Как да си полираме джантите.

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Как да си полираме джантите.

Мнениеот Stenly » Вто 08 фев 2011 11:27

Аз започнах да почиствам моите джанти с бластиране със сода жали метала повече, направих си песъкоструй сега и камера си сглабям ... пробвах с бодита и т.н сваля лака , боята но заводския грунд,както Брабуса се размеква замалко и после се втърдява абе упорит е . Содата сваля и лака и боята и грунда без проблем ... едната джанта наполовина я издухах
но проблема е ,че целия ставаш бял без камера..

Потребителски аватар
unaffected
Автомобил: VW Polo 6N
Двигател: 1.6 AEE 1998

Мнениеот unaffected » Чет 10 фев 2011 12:45

Аз имам следните джанти и искам да им полирам само бордовете, тъй като другата част ми харесва така.
Проблема ми е как да сваля лака (на места е паднал, но повечето си стои). Джантите са старички. На тях пише 92-а год. и щом лака е останал до сега явно е доста сполучлив. Във В. Търново не намерих нито Терминатор, нито Боди 700. Купих някакъв български препарат - Дунав. На етикета пише да не се ползва върху алуминиеви повърхности, но цената му е 2.50 и реших да пробвам. За да не разваля джантите, пробвах първо върху капачките. Резултата - реагира там където няма лак (реагира с алуминия), а където има лак - нищо.
Първия ми въпрос е има ли друг препарат, който да свали лака и да не реагира с алуминия?
Някой пробвал ли е с пистолет за горещ въздух?
Какво ще стане ако почна да ги търкам направо така, без да свалям лака? Тук притеснението ми е че докато падне лака, аз ще търкам и местата където няма лак. И ако лака е по твърд от самия материал на джантата, няма ли да станат "дупки" там, където няма лак първоначално.
Най-лесно ще ми е да кача едната джанта на колата и да почвам с шкурките (например с 240 или ако кажете с по голяма), но ме е страх да не прецакам джантата.

Потребителски аватар
POLO PAVLETI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLO PAVLETI » Чет 10 фев 2011 13:22

Къде по дяволите продават Руската паста Гой, или българския еквивалент :?: :?: Мойте бордове са матирали , а нямам паста вече. Искам да ги БЛесна за лятото 8)

Потребителски аватар
kriso_g
Автомобил: MK4 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот kriso_g » Чет 10 фев 2011 17:59

Ако говориш за зелената паста :roll: аз си я поръчах и ми я доставиха с еконта..доколкото си спомням човека беше от Плевен..по назад във темата аз съм писал от къде да я купя и един колега даде координатите на човека който я продава..върни се малко назад..между 100 и 108-109-та страница

Потребителски аватар
sempay_stz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sempay_stz » Пет 11 фев 2011 13:52

unaffected написа:Аз имам следните джанти и искам да им полирам само бордовете, тъй като другата част ми харесва така.
Проблема ми е как да сваля лака (на места е паднал, но повечето си стои). Джантите са старички. На тях пише 92-а год. и щом лака е останал до сега явно е доста сполучлив. Във В. Търново не намерих нито Терминатор, нито Боди 700. Купих някакъв български препарат - Дунав. На етикета пише да не се ползва върху алуминиеви повърхности, но цената му е 2.50 и реших да пробвам. За да не разваля джантите, пробвах първо върху капачките. Резултата - реагира там където няма лак (реагира с алуминия), а където има лак - нищо.
Първия ми въпрос е има ли друг препарат, който да свали лака и да не реагира с алуминия?
Какво ще стане ако почна да ги търкам направо така, без да свалям лака? Тук притеснението ми е че докато падне лака, аз ще търкам и местата където няма лак. И ако лака е по твърд от самия материал на джантата, няма ли да станат "дупки" там, където няма лак първоначално.
Най-лесно ще ми е да кача едната джанта на колата и да почвам с шкурките (например с 240 или ако кажете с по голяма), но ме е страх да не прецакам джантата.

Колега,тая операция с махането на лака току що я минах.
Аз лично го свалих с един препарат от баумакс,забравих името а изхвърлих опаровката,
но пишеше paint removal(изглежда като консервена кутия с капачка от минерална вода отгоре)
има и на ЛЕКО но не е толкова ефикасно.
Ефекта е супер и най-важното лесен и не реагира с AL.
Другия вариант,който можеш да направиш(но доста трудоемък)е да почнеш със шкурка 80,150,180,240,400,после водна1000 и 1500 и накрая с паста.
Дано съм ти помогнал.

