Смяна на термостат Г4 1.8Т (1.8) и други бензинки

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
DimoNN
Автомобил:
Двигател:

Смяна на термостат Г4 1.8Т (1.8) и други бензинки

Мнениеот DimoNN » Пон 27 дек 2010 11:41

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Темата е взаимствана от http://forums.audiworld.com/showthread.php?t=1910667.

Като цяло, най-важното е да имате инструментите- каре за гидория и удължители, защото термостата е на отвратително място.

Внимавайте как е обърнат термостата и новия го сложете по същия начин. (първо влиза термостата, после се слага о-пръстенът с пластмасовата тръба. О пръстенът може да го закрепите на пласмасовата крива тръба с малко грес.

Друг много важен момент е преди да започнете смяната да си купите пластмасовата тръба за щеката за маслото! С времето се е поизпекла от температурата, а и самият материал с времето е остарял, та при най-малкото усилие се троши! Също когато я махате старата(или я слагате обратно) 99% ще се счупи, така че внимателно отстранете счупените части (остават парченца и отвътре на металната тръбичка, която излиза от двигателя и на която се набива пластмасовата жълта. Аз пробвах да икономисам и да мина без въпросната тръбичка, но не успях, бутнах я без да искам леко и се счупи...

Последна промяна от DimoNN на Чет 06 яну 2011 22:45, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна на термостат Г4 1.8Т (1.8) и други бензинки

Мнениеот joromnt » Пон 27 дек 2010 16:59

DimoNN написа:...Друг много важен момент е преди да започнете смяната да си купите пластмасовата тръба за щеката за маслото! ....

В Ауто+ ми продадоха на Тopran миналата седмица въпросната тръбичка за 2,60 лв. И да, найстина е голяма гадост докато махна старата.

Потребителски аватар
DimoNN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DimoNN » Пон 27 дек 2010 17:12

за дългата ли става на въпрос? тази в която влиза щеката? защото нещо евтинко ми се струва :shock

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пон 27 дек 2010 18:32

Ами за жълто/оранжевата пласмасова тръбичка дето минава пръчката за маслото през нея говоря. Взех за 1,6 бензин, но така като гледам, разлика поне на външен вид няма. Аааа, да кажа още нещо - и тая новата е зор докато влезе понеже в тоя студ пласмасата е непластична. При мен е доста по-просторно и въпреки това не става лесно.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 28 дек 2010 21:10

Един малко ламерски въпрос ама все пак:Трябва ли да източа антифриза като сменям термостата и ако да как?

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Вто 28 дек 2010 21:15

Ако не го източиш, голяма част от него ще изтече. Има една врътка на радиатора в долния ляв ъгъл, прилича на кранче. Леко врътваш и потича. Не го обясних както трябва, ама първо го огледай че е пласмасово, да не го поломиш.

Потребителски аватар
DimoNN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DimoNN » Сря 29 дек 2010 23:20

За жълтата тръбичка потвърждавам- в Ауто+ струват по 2 и нещо... мисля, че наистина не си заслужава да се спести;) иначе аз поизточих антифриза от въпросното кранче на радиатора (който антифриз запазих), след което след като махнах термостата изтече още (който нямаше как да го уловя)... отворете капачката на казанчето преди да точите антифриза. колата беше поизстинала за да не се изпаря, но си мисля, че ако тръгнете да точите на топла кола, ще се източи най-добре защото термостата ще е още отворен. Както и да е... най-добре си пригответе 1 литър концентрат за допълване после... след смяната се допълва, пали се колата да загрее и се следи нивото на антифриза (особено след като се затопли маркуча, който излиза от термостата - това значи, че термостата вече е отворил;) ако има нужда се долива антифриз + дестилирана вода.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Нед 02 яну 2011 23:49

Така и не намерих време и закарах колата на майстор.Направи ми впечатление ,че той изобщо не свали тръбичката за маслото.Иначе при мойта кола нещо се огелпаха нещата и първия път потече та се наложи да пили болтовете да стегнат по-добре пластмасата.

Върни се в “Направи си сам!”