Какво е нужната видимост за постове на КАТ

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
ilia_d008
Автомобил: VW Golf III GTI
Двигател: ABF 1995

Re: Какво е нужната видимост за постове на КАТ

Мнениеот ilia_d008 » Нед 26 дек 2010 23:08

Определена във метри видимост май няма,задължително е да се обозначат ясно и на добра видимост!Тоест нямат право да застават непосредствено след завой,зад дърво,храсти,навътре във крайпътния банкет или общо взето трябва да се виждат от майната си mhihi но действителноста е :screwy при засада от тяхна страна вадиш телефона и със камерата ги филмираш и после mhihi mhihi
При поискване от твоя страна да видиш дали е изряден радара,"органите" са длъжни да ти предоставят достъп!Отделно е че всички стикери трябва да са на видно място върху корпуса на радара!

Потребителски аватар
heimdal
Автомобил: VW Polo
Двигател: 1997

Мнениеот heimdal » Пон 27 дек 2010 2:22

Совите не са това което са.
В други бели държави авто клубове и подобията на бившето СБА си имат вземане даване със законодателството.
Няма "забравени" табели за ограничения (случая на васстопа).
Няма "полицаи" злоупотребяващи с радари.
Има стандартизирани законни устройства.
Има указателна пътна маркировка откъде засича и снима.
Това е защото за пътните знаци отговаря агенция Пътна инфраструктура и общините по места.
Някъде да са написали акт на община (или агенцията), че не спазва наредбата за поставяне на пътни знаци ?
Че не се почиства около и преди табелите ?
Безмислено е каквото и да било. Рибата се вмирисва от главата.
Тук в България - след 100 години някъде може би.
Нито е заслужено да има такива (с такива "водачи").
Продължаваме напред със сините рекетьори по пътя.
Истината за българина - наведената глава сабя не я сече.
Навежда се и сваля гащи, даже и пари дава. И се хвали къде колко е дал.

ДОбре дошли в страната с най-скъпия километър пътна настилка!
И на камери от 25 000 евро :)
Термо камерите са по 4-5000 долара ...какви 25 000 евро :)

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 27 дек 2010 3:01

Всеки радар трябва да има холограмен стикер от национална метеорологична сружба и дата на последна заверка. При съставяне на акта трябва да се запише номера на устройството, тъй че ако то не е минало съответната проверка към този момент, то жълтодрешковеца ушат може да използва този уред за подпиране на книгите в библиотеката си например.

Чл. 755. (1) Знаците, удостоверяващи резултата от метрологичен контрол, се поставят на видно място върху корпуса на радарния скоростомер.
(2) В случаите, когато радарният скоростомер е съставен от самостоятелно обособени устройства, знаците се поставят на всяко от тях.

Друго интересно е:

Чл. 746. (1) Конструкцията на радарния скоростомер трябва да позволява да се индивидуализира превозното средство, чиято скорост е измерена, включително при едновременно движение на две или повече превозни средства, при разминаване или когато радарният скоростомер е монтиран на движещо се превозно средство.
(2) Ако радарният скоростомер не е пригоден да изпълни това изискване, той трябва да анулира резултатите от собствените си измервания, когато две различни превозни средства пресичат радарния лъч едновременно, но с различна скорост.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пон 27 дек 2010 8:44

maxpayne написа:Чл. 755. (1) Знаците, удостоверяващи резултата от метрологичен контрол, се поставят на видно място върху корпуса на радарния скоростомер.

Това го нямаше и не ми бе показано.
Много благодаря за тази информация :bowdown
Ще ми е полезна :beer

Дашо ного пъти тук във форума съм засвидетелствал уважението си към органите на реда и съм ги защитавал, но в този случай ...
Ще кажа само, че шеф нямам и тези измекяри няма да ми станат такъв :evil:
Радвам се, че запазих самообладание и не им отвърнах в техния стил.
Дебили.
Искам също да отговоря предварително на евентуален моралист:
Не съм бил в нарушение!
Изпреварваше ме БМВ, което остана 'невидимо' за полицаите, защото на излизане от завоя ме изравни и щом ги видя наби спирачки, остана наравно с мен и заради завоя не се виждаше, а после много умно изостана (евала за което - не ми е виновен човека). Аз самия бях със скорост не по-голяма от 70км/ч.

Ето и снимка, каква видимост има! Радара е на мястото на шофьора в първата кола. Дали има и 200метра при нужни мин.300 за акуратна работа на радара(благодаря на анонимен колега за тази информация).
Изображение

Може ли по снимката (имам и няколко други) да бъде изчислено точното ратояние до края на завоя?

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Пон 27 дек 2010 11:06

ее Галине това място е класическа стоянка за катаджии

длъжни са да имат стикер и да го покажат
отделно има вътрешна инструкция за поставяна на радара върху триножник извън колата, а не в нея с цел избягване на смущения

обжалвай щом не са изрядни

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 27 дек 2010 11:16

Намерих преди време дори случай, в който отпада акта, защого радара ползвал един и същ източник на ел. енергия заедно с радиостанцията, а в инструкциите на радара пише, че трябва да са различни. Смях. Ще потърся сега решението на съда.

