Климатик за в къщи

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Re: Климатик за в къщи

Мнениеот tdi fen » Нед 09 яну 2011 19:35

joro_tt написа:Имай предвид че за тези пари и това помещение читав инвертор няма!!!
:да:

Потребителски аватар
Persin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Persin » Нед 09 яну 2011 19:48

mafiota_a4 написа:Колеги професията ми е такава,че работя от 5:00 сутрин до 18:00 и ми е доста неудобно отоплението на дърва.Започнах да се замислям за климатик и въпроса ми е към тези които се отопляват с климатик.Какъв да избера и най- вече консумацията му ме интересува.Помещението,което ще отоплявам е 35 квадрата като през пролетта ще му слагам изолация защото има нужда.

koлега за 35 квадрата ти трябва инверторна 14-ка,аз сам с ПАНАСОНИК вече трета година и нямам проблеми,тогава струваше 1300 лв,даи повечко пари после да не сажеляваш,успех с покупката

Потребителски аватар
4[e]motion
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 4[e]motion » Нед 09 яну 2011 19:48

Колега, по принцип се занимавам с климатици и няма да те изненадам като ти кажа, че с 800 лв няма да се утопляваш напълно комфортно, енергийно-ефективно и тихо. Най-доброто, което можеш да намериш за тази сума в България е конвенционалната огледална Мидеа 12ka. Моделът се казва накратко MSV1-12 HRN1. Реалната цена, на която би следвало да ти го продадат е 550-600 лв с ДДС(без монтажа). Живот, около 4-5 години (като имаш 2 год. пълна гаранция). От теб зависи да намериш фирма, която има добра сервизна база, независимо от цената на монтажа. Не прави компромис за 50-60лв по-евтин монтаж (тип бай Гошо климата), а после да няма кой да ти смени една тъпа гаранционна платка.

Длъжен съм да ти дам и най-добрият вариант, за "най-малко" пари (всмисъл че винаги може да си вземеш машина за 3-4 хиляди). Оптималният ти вариант, който ще те грее поне 9-10 години, дай Боже 20, е следния: Mitsubishi Heavy Industries, инверторен модел 12ka SRC/SRK 35 ZJ-S. Цена 1650-1700 лв с ДДС без монтаж, продава се само от оторизирани фирми, поддържащи идеална сервизна база по ISO.
С по-скъпия, инверторен климатик ще пестиш от електричество и по мои скромни сметки ще избиеш разликата от около 900-1000 лв за 4 зими. Всички подобни климатици имат и опция за таймер, т.е. климатикът ти да се пуска сам 20-30 минути преди да се прибереш от работа (прибираш се на топло, а не е работил през деня).

През 2012 очакваме отново да пуснат кредит енергийна ефективност по европейските програми. При тази програма всеки потребител, който инвестира в спестяването на енергия (в това число топлина) получава безвъзмездно 20% от сумата на инвестиция (реално идват към 15%) за неща като инверторни климатици клас А, изолация на жилище, дограма и др. Субсидията се получава еднократно за всички стоки през водещи български банки, веднъж в живота за всеки български гражданин.

Успех!

Потребителски аватар
mafiota_a4
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: AFN 09.1998

Мнениеот mafiota_a4 » Нед 09 яну 2011 20:18

Благодаря колега за изчерпателния отговор. :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown

Потребителски аватар
joro_tt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_tt » Нед 09 яну 2011 20:25

4[e]motion написа:Моделът се казва накратко MSV1-12 HRN1

Този климатик за това помещение мисля, че ще е малък....
Модела е с 3,8kW мощност на отопление.
Стаята на колегата е 105куб.м., от което се получава 36,2 W/куб.м. Това е недостатъчно. В големите студове ще остане на студено.
Трява му климатик с номинална мощност осигуряваща 70-80W/куб.м.
И все пак всичко зависи от помещението - външни стени, дограма, изложение, етаж и т.н.
А и с това изискване да го пусне в 18 часа и да чака да се стопли, след като стаята е изтинала през деня.... малко зор ще му идва на тоя климатик. По добре според мен паднат ли температурите под 5 градуса хич да не го спира, само да му намалява заданието до 15-16град.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Нед 09 яну 2011 20:29

joro_tt написа:
4[e]motion написа:Моделът се казва накратко MSV1-12 HRN1

Този климатик за това помещение мисля, че ще е малък....
Модела е с 3,8kW мощност на отопление.
Стаята на колегата е 105куб.м., от което се получава 36,2 W/куб.м. Това е недостатъчно. В големите студове ще остане на студено.
Трява му климатик с номинална мощност осигуряваща 70-80W/куб.м.
И все пак всичко зависи от помещението - външни стени, дограма, изложение, етаж и т.н.
А и с това изискване да го пусне в 18 часа и да чака да се стопли, след като стаята е изтинала през деня.... малко зор ще му идва на тоя климатик. По добре според мен паднат ли температурите под 5 градуса хич да не го спира, само да му намалява заданието до 15-16град.
така е много е малък на студено хич няма да го има трябва по голям осбенно щом става дума за midea

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пон 10 яну 2011 0:12

Също добър вариант е и Mitsubishi Electric MSZ-GE35VA http://viklima.com/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=63
В момента хората, от които взех моя са го пуснали на промоция за 1200лв и го дават точно за 35м^2.

