Икономично шофиране

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
VW_FEN
Автомобил:
Двигател:

Re: обороти-икономия

Мнениеот VW_FEN » Чет 29 юни 2006 13:01

kaloyan22 написа:Момчета на един и същи мотор германците слагат различни скоростни кутии с различни предавателни числа за различните купета на автомобила. Така че не може да се каже при какви обороти е най-икономичното каране. Когото най- леко е натиснат педала, тогава е най-икономично!

И аз това се опитвам да кажа, ама никой не ми вярва и всички гледат да намерят накаква система...
Rabbit_TDI, при мен поне нещата са така - изреждам предавките до последната бързо и си карам като автоматик после с минимално натисната газ... въпросът е н това, че всички карат като луди и никой не спазва ограничения с обяснението "неам нерви да карам с 60 км/ч" ... за това ви харчат много колите. Всеки настъпва до ламарината, после не можело да се поддържа постоянна скорост... напротив, може, ама трябва да мислиш напред какво става, а не само да настъпваш до дупка и да набиваш спирачки на всеки светофар. Може и да не съм прав, ама като седнеш в една кола, като покараш малко, веднага след това можеш да усетиш кога, как и защо се мъчи и при какви обороти и на коя предавка харчи най-малко. Това е според мен. :wink:

Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lawyer » Чет 29 юни 2006 13:11

"VW_FEN..."

На тебе какъв разход ти дава Носорога с това каране в града?

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Пон 03 юли 2006 12:05

["]Икономичното шофиране зависи повече от режима ти на мотора така че оборотите са общо зето ени и същи.Различни кутии се слагат точно за да напаснат купето към режима на мотора,
И защо тогава има различен разход за Пасатите при 90км/ч и при120км/ч?При Вектрата няма голямо значение за разхода дали караш с 90или 120км/ч.....Предавателните числа се избират и в зависимост от предназначението на автомобила-спортен,семеен, товарен...

Потребителски аватар
VW_FEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_FEN » Пон 03 юли 2006 15:43

Lawyer написа:[quote="VW_FEN...

На тебе какъв разход ти дава Носорога с това каране в града?[/quote]

Ами към 9 сигурно ги смъквам, защото напоследък сипвам за 5 лева което е към 2.5-2.7 литра и минавам 35 км с тях... :roll: Абе то и тва пък е егати пестеливостта... щот някой път и мене ме хващат нервите... и започвам и аз да настъпвам.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 03 юли 2006 15:54

ААААААА ще си кажеш сичко ти :lol:А и като мериш разход го мери поне на цял резервоар щото аз така ако го мера ша ми варира от 3 до 15 л./100 км.

Потребителски аватар
VW_FEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_FEN » Вто 04 юли 2006 16:00

Rabbit_TDI написа:ААААААА ще си кажеш сичко ти :lol:А и като мериш разход го мери поне на цял резервоар щото аз така ако го мера ша ми варира от 3 до 15 л./100 км.

Ами ако харчеше 11 на сто, до сега да ме е оставила пет пъти вече някъде да тичам с тубата... грубо го смятам 10 на сто - с 2.5 литра минавам 25. И кат стане 25 сипвам пак и нулирам. И бензин винаги има... незнам колко точно, ама има. За това казвам, че е възможно разхода да е 9 на сто градско при нормално икономично шофиране кат мойто... Нямам пари за цял резервоар, пък и ще вземат да го източат... аз толкова пари навън не оставям ;) хихиих :D

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 04 юли 2006 17:41

За резервара си прав че няма сми-освен че галта пари ти и тежи повече -демек качва разхода :) Ама тва твоито мерене си е бая грубичко аз така ко зема да смятам то Карлово до София по подбалканския ми гори под 4-апак ако се замисли човек нема такъв вариант да ми горне под 4 :lol:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Съб 08 юли 2006 23:46

Тая тема я бяхме забравили малко.VW_FEN истината излезе някаде посредата:
http://tdiclub.com/TDIFAQ/TDiFAQ-2.html
А именно:
Shifting Gears - Much has been made about what the best shift point is for maximum economy. It is known that the engine "likes" running at around 2000 rpm, and the turbo starts kicking in at about 1500 and is going full tilt by 2000. The author prefers shifting at about 2500 rpm during normal acceleration, then when cruising speed is reached, selecting a gear which puts the revs between 1500 and 2000.

For absolute maximum acceleration with a stock engine, shift at about 4000 rpm, because power drops off quickly beyond this. There is little to be gained by shifting at 4000 compared to shifting at 3500.

For those not accustomed to manual transmissions, the TDI engine is among the easiest to learn with. The engine quickly and automatically builds up torque if the idle speed starts dropping, and the engine doesn't race away like mad upon the slightest touch of the accelerator pedal like many gas engines do. It's possible to smoothly let out the clutch and start off from a stop, then shift to second, and then to third, without touching the accelerator, and the car will pull it!

For those who don't want to shift for themselves, there is limited availability of an automatic transmission with the TDI engine.

Тва мисля че е полезно изобщо за шифйорите с ТДИ и изобщо има още много FAQ за тях в този саит.
А за другите.
При ускоряване(без да я цедите де :lol: )Превключване на max въртящ момент + 500 об.,когато дълго ще караш с дадена скорост(cruise speed) max въртящ момент -500 об. до max въртящ момент .Дерзаите и честит ви нов разход :lol:

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

не логично

Мнениеот K22 » Вто 11 юли 2006 14:37

По тая логика трябва да карам на дълъг път на пета с 60км/ч,когато оборотомера показва 2000 об/мин . :roll: При комбито оборотите са обвързани със скороста на пета предавка-при 90км/ч оборотите са 2900!!!

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 12 юли 2006 17:16

Ако прочетеш внимателно ще видиш че тия обороти са за ТДИ.При тебе са молко по високи.И тва са за абсолютна икономия на която маи само VW_FEN е фен.Аз на дълго си я пускам до 3000 об. понякога-150

Потребителски аватар
VW_FEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_FEN » Сря 12 юли 2006 20:12

Rabbit_TDI написа:Ако прочетеш внимателно ще видиш че тия обороти са за ТДИ.При тебе са молко по високи.И тва са за абсолютна икономия на която маи само VW_FEN е фен.Аз на дълго си я пускам до 3000 об. понякога-150

:mrgreen: :drive

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Сря 12 юли 2006 20:42

колеги има една истина ,кола се тро6и от жалене а не от каране ! и е така всеки ден имам 100-150км градско ве4е имам40000км а сменям само масло и сега не пу6и грам до 4500оборота а разхода е6,5-7с климатик и според мен 2лева не оправят положението но всеки сам си знае.ако някои търси икономи4но градско такова няма

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”