Бояджии?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Бояджии?

Мнениеот Petrolhead » Пет 18 фев 2011 0:16

Колеги дайде да видим има ли читави бояджии в тази държава.
Искам да знам има ли място където мога да си оставя колата и да бъде боядисана перфектно, без измекярски изпълнения, без оливания, без сантиметри кит.

Потребителски аватар
Burner_inc
Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
Двигател: BLS 2009

Re: Бояджии?

Мнениеот Burner_inc » Пет 18 фев 2011 0:27

Знам едно такова място, но мисля, че цената от 450 лв. на детайл няма да ти хареса.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пет 18 фев 2011 0:29

Burner_inc написа:Знам едно такова място, но мисля, че цената от 450 лв. на детайл няма да ти хареса.

сподели къде е това място.
оказва се че никой около мен няма еднозначно добро мнение за някой бояджия, нека да открием къде са читавите

Потребителски аватар
bagera
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bagera » Пет 18 фев 2011 0:33

Petrolhead написа:без оливания, без сантиметри кит.

пъррвото който ти каже че не олива значи не е бояджия, винаги има вероятност да тръгне "сополче" от някъде- това е поправимо в повечето случаи(всеки уважаващ себе си колега би го махнал)
относно второто... зависи много от тенекеджията който е "изчуквал" колата, ако тенекеджията е негодник няма как бояджията да му оправи "говната" без много кит

и нали знаеш че майсторите си ценят труда- взимат по-скъпо, което означава(в повечето случаи) че имат и по-добри условия и инструмент за работа

Burner_inc написа:Знам едно такова място, но мисля, че цената от 450 лв. на детайл няма да ти хареса.

това е доста пресилена сума, повярвай ми (стига да не е с някаква супер скъпа боя)

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пет 18 фев 2011 0:36

не разбирам от боядисване и не искам.

просто искам да закарам колата някъде да я разглобят, изчукат и боядисат, като резултата да е перфектен, без забележки.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 18 фев 2011 8:32

bagera написа: ...това е доста пресилена сума, повярвай ми (стига да не е с някаква супер скъпа боя)

Изобщо не е пресилена сума, ако:
- си инвестирал в тази работа - помещение, да закупиш всичко необходимо (камера, лампи за сушене, машини всякакви, аксесоари всякакви, хиляди още важни неща ... няма да ми стигне един пост да изреждам).
- подготвяш детайлите правилно - ламарините и пластмасите искат време за да станат, а времето е пари. Има бояджии, които правят няколко детайла за 1 ден, включително боя. После защо има много кит, защо няма добро съхнене на материалите, защо се набръчква, като стафида след няма и месец. Добре, че повечто хора не ги виждат тези неща, че лошо ще им стане.
- си купуваш материали, като бял човек - не да търсиш евтинко, а качествено! Гледам хората си облепят с вестници, боядисват в дворове, купуват си лак за няколко лева, който после въздуха го драска и няранява, 90% от грундовете и материалите за подготовка не са ги и чували, защото от времето на ладите работят с едни и същи неща.
- си ъпдейтваш компа (главата) - ходиш на обучения, купуваш новите неща за да експериментираш и т.н.
- си поддържаш изрядно счетоводство и документи - няма нужда да обяснявам много тук, нали?!
- си изпипваш работата и когато има проблем (разминаване в цвета или подобните) си оправяш нещата.
- дадеш гаранция за труда си (истинска)
... и хилядите съпътстващи няща за един такъв процес.

Качеството има цена. Естествено и за по-малко пари може да стане... Но това не значи, че някой, който изпълни горните условия, няма право да взима споменатат сума. Друг е въпроса за клиентите! Затова и аз не бих се заел да правя такъв сервиз, да вкарам няколко стотин хиляди и да дойде някой да ми каже, че взимам нереална цена :012:

Малко в ОФФ навлезнах, но на Petrolhead съм му казал каквото има :wink:

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Пет 18 фев 2011 21:51

group® написа:Изобщо не е пресилена сума, ако:

ако не познаваш парите...
слезте на земята бре хора
гоуфо има 13 детайла по 450 лв. = 5850лв!!!

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 18 фев 2011 21:58

golfer написа:

Евала за мнението на колегата! :bowdown

Лично аз преди да пребоядисам няколко детайла на колата, говорих с много бояджии!
Също така и колегата group® e адски прав!
Хубавото винаги е качествено! Но не трябва да забравяме че живеем в БГ! И без каско, си мяташ парите в кофата за смет!
Мога да предложа пребоядисване качествено но в провинцията, на 200 км от София, ако колегата е навит да пише! Бояджията ще я направи за 1000 лева с боята!
Но според мен ако колата в гаража е на колегата и е на същото състояние е трепач и не виждам какво да и прави! Сори за Офф-а

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 18 фев 2011 21:59

golfer написа:

Бобка 5к е съвсем нормална сума за цялостно боядисване, ако се прави както трябва, обаче! Това , че голфувете ни не струват толку е друг въпрос.
На предстоящи разпивки мога да ти направя разбивка, ако искаш ;)
Аз за моя 'убавец' съм дал над 1000лв само за материали до момента.
И то не всичко - епоксиден грунд, китове, шприц, лак, боя (която още не съм взел)

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пет 18 фев 2011 22:22

Не ми е спешно, белия боец е за боя и се опитвам да разбера има ли някой, който боядисва като по филмите.

Newcastle United
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Newcastle United » Пет 18 фев 2011 22:25

Заради такива,дето си мислят,че е пресилена сума 400-450 лв. е пълно с теми за изхабени коли!
Не може само да се чудиш,как да минеш тънко при тези които ще я правят и да си мислиш,че за малкото пари дето ти взимат,ще вложат качествени материали,след това да им занесеш някоя евтинка боица и лачец и накрая да си с големите претенции,когато отидеш да си вземеш кочината :dummy: !