Потребителски аватар
mickoff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mickoff » Пон 10 яну 2011 16:39

В къщи си сложих преди 2 години Мидеа за изстудяване - най-евтининия модел. Пролет и есен я ползвам и за отопление - в студовете също съм я тествал, но не мога да свикна с шума докато спя, въпреки че в сравнение с други климатици и за парите си още не се разкърцал. Във фирмата сме сложили десетки климатци и от евтините Мидеи сме доволни. От другите марки имаме повече ядове и от инверторните Мидеи също. Моето мнение е все пак субективно, но аз взех решение след съвета на двама познати, които работят в такива фирми - единия е съдружник и в къщи си е сложил само Мидеи и е доволен.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пон 10 яну 2011 18:45

Разликата между обикновен Midea и Mitsubishi/Fujitsu инвертор е от земята до небето. Първото в офиса става безполезно на -10 градуса, при положение че имаме и парно (т.е и без климатика не е студено). В нас Fujitsu на -15 градуса (и мъгла) прави 25 в стаята или 20 ако е на тих режим (не е баш безшумен, но се спи нормално точно под климатика).

По-добре изчакай и събери пари за истински климатик. Ще останеш много недоволен като дадеш 7-800лв и се окаже че в големите студове пак ще палиш печката.

Потребителски аватар
4[e]motion
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 4[e]motion » Пон 10 яну 2011 19:26

Малко в кръга на шегата, ама като се замисля, 200 кила качествена домашна гроздова от с. Ветрино варненско по 5 лв с отстъпката за количество са си точно 800 лв :Р Доста W топлина ще ти отдадат :)))
хехех, пич, няма какво да го мислиш, или купуваш Мидеа или вземаш кредит и купуваш истинско чудовище.

Потребителски аватар
doubledTSI
Автомобил: Golf 5 1.4 TSI Caddy life 4motion
Двигател: CAXA 2008 1.9 BLS 2009

Мнениеот doubledTSI » Пон 10 яну 2011 19:29

theultimate написа:Разликата между обикновен Midea и Mitsubishi/Fujitsu инвертор е от земята до небето. Първото в офиса става безполезно на -10 градуса, при положение че имаме и парно (т.е и без климатика не е студено). В нас Fujitsu на -15 градуса (и мъгла) прави 25 в стаята или 20 ако е на тих режим (не е баш безшумен, но се спи нормално точно под климатика).

По-добре изчакай и събери пари за истински климатик. Ще останеш много недоволен като дадеш 7-800лв и се окаже че в големите студове пак ще палиш печката.

подкрепям :да:

Потребителски аватар
mickoff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mickoff » Вто 11 яну 2011 9:13

И аз съм съгласен с мненията по горе, че разликата между евтин и скъп климатик като качество и икономии има. Но аргументите на моите познати от бранша с климатиците бяха следните:
1. Купуваш евтина Мидея за 800лв - факт е, е че те вършат работа за отопление /за изстудяване също/ и се справят добре и като цяло не дефектират много често /те ги сервизират и им се доверих, за което засега не съжалявам/.
2. Купуваш истински климатик за 1600лв - и ми смятаха за колко време ще се изплати разликата от 800лв между евтиния и скъпия климатик като икономии - на мен не ми харесаха изчисленията и за това си купих Мидея. Освен това истинските климатици не са проектирани и произведени за нашата енергийна система и за това платките за управление на инверторните климатици, често посещават сервизите - заради комутационните пренапрежения - подарък от ЧЕЗ ,ЕОН и ЕВН /май са това/. Тези управления обикновено не се ремонтират, а се заменят с нови - съответно чакаш да дойде с поръчка, ако нямат на склад. И това е добре докато е гаранционен климатика /2 или 3 години/, а после такова управление се доближава до цената на нов климатик като резервна част. Все пак ако купиш истински климатик се надяваш да го ползваш 10 години - стига да не дефектира.
А по принцип и аз съм за истинските продукти, а не китайските евтинджаси. Но вече не знам има ли истински качествени неща - последните години става все по-зле.
А нека всеки си направи сметка какво му е изгодно да си купи :beer .

Потребителски аватар
Peteff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Peteff » Вто 11 яну 2011 10:51

mickoff написа:... .

правилно разсъждаваш за всичко колега . но не съм съгласен че една мидея да речем и един дайкин да речем с приблизително еднаква мощност ще вършат една и съща работа при -10 или -20 градуса да речем . по принцип се купуват качествени машини не само заради живота и икономията на тази машина а и точно заради това че на китайчетата да ги нарека им е меко казано трудно при такива студове каквито споменах по горе , докато една по сериозна машина няма да има проблем при такива студове. иначе за лятото каквото и да сложиш винаги ще ти охлади

както и да е дано сме помогнали на колегата в избора му .

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 11 яну 2011 11:24

Най-голямата заблуда, е че минусовите температури пречат на климатика. Истината е, че влажния въздух е много по голям проблем и един и същи климатик работи перфектно при -15 при сух въздух и размразява на всеки час при -2 градуса и мъгла. Та ако сте в район, в който падат често мъгли или просто въздуха е влажен и климатик за 5000лв ще бере ядове и е добре да имате резервен вариант както аз с камината.

Потребителски аватар
mickoff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mickoff » Вто 11 яну 2011 11:34

Най-голямата заблуда, е че минусовите температури пречат на климатика. Истината е, че влажния въздух е много по голям проблем и един и същи климатик работи перфектно при -15 при сух въздух и размразява на всеки час при -2 градуса и мъгла. Та ако сте в район, в който падат често мъгли или просто въздуха е влажен и климатик за 5000лв ще бере ядове и е добре да имате резервен вариант както аз с камината.

По принцип си прав - затова КПД на климатиците е поредица от сложни криви - при какви условия - каква мощност може да отдаде едни климатик. Такава крива човек може трудно да намери и то само за скъпите климатици.
Всъщност само до определени температури е изгодно и си заслужава да се ползва климатик за отопление - в България са налице тези условия засега като цяло. За това и в студените страни не са толкова популярни климатиците.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”