п.п. не го намирам все още, но ето част от наредбата за ползване на TR - 4

4. УКАЗАНИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ

4.1 Трафик радарът TR-4 може да се използва за измерване на скорост по всяко време на денонощието, при всякакви метеорологични условия, като при силен дъжд и град измерването трябва да става само от закрити помещения /например от купето на автомобила през стъклото/.
4.2 Във всички случаи на измерване на скорост, операторът трябва обезателно да контролира движението на МПС, да следи за най-бързия автомобил и да взема адекватно решение за режима, обсега, разположението и насочването на радара. Намаляване на обсега може да се осъществи и чрез насочване на радара нагоре или встрани.
4.3 Не се допуска едновременно работа на радара и мобилна УКВ радиостанция, когато са на общо захранване.
4.4 Препоръчва се близо и около антената на радара да няма масивни отразяващи повърхности. Пример: когато радарът е сложен на покрива на купето, той трябва да се изнесе максимално напред по посока на излъчването.

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Пон 27 дек 2010 13:14

group® написа:...
Дашо ного пъти тук във форума съм засвидетелствал уважението си към органите на реда и съм ги защитавал, но в този случай ...

То тук не опира до уважение ;)

Както каза един колега преди мен, при съставянето на акта трябва номера на радара да бъде записан в същия и при едно евентуално обжалване, много лесно ще разбереш дали към момента на използването му е бил редовен или не. Наистина не съм чувал за изискване (най-вероятно такова не съществува) да ти се покаже лепенката че е редовен. Както казах по-горе, това е задължение на службата (началника) и те не оставят радарите без заверка, защото подлежат на дисциплинарно наказание.

Успех и в последствие ще кажеш какво се е произнесъл съда. :да:

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Пон 27 дек 2010 13:18

Eто ти спецификациите на радар ТР-4Д (ТР-4 е друг радар),защото не каза с какъв модел са те засекли. Аз в момента имам възражение на снимка с такъв радар пък да видим какво ще стане. Защото и мен са ме снимали след завой на около 100-150 м. Теб ако не са те снимали обжалвай, че не са засекли точно твойта скорост както васстоп-а и другите неща-растоянието липсата на стикери и т.н. Успех!

Дашо написа:.....

Не те не са длъжни, но ако ти поискаш трябва да ти покажат стикерите за минал и не изтекъл срок за преглед в комисията по метрология.
Прикачени файлове
TR4D.doc
(156.5 KиБ) Свален 36 пъти

Последна промяна от vwfena на Пон 27 дек 2010 13:22, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Пон 27 дек 2010 13:25

vwfena написа:...
Не те не са длъжни, но ако ти поискаш трябва да ти покажат стикерите за минал и не изтекъл срок за преглед в комисията по метрология.

А къде е записано, че са длъжни? Не се заяждам, просто наистина никъде не съм срещал подобно изискване :gruebel

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Пон 27 дек 2010 13:44

Даше, в Закона за измерванията има текст, според който лицата, които използват средства за измерване, са длъжни да осигуряват техническата им изправност и правилната употреба и да ги използват по предназначение И да ги заявяват и представят за последваща проверка И да не използват средства за измерване без знаците за проверка.

Та катаджията може да не длъжен да показва стикера на гражданите, но ако откаже да го покаже, дори ей така на добра воля, това си е индикатор. Та нали все пак държавният служител трябва да работи в услуга на гражданите, защо да не го покаже :lol:

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 27 дек 2010 13:54

най-малкото след като ти вписа номера на радара в акта, е редно този който подписва акта да се увери, че данните са коректни. Иначе от къде ще знаеш, че точно с този радар е извършено измерването. По същата логика си показват и служебните карти, за да си сигурен, че те е спрял полицай.

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пон 27 дек 2010 13:59

Нищо не са длъжни да ти показват.Ще го направят ако им е кеф.Не можахте ли да се разберете за глоба на място :talk: :talk:

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 27 дек 2010 14:11

Ако се поразровите ще видите,че в съда техническата годност на радара се доказва с протокол от лаборатория,това имал-нямал стикер...не върви.
Институцията,издаваща протоколите се казва Лаборатория за проверка на средствата за измерване в сектор “Полицейска техника” към ГД “Охранителна полиция” на МВР,та сметам знаете mhihi
P.S. Има разбира се и късметлии шофьори,или по-скоро немарливи полицаи:
http://212.122.175.110/delovodna_sistem ... enDocument

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 27 дек 2010 14:51

icoico написа:Институцията,издаваща протоколите се казва Лаборатория за проверка на средствата за измерване в сектор “Полицейска техника” към ГД “Охранителна полиция” на МВР,

Искаш да кажеш, че лабораторията на БИМ всъщност използва цитираната от теб за регистрации и проверки? Съмнява ме по ред причини, кое те кара да мислиш така?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 27 дек 2010 15:15

maxpayne написа:
icoico написа:Институцията,издаваща протоколите се казва Лаборатория за проверка на средствата за измерване в сектор “Полицейска техника” към ГД “Охранителна полиция” на МВР,

Искаш да кажеш, че лабораторията на БИМ всъщност използва цитираната от теб за регистрации и проверки? Съмнява ме по ред причини, кое те кара да мислиш така?

Ами...една Заповед № А-0-004/28.01.2009г. на ДАМТН, издадена на основание чл. 50, ал. 1 и ал. 2 от ЗИ и във връзка с чл. 11, ал. 2 от Наредбата за реда за оправомощаване на лица за проверка на средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол,която циркулира из множество съдебни решения и с която полицията е оправомощена да проверява сама себе си...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”