният инструмент....

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 20 дек 2010 0:38

Ключа е 27.
Вчера правих това упражнение ;)
Само, че е хубаво да имаш дълбок глух ключ или лула.
Малко е неудобно а се работи с обикновен, а с нормален камък от гедоре може да не можеш да бръкнеш - стърчи тръбичката, на която се навива самия филтър :?

spasun
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот spasun » Пон 20 дек 2010 17:06

Предстои ми същата процедура - мотор 9А. Интересува ме дали е необходимо да се откачат водните съединения към топлообменника или може да стане без да се източва антифриза ?

Потребителски аватар
ivo penkov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo penkov » Пон 20 дек 2010 17:14

Отвива се гайката с ключ 27 . След като топлообменника се дръпне леко надолу се отвива тръбичката , на която се навива филтъра и се сменява о-пръстена . После по обратния ред . Така че няма смисъл да се разкачат водните съединения .

spasun
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот spasun » Пон 20 дек 2010 18:39

:beer

Потребителски аватар
Dimitar_Aleksiev
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dimitar_Aleksiev » Пон 20 дек 2010 21:37

Благодаря за помощта колеки, тези дни ще действам, само да намеря глух ключ 27 или лула.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Вто 21 дек 2010 8:52

ivo penkov написа:... се отвива тръбичката , на която се навива филтъра и се сменява о-пръстена ...

Това как го правиш?
Сещам се за варианта с навиването на втора гайка (контрагайка), но тя е доста специфична, със ситна резба и... от 'де да я найда?! :dontknow:
Варианта да го стисна с чешмиджийския ключ и да развивам го отхвърлям като конщунствен! :lol: :lol: Гаранция ще надера тръбичката и ще има стружки.

spasun
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот spasun » Вто 21 дек 2010 10:38

Последно към колегите, които са го правили откачат ли се водните съединения или не ?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Вто 21 дек 2010 11:11

Аз лично ги откачих.
Не твърдя, че няма начин да стане и без откачане, но реших да не рискувам.

Потребителски аватар
vanko_VW
Автомобил: Ford Focus
Двигател:

Мнениеот vanko_VW » Сря 22 дек 2010 8:50

здравейте на всички

какво ми се случи миналата седмица:
сутринта към 8.30 при -10 градуса си пътувам из Свищовските улици и спирам пред даскало идва един колега и вика... абе Ванка ко е това масло под пасата,аз слизам и гледам една локва с масло :banghead: отварям капака и гледам,че проблема идва от тоз охладител,филтъра лако хлабав(навил съм го един оборот) викам си айде да ида до един сервиз да искам скоба да го дозатегна(въпрки,че фитъра винаги го стягам на ръка с парче шкурка),да ама пред сервиза пак тече масло :screwy
дозатегнах филтъра пред сервиза запалих и маслото си избива точно от този О-пръстен и понеже в сервиза неможаха да ми обърнат внимание,а и пасат остана без масло го затеглихме до друг сервиз в който го разглобиха и се оказа,че въпросния уплътнител е станал на ху.

хубавото в ситуацията е че ми оставаха 1000км до смяна на масло и цялата история на ми се случи на сред път

та пиша ви това за да обърнете внимание на този О-пръстен дори и да нямате теч на масло от там,защото недай си боже да се случи на сред път,разходите ви ще са в пъти по-големи от реалните,а и няма да може да се предвижите до там дето сте тръгнали

лек ден на всички :обичам ви

altanivan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот altanivan » Сря 22 дек 2010 12:46

Точно на предишната смяна го имах този проблем!Отивах към магазина да си купя масло ,спирам отвън и гледам под колата тече доста масло ... Видях че при самия магазин сменят и масла,откарах колата там погледнаха и точно този О пръстен беше заминал ... препоръчаха ми от юнитрейд да го купя(6лв) взех го ,смениха ми маслото и си перкам сега :beer

Потребителски аватар
Dimitar_Aleksiev
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dimitar_Aleksiev » Пет 24 дек 2010 18:29

Здравейте колеги, след като си намерих "камък" 27 за гедорето, днес за няма и час без да си давам зор смених въпросното уплътнение. Старото се беше спекло на камък и се беше скъсало, а на всичкото отгоре не беше и оригинално :evil: предишният собственик е правил някаква самодейност :banghead: . В помощ на колегите на които им предстои да се сблъскат с този проблем
1. Сваляте филтъра
2. Откачате двете водни съединения - така след отвиване на гайката топлообменника се изважда на долу от тръбичката с леко завъртане / не е необходимо да се отвива тръбичката.
3. Отвивате гайката и сваляте топлообменника
4. Почиствате го хубаво или поне леглото на уплътнението и после сглобявате по обратният ред.

Весело посрещане на празниците :beer и много безаварийни километри с любимата марка love.vw

Върни се в “Passat”