Рекордно ниско ниво на загиналите по пътищата - причина ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Рекордно ниско ниво на загиналите по пътищата - причина ?

Мнениеот Stivi » Сря 05 яну 2011 10:10

Намаляват загиналите по пътищата :banana Това е една прекрасна новина откъдето и да го погледнеш интересно ми е обаче каква е причината според вас за това невиждано явление от над 40 години насам ? Дали че ставаме "европейци" дали размера на глобите и това че вече се събират по-успешно от преди или финансовата криза накара хората да намалят скоростта за да пестят гориво,вие как мислите ?

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Рекордно ниско ниво на загиналите по пътищата - причина ?

Мнениеот Barboukov » Сря 05 яну 2011 10:21

Много са факторите, които са изиграли роля в това. Мисля обаче, че шофьорската култура не се е променила. Напротив: с тези по-новите коли с екстри даже е и по-зле положението. И все пак: по-сигурни автомобили, камерите на КАТ, които са взели 367 хиляди книжки миналата година. Цените на горивата също са изиграли някаква роля (от както газта скочи с 35 стотинки и моите километри чувствително паднаха)...

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Сря 05 яну 2011 10:27

Barboukov написа: Цените на горивата също са изиграли някаква роля ...

Оооо със сигурност и това е спасило човешки живот!
Толкова нинджи се кротнаха заради разходите.
По-магистралата е пълно с коли, пъплещи с 100-110 и шофьори вперили очи в бордовия или стрелката на горивото, едва дишащи... при повече вглеждане и късмет, може да видите и сълза на окото на някой изкушил се да вземе БМВнце*, което далеч не е по джоба му.

Та високите цени имат и позитивна страна.

*без лоши чувства към марката, само към някои собственици

п.с. къде е тази статистика?

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Сря 05 яну 2011 10:31

group® написа:................................. сълза на окото на някой изкушил се да вземе БМВнце*, което далеч не е по джоба му.

*без лоши чувства към марката, само към някои собственици

О дааа, аз пък съм доволен, щото така като си карам по магистралите не ми се пречкат.... :Mr Green Fun

Иначе по темата. Това е една доста радостна статистика, пък и забелязвам, че по улиците на София има доста по-малко движение тази зима, в сравнение с други години, а по спирките на градския транспорт има значително повече хора.

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Сря 05 яну 2011 10:32

Хубава новина :)

Според мен се дължи на солените глоби. Миналия месец мой познат олекна с 450 лв акт за кола без Гражданска и акт от 100 лв за превишена скорост. Сега го гледам се движи с 40 и е налепил колата с всякакви редовни стикери :lol:

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Сря 05 яну 2011 10:33

Всичко е "временно" момчета.Малоумника си е малоумник не можеш му избиеш комплексчетата и със камери през километър ако щеш :да: Изпреварва си на завои,не ебава маркировка,дистанция и т.н.Балканска му работа :banghead:

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Сря 05 яну 2011 10:36

Глобите даже още да ги вдигнат, няма да сгрешат.

Наистина има огромна разлика в културата от преди няколко годинки.
Все още се намират нинджи, все още ме засичат блейки и чат пат нагли типове, ама няма как.
Важното е посоката, която очевидно е правилна. :bishop

Потребителски аватар
Mihailov78

Мнениеот Mihailov78 » Сря 05 яну 2011 10:37

SANDO 1 написа:Всичко е "временно" момчета.Малоумника си е малоумник не можеш му избиеш комплексчетата и със камери през километър ако щеш :да: Изпреварва си на завои,не ебава маркировка,дистанция и т.н.Балканска му работа :banghead:

Абе не е баш така, като работи половин година за да си плаща малоумните изцепки, започва лекоо да му навлиза акъл в главата.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Сря 05 яну 2011 10:37

Трябва ли да има причина :?: Не може ли просто да тръгнеш и да се наслаждаваш пътуването си, вместо да се чудиш от кой по напред да се пазиш :?:
Умната по пътищата момчета, че заради секунда невнимание стават касапници.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Сря 05 яну 2011 10:39

Mihailov78 написа:Хубава новина :)

Според мен се дължи на солените глоби. Миналия месец мой познат олекна с 450 лв акт за кола без Гражданска и акт от 100 лв за превишена скорост. Сега го гледам се движи с 40 и е налепил колата с всякакви редовни стикери :lol:

Така и трябва да е, но са съжаление познавам доста хора, които това не ги спира да се държат като царе на пътя с Астричка, 144 или 3er...Актове, катастрофи, опасни ситуации за флора/фауна под пътя и около пътя и после се хвалят...Е аз ли съм зле или незнам кое е за хвалба??? Че някой е смазал колата, олекнал със солидна сума или щял да блъсне някой според мен не е нещо, което човек трябва да разказва с гордост... :screwy

SANDO 1 написа:Всичко е "временно" момчета.Малоумника си е малоумник не можеш му избиеш комплексчетата и със камери през километър ако щеш :да: Изпреварва си на завои,не ебава маркировка,дистанция и т.н.Балканска му работа :banghead:

:да:

Потребителски аватар
chinadracon
Автомобил: VW Golf MK4
Двигател: AKL 1999
Контакти:

Мнениеот chinadracon » Сря 05 яну 2011 10:42

group® написа:....

Снощи го чух по новините, мисля че БТВ, ако не се лъжа. Иначе по темата, често пътувам извънградско и ми прави впечатление, че май наистина джигитите със скорости над 130 понамаляха значително. Миналата година примерно всеки втори на магистралата едва ли не се чувстваше длъжен да кара в лява лента и да святка от 500 метра предварително. Може би наистина се постреснаха от камери и глоби вече... Иначе в София пак си изобилстват идиотите и почти всеки път като шофирам някой ми изправя косата. По-слабия трафик се дължи основно на по-малкия брой приходящи коли заради спада на строителството и т.н. Едва ли който кара служебна кола я е зарязал, за да се движи с градски транспорт, като изключим може би возещите се с метрото. Те пък създават други проблеми с паркирането в кварталите, така че все тая в общи линии...
В крайна сметка дано по-често занапред да чуваме такива новини...

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Сря 05 яну 2011 10:44

Чиста случайност - или грешна стъкмистика !!!!

Не се е променило нито "културата на шофиране" нито е намалял броя на нинджите/кретени/полуидиоти и самозабравили се "мутрафони" нито броя на корумпираните милиционери по улиците.....

дори и да е намалял броя на мпс-тата преди от 10 - 3-ма да са били за пребиване и доживотно отнемане на книжката сега от 5 - 4-ма са за таковане....

Последна промяна от One на Сря 05 яну 2011 10:47, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Mihailov78

Мнениеот Mihailov78 » Сря 05 яну 2011 10:47

group® написа:....

:arrow: http://www.btv.bg/news/katastrofi-incid ... lyava.html

и една извадка:

...Основната причина за смъртта на пътя в България остава високата скорост. Много малко хора правят сметка, че по-малкото загинали на пътя означава освен по-малко нещастни семейства и по-малки разходи за държавата, а оттам и на нас данъкоплатците.

Към факторите за по-малко жертви на пътя се добавя и фактът, че глобите вече започнаха реално да се събират. А не само да се налагат на хартия.

Следваща цел - коланите на задните седалки. Според асоциацията на пострадалите от катастрофи, жертвите могат да станат с още 200 по-малко догодина, ако се научим на това просто правило...

eddyman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eddyman » Сря 05 яну 2011 10:48

Аз на КАТ не им вярвам много на статистиките, много ми е чудно как изкарват някои цифри, примерно че със зимни гуми ПТП-тата намаляват с 14%, че с включени фарове има Н на брой по- малко сгазени пешеходци, малко ми се струват теория на вероятностите тия изчисления :roll: т.е. има рационал и логика, обаче как намират конкретните цифри, как съпоставят колко коли са с включени фарове за даден период или пък са сложили зимни гуми, колани и тн.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Сря 05 яну 2011 10:56

Веднъж се връщах от Варна.Някъде около Провадия по път с много завои имаша зверска катастрофа с една шкода Фелиция и Тир.Имаше голяма опашка от коли.Тъкмо вадеха човечеца от смачканата шкодичка,който не се знаеше дали е жив въобще и се бяха разхвърчали части на всякъде.Като и да е взеха да пускат по малко да се минава.За около час запомних горе долу колите които бяха наспирали и втрещените от ужас хора.Тръгвам и няколко километра по надолу същите тези коли пред мен започват да си изпреварват пак като си знаят :screwy
Викам си:Е добре до преди малко и те бяха там до смачаната шкодичка и цъкаха с език,а сега пак си карат как си искат.Какво трабва да се случи та да вземат в ръце :?:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”