black` написа:А колко хора от тия 20 милиона навън са като Дилма? Едва ли са повече от пръстите на ръката ми. Айде сега пак си говорете. Ние простите балканци тук дето живеем понеже не сме били там да работим, да живеем временно дори и не знаем как е. Добре, че бяхте вие за няколко години вече, та да ни отворите очите колко по-хубаво било. Те там чужденците, така ни чакат с отворени обятия, щото много можем и знаем. Направо всичко е приказка.
Може да ми е обягнала причинно-следствената нишка в последните страници...Я да видим сега по ред на номерата:
1. С какво Дилма е по-българка от мене или от моето дете? От биото във Википедия никъде не става ясно да има няква връзка с БГ, още повече че тя не е родена там, а сигурно и не се е прибирала? За разлика от нея на половината ми живот е минал в БГ, и все още не съм изгубил връзка с "Родината" (поздрав за joker)
2. Родина е едно, "вкъщи" - нещо съвсем друго. На човек, на който през целия си живот тези 2 неща са били едно и също, не е готов да види тънката граниица между двете неща
3. Никой не те чака отвън с отворени обятия - точно това е: нищо не ти се дава, а трябва да си го вземеш. Играейки по техните правила. Така се научаваш да се съобразяваш и да виждаш, че има и друго освен "нашето", и също, че трябва да акцептираш различни мнения/порядки/каквотоИдаБило
4. В тази тема
моята цел беше да (по)кажа, че не може да се мрънка, висейки нон стоп по кафета, бирички и прочие. Иска се повече от това. И то масово. Не става въпрос за поучаване. Става въпрос какъв е "инструмента", с които може да се постигне желаната цел. Защото ние "от чужбината" тоя инструмен сме го видяли, "яли" и т.н.
А след като някой иска да си изкопае дупка с детска лопатка, щото е по лека, вместо да вземе голямата лопата, от която ще му излязат мазоли - ми то си е негово решение. И в двата случая накрая ще има дупка, само дето необходимото време ще е в пъти повече
Никой никого не "направлява" - аз и никс76 просто казваме, че ви трябва "дупка". Най бързо ще я направите с лопата. А вече кой с кво иска да си чопка собствената дупка, и дали накрая някой ще имат дупка, а други дупчица - това е твое собствено решение.
5. Специално за Дашо по въпроса за данъците: (знам кво работиш, но не знам % ставки) Сравни: ти плащаш 10% данък доход върху парите, които ти се плащат
вътрешно от БГ икономиката, а аз идвам всяко лято и за 3 седмици оставям няколко БГ заплати в БГ, защото консумирам над средносттатистическото ниво, което обикновено ми струва този период, ако не съм се прибрал, и по този начин върху консумираната сума държавата получава 20% ддс (които българите чинно и безпрекословно отчиттат пред държавата

), и това са пари вкарани
отвън в икономиката на БГ:
Коя от двете инжекции е по-полезна за БГ икономиката, без да давам примери с цифри?
6. Я да дефинираме за какви емигранти говорим: Тоя, дето ходи на бригади в Англия емигрант ли е? Ами другия, дето работи на строеж в Германия повече от 6 месеца? Ами мургавите ми съседи, дето висят по цял ден на социални помощи и живеят в държавни общежития, и нямат работа? Ами такива като мен, дето са на 8 часов работен ден?