Един въпрос за подгревни свещи

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: Един въпрос за подгревни свещи

Мнениеот milmar » Нед 26 дек 2010 15:39

fox_vt написа:...За сведение консумацията на средностатистическите свещи е около 15А като при антифриза са относително постоянни 45А цялостна консумация,но при тези на двигателя 15 те А за една свещ са само първоначално и в рамките на 5 секунди падат под 10А заради бързото загряване и последващото нарастващо съпротивление.

Прав си колега , това не го съобразих ,т.е. че при антифриза няма да има такова загряване и повишаване на съпротивлението , както ако са в двигателя :idea: .

Потребителски аватар
ZeroCool
Автомобил: ImamDa
Двигател: sVatreshnoGorene
Контакти:

Мнениеот ZeroCool » Нед 26 дек 2010 19:46

До няколко дни ще мотнираме свещи на бащата на фиат-а, и ще ви каже дали ще гълта много ток и какъв ефект има.

Потребителски аватар
BRUKLLIN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BRUKLLIN » Сря 29 дек 2010 16:31

enigma79 написа:Чудя се дали да не сложа 2,3 броя в картера и 1,2броя в антифриза.Целта е зимата преди палене да имам леко затоплено масло и антифриз.Интересува ме дали ще са ефективни използвайке ги не по предназначение.Да ли си залужава целия този филм,реално разпробиване на картера и направата на легла за тях :talk:

За да не пускам нова тема,да посъживим малко тази!
Идеята да се затопли антифриза и маслото през зимата при първи стар отдавна я обмислям,понеже колата ми 15 дни на месец стои на открито а имам достъп до 220в и мисля по следния начин да я реализирам!
Антифриза ще се топли от оригинално монтирания ми подгрев-12в!Помпа от Мерцедес монтирана на малкия кръг ще осигури циркулирането на водата-12в!
Картера мисля да му залепя по цялата площ кантал,на два кръга успоредно захранени на 12в!
Всичко това ще се захранва от подходящ тороидален трафhttp://toroidal.hit.bg/index.html,и една изправитерна схема(ГРЕЦ или нещо подобно)!
Евентуално при сработването ще се прецени дали и трите свещи да подгряват или само две,както и кантала ако трябва ще се отнеме или добави още!
Трафа ще се сложи някъде в колата и ще се изведе букса!
До около 20 градуса температура на антифриза и толкова на маслото ще е добре!
Само изправителната схема не ми е много ясна,ще съм благодарен да споделите нещо по въпроса!
Как мислите по така описания начин дали ще стане добре?

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Сря 29 дек 2010 20:17

Няма да стане колега това дето си го намислил :idea: Първо тоя траф доколкото те разбирам ще захранва трите свещи на антифриза и кантала под картера-само свещите са 45А а кантала за да върши няква работа поне 20А,значи имаш 65А прав ток."Трафчето" ще трябва да е като малък електрожен-твърде непрактично mhihi .Също така няма смисъл да слагаш изправителна група кантала на картера може и с променлив ток да го захраниш.За да има ефект трябва да мислиш за нагревател дето ще работи на 220В и няма смисъл цяла нощ да грее а само половин един час преди тръгване.

Потребителски аватар
BRUKLLIN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BRUKLLIN » Сря 29 дек 2010 21:00

Не искам по никакъв повод да имам консуматори по колата на 220в при една утечка или късо на нагреватела става кофти...пък и ще трябва преправяне!С една дума има доста неизвестности!Докато на 12в преправянето е минимално и консуматорите за това са предназначени!
Размерите на тороидален трансформатор до 600W са диаметър 13см. височина 7.5см,тегло 5 кг.)
Дебелина на силициевата ламарина-0.35 мм
-това е от описанието в един сайт.Ако предположим,че ми е нужен траф с мощност 800W едва ли ще е с по големи размери!
Изправителната схема ми е нужен за помпичката,за свещите и кантала мисля няма проблем да работят с променлив ток...

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Чет 30 дек 2010 9:52

Борислав Андреев написа:Не искам по никакъв повод да имам консуматори по колата на 220в при една утечка или късо на нагреватела става кофти......

За това има измислени дефектнотокови защити.
Както казва колегата по-горе най-ефикасно ще е с нагревател на 220V, ще си спесстиш доста неприятности от изправители, трафове, и т.н. А за помпата може да сe измисли едно малко трафче с изправител, или да се намери такава на 220V.

P.S. А и при 50...60А на 12В, си трябват дебели захранващи кабели и много добри контактни съединения, и въпреки това загубите няма да са малки (до колкото разбирам изкаш трафа и изправителя да са вън).

Последна промяна от mafiota на Чет 30 дек 2010 10:05, променено общо 1 път.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Чет 30 дек 2010 10:00

Я вижте в ауди форума подгряването на изпарителите как са си го направили хората и действайте

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Чет 30 дек 2010 10:06

lion_heart002 написа:Я вижте в ауди форума подгряването на изпарителите как са си го направили хората и действайте

Дай линк де, а и не всички имаме регистрация в този " прекрасен" ауди форум mhihi :deal

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Чет 30 дек 2010 15:50

Аз мисля да ползвам това от снимката,но с леки преправяния,но и две свещи,една преди изпарителя и една пред малкия радиатор.Едното е да стопля изпарителя,а другото за парното.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
BRUKLLIN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BRUKLLIN » Чет 30 дек 2010 18:00

Колега enigma79 тези помпи от последната снимка от Мерцедес ли са и двете?

Потребителски аватар
BRUKLLIN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BRUKLLIN » Чет 30 дек 2010 18:08

mafiota написа:

P.S. А и при 50...60А на 12В, си трябват дебели захранващи кабели и много добри контактни съединения, и въпреки това загубите няма да са малки (до колкото разбирам изкаш трафа и изправителя да са вън).

Имайки предвид,че оригиналния подгрев на антифриза(а и на ДВГ-то) е захранен с 2кв. кабел едва ли ще ми е нужен по голям от 6кв.
Ще търся място трафа да е в коша на колата,ако нестава в багажника ще го бутна!

Потребителски аватар
tsok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tsok » Чет 30 дек 2010 19:54

Значи на бензинов мотор ,без екстри.С 70 А.генератор ,мога да му сложа две свещи за подгряване.Правилно ли съм разбрал ?

Потребителски аватар
BRUKLLIN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BRUKLLIN » Чет 30 дек 2010 20:02

На изправен бензинов мотор свещи не му трябват!!!
Но по принцип със 70А динамо мисля имаш свободен ток за една свещ(16-18А ток).
Ако премериш консумацията,и видиш други стоиности слагаи повече!

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Чет 30 дек 2010 20:16

Борислав Андреев написа:Колега enigma79 тези помпи от последната снимка от Мерцедес ли са и двете?

Да от мерник са mhihi

Потребителски аватар
tsok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tsok » Чет 30 дек 2010 20:24

Трябват му защото има газ.За консумацията се сетих,обаче токови клещи за постоянен ток ,много са кът .

Върни се в “Направи си сам!”