Потребителски аватар
Burner_inc
Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
Двигател: BLS 2009

Мнениеот Burner_inc » Пет 18 фев 2011 22:54

Ами който иска не просто хубаво боядисване, а перфектно, ще трябва плаща съответната сума, а хората които споменах боядисват премиум автомобили и там ходят хора които могат да си го позволят и очакват съответното качество. Относно цената която споменах да детайл информацията ми е от преди гоина и половина, а вече може да е съвсем различна

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пет 18 фев 2011 22:58

направя разбивка, ако искаш

Та ,колко казваш е труда от 5850лв.?

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 18 фев 2011 23:29

i.e.i написа:
направя разбивка, ако искаш

Та ,колко казваш е труда от 5850лв.?

5850 - 20% ДДС
4875 - 10% ДОД
4431 - минимум 1000+лв за материали
3431 - минимум още поне 500лв за консумативи и всякакви джажджавки, каквито ума ти не може да побере (тези, ако някой ги счете за спорни, нека не ги смята)
2931 - минимума който съм виждал по сервизи да се отстъпва при цялостно боядисване е 2 детайла, тоест 2х450=900лв (айде и тука си махни ДДС и ДОД)
2031

Дотук Ок
Сега да разбием труда:
минимум 1 ден от 2ма души разглабяне и зглабяне (супер минимум е това)
минимум 3 дни подготовка на детайлите от 2ма души (пак супер минимум)
ден пръскане 1 човек (ако няма фалове)
Тоест имаме 9 надници. Тук обърни внимание, че за да се свърши това в този срок, трябва много работа, много сериозни майстори. Няма как да ти калкулирам грешките в такава сметка, обученията и т.н. Но долните надници са супер минимум.
Тоест 9 надници по минимум 70лв = 630лв
Тук не слагам осигуровки и други чудесии.

останаха 1401лв
Сега мисля и сам ще се усетиш за инвестицията (не ме карай и нея да ти смятам, защото ще те заболи главата).
А наема/ипотеката?
Счетоводно обслужване на една такава фирма?
Реклама?
А колко още неща има ...
Всичко това също се приспада от сметката!

Ясно ми е, че много хора няма да са съгласни със сметките, но аз тоя съм го ял :?
Не се хващайте за буквата! Не претендирам за нищо!
Искам само да покажа, че не е лесно човек да е изряден и да прави сериозен бизнес тук и да дава сериозни услуги!
Едно е незаконно гаражче и лепи с вестници, друго е истинското боядисване.
Друг е въпросът дали е реално и постижимо в БГ, както и кой би оценил такава услуга!
Също така не казвам, че точно 450лв. е цената!
Казвам само, че от тези за по 100лв на детайл не може да се очакват чудеса!

п.с. в цената на материалите може да се варира надолу, в зависимост от отстъпките, качеството на материалите, количествата, които се ползват и т.н.

Потребителски аватар
bagera
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bagera » Пет 18 фев 2011 23:40

group® написа:
bagera написа: ...това е доста пресилена сума, повярвай ми (стига да не е с някаква супер скъпа боя)

Изобщо не е пресилена сума, ако:
- си инвестирал в тази работа - помещение, да закупиш всичко необходимо (камера, лампи за сушене, машини всякакви, аксесоари всякакви, хиляди още важни неща ... няма да ми стигне един пост да изреждам).
- подготвяш детайлите правилно - ламарините и пластмасите искат време за да станат, а времето е пари. Има бояджии, които правят няколко детайла за 1 ден, включително боя. После защо има много кит, защо няма добро съхнене на материалите, защо се набръчква, като стафида след няма и месец. Добре, че повечто хора не ги виждат тези неща, че лошо ще им стане.
- си купуваш материали, като бял човек - не да търсиш евтинко, а качествено! Гледам хората си облепят с вестници, боядисват в дворове, купуват си лак за няколко лева, който после въздуха го драска и няранява, 90% от грундовете и материалите за подготовка не са ги и чували, защото от времето на ладите работят с едни и същи неща.
- си ъпдейтваш компа (главата) - ходиш на обучения, купуваш новите неща за да експериментираш и т.н.
- си поддържаш изрядно счетоводство и документи - няма нужда да обяснявам много тук, нали?!
- си изпипваш работата и когато има проблем (разминаване в цвета или подобните) си оправяш нещата.
- дадеш гаранция за труда си (истинска)
... и хилядите съпътстващи няща за един такъв процес.

Качеството има цена. Естествено и за по-малко пари може да стане... Но това не значи, че някой, който изпълни горните условия, няма право да взима споменатат сума. Друг е въпроса за клиентите! Затова и аз не бих се заел да правя такъв сервиз, да вкарам няколко стотин хиляди и да дойде някой да ми каже, че взимам нереална цена :012:

Малко в ОФФ навлезнах, но на Petrolhead съм му казал каквото има :wink:

така, аз на петролчето му писах, 3000лева е напълно нормална цена, при положение че говорим за качествени материали, и добра бояджийска и тенекеджииска ръка
четериврат голф има 13 детаила, това са по 230лв на детаил
в тези пари се вместват камера, бояджииски и тенекеджииски услуги + материали,
и тук пак имаме подръжка на гаранция и камара курсове :wink:
не съм твърдоглав, мисля че знам за какво става дума

относно инвестициите в тази работа, скъпо е(курсове, машини, миксери, инфра-ред лампи....), но клиента не трябва да е потърпевш :wink:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”