niks76 написа:дизела преди 91-92г е по слаб/4уплив/
Това колко е слаб дизела хич не е тема на текущия разговор.
Всеизвестен е факта, че дизеловият двигател е дълговечен и това е написано навсякъде из книгите, но явно е убягнало на някои хора.
Всеизвестно е че "легендарният голф 2 Д" (това в някаква статия тук във форума го бях видял) прави по 500000 километра без основен ремонт при правилна употреба, но явно и това не достатъчно за колегата niks76 и му се е сторил чуплив. Еми ако се кара постоянно в 5000 оборота определено ще е чуплив.
niks76 написа:трябва малко да позагрее и тогава на път
еми над 500000 колометра сигурно е така....
Achim Lauritzen написа:Колко струва едно турбо за дизел или хубави подгряващи свещи или недай боже нафтова помпа или нови дюзи.Аз нямам толкова скъпа част по колата.Повечето горят масло,то се сменя по два пъти по често,горивен и въздучен филтър също по често,нафтата стана колкото бензина...Не се заяждам,дизеловите мотори имат много предимства и нямам нищо против тях
Първо далеч не всички дизелови двигатели са турбинирани, но щом си рекъл турбо, турбо да бъде. Ами защо ми е да си купувам ново турбо, след като мога да си рециклирам наличното за 150-300 лева. А колко често според теб се случва това? Знаеш ли колко е ресурса на едно турбо? Аз мойто смятам още да си го карам. А пък и турбото не е днес да работи а утре да не можеш да запалиш заради това, че се е счупило (както става с едни други агрегати...) Колко струват едни хубави подгревателни свещи? Ами аз не ги разбирам кои са хубавите. До сега съм купил само 2, Бош от ауто+ за 15 лева бройката. Другите 2 са ми тези с които съм взел колата и нито им знам километрите нито ме интересуват. Но като гледам вече почти 6 години си карам тези двете "новите" а старите може и 10 години да им празнувам скоро (а на бензина колко казваш изкарват свещите, аааа и кабели ли има там, ох малеее....). Дюзи счупени не знам какво е. Освен да почна да ги млатя с чука та барем видия счупена. В дюзите има едно нещо дето се казва разпръсквач и то се сменя. Струва 30 лева бройката пак от ауто+ и пак не ги разбирам дали са от "хубавите". Като го смениш и дюзата става като нова. Да речем, че ги сменя и 4те (макар че за 6 години не съм ги барал). Знаеш ли колко е ресурса на 1 разпръсквач - ако кажа 150000 километра май няма да сбъркам. Евентуално на 50000 лек реглаж на пружината щото омеква. По помпата работа нямам. Пак по статиите съм чел, че помпата надживява двигателя няколко пъти така, че - no comment!
Колко гори масло един двигател не зависи от това дали е бензин или дизел, а от състоянието на съответните елементи в него и не е предмет на разговора.
Маслото и филтрите са смешни пари и въобще не ме интересуват. А на теб ти препоръчвам да намалиш малко километрите на които си сменяш маслото, че да ти е мирна главата.