Избор на 1ва кола

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
doubledTSI
Автомобил: Golf 5 1.4 TSI Caddy life 4motion
Двигател: CAXA 2008 1.9 BLS 2009

Re: Избор на 1ва кола

Мнениеот doubledTSI » Пет 31 дек 2010 15:47

lion_heart002 написа:
doubledTSI написа:под 100 коня заради данъците :)

Искаш да кажеш ДО 100 коня,НАД 100 е повече данъка!

:да:

Потребителски аватар
Ivan_GT
Автомобил: BMW E39
Двигател: M52B20 98

Мнениеот Ivan_GT » Пет 31 дек 2010 16:48

Голф 3 1.8 е колата за теб! :да:

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Пет 31 дек 2010 18:13

Дай допълнително инфо:
1) на колко години си
2) колко пари си нагласил
3) къде смяташ да я караш - из града, около града или на 100-200-300км+ дистанции

Потребителски аватар
bodil4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bodil4o » Пет 31 дек 2010 19:31

Един написа:3) къде смяташ да я караш - из града, около града или на 100-200-300км+ дистанции
Колега това му е първа кола.Би трябвало да иска да я разкарва навсякъде ...

Потребителски аватар
ChronoS
Автомобил: VW Golf 2 Rallye и VW Golf
Двигател: 2_9 Syncro
Контакти:

Мнениеот ChronoS » Пет 31 дек 2010 21:16

Аз скоро минах по този път.Първата кола ми беше икономична Поло 1.1 45 коня на газ евтина потдръжка икономична малко чупеща се.Беше подарък за да се понауча.След една година си взех голфа и той е с евтина потдръжка и не много мощен ,но определено поне за мен не е за първа кола :)Вземи си някое Поло :)

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 31 дек 2010 21:48

ChronoS написа:Аз скоро минах по този път.Първата кола ми беше икономична Поло 1.1 45 коня на газ евтина потдръжка икономична малко чупеща се.Беше подарък за да се понауча.След една година си взех голфа и той е с евтина потдръжка и не много мощен ,но определено поне за мен не е за първа кола :)Вземи си някое Поло :)

Колегата е адски прав! Послушай го! Ще ти дам пример защо! Значи малката кола, както кубатура така и купе винаги ще ти е с предимство, първоначално трудно ще се оправяш с паркирането, колкото и да си добър,трудно се намира място за паркиране!
После малката кола, в градски условия не се армотизира толко много, както тежката!
Малкият данък е с предимство поне за момента!
Ся колко харчи колата никой неможе да ти каже, но спокойно с 5 лева (2 литра бензин на литър 2,20) ще си минаваш 20 км градско, без да я ръгаш!
Докато при по-мошната няма начин да не ти дойде музата да я ръгнеш и ойде 5-така!
За да караш мощна кола, трябва да минеш през слаба!
Но ти си решаваш колега!

Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JC » Съб 01 яну 2011 2:26

Има и обратен ефект, има хора които са карали малки коли и като минат на големи нито могат да паркират, нито знаят как да я карат.... имал съм случаи да ме возят в мощна кола хора, дето преди това са карали 1.1 и са свикнали да изцеждат мотора до над средни обороти ... и то не нарочно да юрка а навик от малката .... Понякога ако хвърлиш човек в нещо средно или над средното ниво мощности става по-шофьор от такива , които внимателно са подбирали САКЪН да не е над 50кс
Според мен избора на първа кола зависи от този, който ще я кара, но в случая може би нещо малко и слабо е правилният вариант :roll:

Или от малък има човек афинитет към автомобилизмът или гледа на колата като средство за предвижване ... средно положение няма и мога да споря с всеки на тая тема :да:

Едно е на 16г или 18 да се запознаеш с аджеба кво е това 200коня примерно и да знаеш как да ги уважаваш, и съвсем друго да си карал малолитражка и в един момент да се затарикатееш и да си кажеш ..бе аз имам книжка 3г и 4м. време ми е да ставам пилот :mrgreen:

Дотук е ясно от финансова гледна точка как стоят нещата, др не го знаем, всеки сам си преценява :beer
Айде живи и здрави!

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Съб 01 яну 2011 12:38

MaRtiNsKi написа:Колегата над мен :

Дали ще е 1.1 или 2.0 нали се сещаш,че ако искаш може и с 2-те да се пребиеш ;) Всичко зависи от задкормилното устройство ;)

нали това казвам и аз !

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Съб 01 яну 2011 13:20

Layer написа:
MaRtiNsKi написа:Колегата над мен :

Дали ще е 1.1 или 2.0 нали се сещаш,че ако искаш може и с 2-те да се пребиеш ;) Всичко зависи от задкормилното устройство ;)

нали това казвам и аз !

