Проблем ск.кутуя или съединител, моля за помощ

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
bobie7
Автомобил:
Двигател:

Проблем ск.кутуя или съединител, моля за помощ

Мнениеот bobie7 » Пет 17 дек 2010 14:14

Ще се опитам да обясня как стои ситуацията от моя гледна точка, моля хора които са патили или са има подобни проблеми помогнат. Благодаря предварително ! :)

По темата: Може би често срещан проблем - шум/тракане идващ от кожуха на ск. кутия, който намаля отчасти, когато натисна съединителя, но все пак си остава. Винаги го има при студена кола, а при по-студено време както е сега си се чува и на затворена врата и по-големия проблем немога да вкарам на скорост- 1ва и 2ра най-вече. След като загрее колата и предполагам маслото в ск.кутия всичко се оправя почти както го искам- т.е всички предавки влизат чудесно и леко без да се зорят( изключение е 2ра, но много рядко на загряла кола, при изминати над 5км).
Ще кажете смени си маслото в ск.кутия. Миналага година го смених след закупуването на колата. 21 лв за литър дадох за някакво немско, един - води се ''познат'' майстор ми го смени, като кутията ми събира 3.1л а от нея старото изкапа литър и някакви грамчета...
До скоро си мислех, че проблема ми е в съединителя или в аксиалния лагер и че може би не отделя както трябва(отделя леко високо), но за сметка на това мисля добре и никога не ми е правил проблеми със зацепване, придърпване, изключване от скорост и т.н.
Моята теория е, че или маслото което ми сложиха е калпаво, защото много добре си спомням на него пишеше 2001ва година, а на едно масло срока на годност му е 5год. доколкото знам?! или имам някакво уплътнение на ск.кутия от което тече масло и нз в какви филми се вкарвам, може би не е това... защото пак казвам като загрее колата всичко е почти наред.
Какво ще ме посъветвате нямам търпение да разбера :). Пак казвам , ск. кутия не вие, не изключва от скорост и незнам просто защо се получава така. Сега в студа след като запаля е страшно трудно да намеря скоростите, маслото се усеща че е доста сгъстено и хрупат на поразия все едно метал в метал се удря. :(

Потребителски аватар
bobi_diesel
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем ск.кутуя или съединител, моля за помощ

Мнениеот bobi_diesel » Пет 17 дек 2010 14:57

маслото се сменя на 3 години или 80к.за твоята кутия е 75w90 пълна синтетика и събира точно 2литра.много е вероятно твоя майстор да те е прецакал.А за лагера да не те притеснява-напълно нормално е.смени си маслото отново и си карай и свиркай

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Пет 17 дек 2010 15:12

Ами на -15 няма как да я запалиш и да влизат лесно скоростите.
Нормално е да влизат с леко съпротивление 1-а и 2-ра докато е студена :wink:
А въпросното чукане може да е леко тръгнал лагер на първичния вал.
За да си спокоен смени маслото още веднъж.
Заминало масло се усеща като я караш яко и тогава почне трудно да включва - е това ти е показател за заминало масло на скоростите.
И твойта кутия си събира 3.1л по каталог, друг е въпроса колко ще източиш и колко ще допълниш :)

Потребителски аватар
bobie7
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobie7 » Пет 17 дек 2010 17:34

lrlmodo написа:Ами на -15 няма как да я запалиш и да влизат лесно скоростите.
Нормално е да влизат с леко съпротивление 1-а и 2-ра докато е студена :wink:
А въпросното чукане може да е леко тръгнал лагер на първичния вал.
За да си спокоен смени маслото още веднъж.
Заминало масло се усеща като я караш яко и тогава почне трудно да включва - е това ти е показател за заминало масло на скоростите.
И твойта кутия си събира 3.1л по каталог, друг е въпроса колко ще източиш и колко ще допълниш :)

Аз мисля, че написах колко събира. 200% съм сигурен, че по каталог е 3.1л и че толкова събира, все пак като го слагаха събра 3 шишета по 1 литър. И тук не е -15 градуса и не е било, като я паля е най-често -1 -4 и това не е показател , и лятото правеше така, но не чак толкова брутално. Просто все трябва да я чакам да загрее и да покарвам.

Потребителски аватар
lrlmodo

Мнениеот lrlmodo » Пет 17 дек 2010 17:51

Това за маслото беше за колегата над мене.

Потребителски аватар
bobie7
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobie7 » Пет 17 дек 2010 17:55

lrlmodo написа:Това за маслото беше за колегата над мене.

Да за него го написах, не исках да те засегна, не вмъкнах цитата :wink:

Потребителски аватар
bobi_diesel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobi_diesel » Пет 17 дек 2010 18:14

сега видях,наистина е толкова :oops: аз си мислех,че сте с 020нно съм се объркал

Потребителски аватар
lrlmodo

Мнениеот lrlmodo » Пон 20 дек 2010 15:13

bobie7 написа:
lrlmodo написа:Това за маслото беше за колегата над мене.

Да за него го написах, не исках да те засегна, не вмъкнах цитата :wink:

:beer :wink:

magi89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот magi89 » Вто 21 дек 2010 14:48

Моя приятел кара голф 2 и проблема е същия , чуваше се някакво тракане и скоростите влизаха трудно. Ходихме при доста майстори , едни казват че е съединител , втори - скоростна кутия, трети - някакъв лагер. Накрая отидохме при поредния майстор и той ни каза да си проверим маслото на скоростната кутия и ако има подобрение значи това е било. Отидохме , сменихме си маслото, то се оказа че не е имало много :) този , който ни го смени каза, че няма стружки . Тааа след като го сменихме, скоростите си влизаха без проблем, спря да трака, но напоследък пак започна и сега е по брутално, особено когато пътя е мокър или заледен. Някой има ли представа от какво е и дали може така да се кара , защото сега сме във Варна и трябва да се прибираме към Плевен, а това са си 300 км и да не останем някъде на пътя :? :cry:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”