Потребителски аватар
unaffected
Автомобил: VW Polo 6N
Двигател: 1.6 AEE 1998

Мнениеот unaffected » Пет 11 фев 2011 15:13

sempay_stz написа:
unaffected написа:Аз имам следните джанти и искам да им полирам само бордовете, тъй като другата част ми харесва така.

Колега,тая операция с махането на лака току що я минах.
Аз лично го свалих с един препарат от баумакс,забравих името а изхвърлих опаровката,
но пишеше paint removal(изглежда като консервена кутия с капачка от минерална вода отгоре)
Другия вариант,който можеш да направиш(но доста трудоемък)е да почнеш със шкурка 80,150,180,240,400,после водна1000 и 1500 и накрая с паста.
Дано съм ти помогнал.

Мерси за мнението колега :) Поне има надежда че може да стане. Но ако се сетиш за марката на препарата ми пиши. Този ремувал на Леко ми го предложиха в един магазин, но като казах на момчето за какво ми е той отвърна: "Няма да ти свърши работа". Търся нещо конкретно и изпитано, защото не ми се дават пари за нещо, което няма да ми свърши работа, или по-лошо - да си прецакам джантите.

Потребителски аватар
anton4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anton4o » Пет 11 фев 2011 17:57

Ето и моят скромен опит:
Изображение Изображение
Изображение Изображение
Изображение Изображение
Не са минавани с паста за блясък само с една абразивна, засега...

Потребителски аватар
Peteff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Peteff » Пет 11 фев 2011 18:40

моите малко ги бях освежил скоро. използвах някакъв комплект за полиране с 2 вида пасти от бриколаж, но не съм очарован от ефекта . може пак да се заиграя скоро

Потребителски аватар
lowrider
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lowrider » Съб 12 фев 2011 17:53

sempay_stz написа:Колега,тая операция с махането на лака току що я минах.

По описанието прилича на Боди 700

Изображение

...и да върши добра работа с лака, но за боя и грунд е умряла работа.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Съб 12 фев 2011 18:41

Аз му намерих цаката и на грунда.
Та точно с това Боди 700 намазвам обилно. Седи 40 мин и после с дървена шпакла (такава за готвене) свалям каквото може. После пак намазвам обилно и пак 40 мин. След 4 такива цикъла всичко до метал е паднало :да:

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Мнениеот Vento » Съб 12 фев 2011 19:01

Да ви попитам така като си говорите за пейнт ремуувъри - имам едни джанти от G60, които заводско са полиран алуминий, запечатан отгоре с лак. Който обаче е почнал да се люпи с годините. Иначе са в перфектно състояние.
Искам с някакъв ремуувър да махна лака, но се чудя първо дали ще стане добре, второ - дали да мисля за някакво запечатване отгоре отново с лак (подобно на заводското) или да ги оставя така?
Ето снимки:
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
lowrider
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lowrider » Съб 12 фев 2011 19:13

brabus написа:Аз му намерих цаката и на грунда.
Та точно с това Боди 700 намазвам обилно. Седи 40 мин и после с дървена шпакла (такава за готвене) свалям каквото може. После пак намазвам обилно и пак 40 мин. След 4 такива цикъла всичко до метал е паднало :да:

Аз изхабих 2литра + един спрей боди 700 за да махна лака, двата слоя боя и грунда на най-грозните 15ки на света, да ме пита човек сега защо... Стъргах с метална и пластмасова шпакли, телени четки, накрая игра и шкуртка mhihi

G60

Мнениеот G60 » Съб 12 фев 2011 19:33

Vento написа:Да ви попитам така като си говорите за пейнт ремуувъри - имам едни джанти от G60, които заводско са полиран алуминий, запечатан отгоре с лак. Който обаче е почнал да се люпи с годините. Иначе са в перфектно състояние.
Искам с някакъв ремуувър да махна лака, но се чудя първо дали ще стане добре, второ - дали да мисля за някакво запечатване отгоре отново с лак (подобно на заводското) или да ги оставя така?
]

Няма да стане само с БОДИ,трябва и да полираш с паста и вероятно може да се наложи да играе и шкурката,отдолу алуминия е корозирал

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Мнениеот Vento » Съб 12 фев 2011 20:18

Мисля, че още не е корозирал, само лакът е подпухнал. А и не държа да са красиви, тия джанти са за пистарката... Ама все пак да не са толкова грозни. Ще пробвам с ремуувър като се затопли да видим какво става. На BODY 700, ABRO, Леко Removal или друг ще препоръчате за конкретния случай?

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Съб 12 фев 2011 20:34

Мите, това на Леко за нищо не става. Или ако става трябва да седи с часове. Залагам на Боди 700. Няколко снимки по-нагоре. Такова, а не шпрей.

Върни се в “Направи си сам!”