Не мога да не ви отговоря и на двамата ;)

Първата ми кола беше 1.0 45 коня. Втората беше 1.3 75 коня. Третата беше 2.0 115 коня. Четвъртата и настояща е 1.8 150 коня с турбо.
Позволете ми да не се съглася с вас защото еднолитражката вдигаше 142 км/ч на магистралата за 10 мин плавно ускорение и попътен вятър, а сегашното турбо прави 160 км/ч за няма и 500 метра и не си ще полуоските! Няма да ви обяснявам, че с еднолитражката при 120 км/ч усещането вътре е като че ли се готви да пусне задкрилките и да отлита, а при сегашната не се усеща скоростта...
Няма да ви лъжа, че при 150 турбинирани коня под капака не се изкушавам да настъпя колата и да си направя кефа от време на време. С еднолитражката пък беше изкуство да превишиш ограничението по цариградско ако има повече от 5 коли на пътя (за баира да не говорим)...
Също така не сте прави и за пребиването :)
Да, човек може и пеша да се пребие, но не казвайте, че няма разлика м/у това да забършеш кварталните кофи с 40-50 км/ч или да отсечеш някое дърво със 140 защото не си овладял автомобила. С малолитражката е напълно възможно да се пребиеш, но с мощната кола е още по-лесно да пребиеш освен себе си и хората които возиш, и хората в другата кола, на спирката и тн...

Лично аз съм адски доволен от избора си на първи автомобил и решението ми да вървя постепенно нагоре в мощностите и класовете автомобили според практиката ми зад волана и финансовите ми възможности :)
Единствен минус, който мога да отбележа на еднолитражката ми бе, че на път за морето разбрах колко малко са 45 коня при изпреварване и този недостатък превърна пътуването ми в не много приятно изживяване.

И така според изброените по-горе причини бих препоръчал нещо не по-малко от 75 коня и не повече от 90 като за първи автомобил.

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Съб 01 яну 2011 13:24

golf 3 1.4 и без газова оредба само на бензин я карай и следи налягането в гумите и ти гарантирам ,че ще навъртиш стотици хиляди километри. успех

Потребителски аватар
ludiq1918
Автомобил: Honda Civic
Двигател: D14A2 - 1997

Мнениеот ludiq1918 » Съб 01 яну 2011 16:05

Дизела също не е лош избор за първа кола. Ако не иска бегачка и се стреми към икономия, то един чист дизел ще е идеален за колегата. Освен скъпата цена за придобиване на добър дизел, и може би малко по скъпата поддръжка други недостатъци големи няма. Дизела има доста предимства, доста по надежден е от бензина, например какъв е шанса да запалиш дизела ида почне да ти прекъсва.
Бе общо взето всичко зависи, каква кола искаш, за какво я искаш, с колко пари разполагаш и други важни фактори. :lol:

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Съб 01 яну 2011 17:03

Ей, момче, тук няма да се ориентираш! Вижкакво карат твоите приятели и роднини, помоли този - онзи да седнеш и да покараш колата му и горе - долу ще ти се изяснят нещата.
И каквото да си купиш, все ще се сещаш за някоя друга, дето си подминал. Успех! :beer

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Съб 01 яну 2011 17:32

TDI/GTI за мен е излишно за първа кола. Както и най-големия умреляк - млад шофьор с 50 коня извънградско ще се види в чудо докато изпревари камион или като почнат да го псуват на дълъг баир.Всичко останало е до човека. ПТП стават почти изцяло заради незъобразена скорост, алкохол и отнемане на предимство. Не виждам с какво слаб двигател може да те предпази някое от тия неща.

Аз лично ако сега си купувах първа кола бих си взел с бензинов двигател около 90-100 коня. С идеята да върви леко с нормална скорост...не да настъпваш до край всеки път като искаш да ускориш.

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Съб 01 яну 2011 18:02

JC написа:Едно е на 16г или 18 да се запознаеш с аджеба кво е това 200коня примерно и да знаеш как да ги уважаваш, и съвсем друго да си карал малолитражка и в един момент да се затарикатееш и да си кажеш ..бе аз имам книжка 3г и 4м. време ми е да ставам пилот :mrgreen:

Не съм съгласен с това твърдение. Който от 16-18 г. се е запознал с 200коня почти гарантирано е авто-комплексар и докато стане на 30 непременно ще направи 2-3 катастрофи. Ако има късмет и се размине без сериозни последици има шанс да си направи изводите.

Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JC » Съб 01 яну 2011 18:56

Един написа:
JC написа:Едно е на 16г или 18 да се запознаеш с аджеба кво е това 200коня примерно и да знаеш как да ги уважаваш, и съвсем друго да си карал малолитражка и в един момент да се затарикатееш и да си кажеш ..бе аз имам книжка 3г и 4м. време ми е да ставам пилот :mrgreen:

Не съм съгласен с това твърдение. Който от 16-18 г. се е запознал с 200коня почти гарантирано е авто-комплексар и докато стане на 30 непременно ще направи 2-3 катастрофи. Ако има късмет и се размине без сериозни последици има шанс да си направи изводите.

Ако човек е комплексар си е такъв каквото и да прави ,на каквото и да се качи :wink: Тук говорим за правилен подход и
разглеждаме проблема от всички страни , поне аз така го разбирам ...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”