AHF питане за елемент от ДВГ

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

AHF питане за елемент от ДВГ

Мнениеот joker » Сря 02 мар 2011 20:28

Колеги все още съм пълен профан по дизеловите ДВГ(обещавам да не е задълго,но с този студ и тия купища болни от грип!!!...засега нямам време да се ровя дълго из двигателния отсек).Признавам си,че ме е срам, но какъв е този елемент точно под масления филтър(свързан е с основата му)-има вид на кубична метална кутия с два гумени привода...при мен тя е силно омаслена,а изглежда херметична...чудя се откъде идва маслото по нея :banghead:(даже се виждат капки по екокората) не открих описание на детйла и в руските сайтове които имам...Питах един двама ТDI-джедаи,ама те ми отговотиха,че те само карат :shock :shock :shock ...Е аз не мога само да карам...
Извинявам се още един път за въпиющата си некомпетентност...ама сега се образовам...кандидаствам за предучилищна :oops: :oops: :oops:

Последна промяна от joker на Сря 02 мар 2011 21:16, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Re: питане за елемент от ДВГ (AHF)

Мнениеот tdi fen » Сря 02 мар 2011 20:42

предполагам че имаш предвит масления охладител

Потребителски аватар
bora_06
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bora_06 » Сря 02 мар 2011 20:44

И на мен там ми е омаслено дано някой колега който разбира да сподели какво може да направим.

Потребителски аватар
ifidik
Автомобил: Corrado TDI 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ifidik » Сря 02 мар 2011 20:50

отдолу има винт
източвате антифриза, развивате винта и охладителя излиза от долу.под и над него има о-пръстени, които се изпичат.докато само омаслява ,гумения о-пръстен става пластмасов,чупи се и за секунди мотора остава без масло.

Потребителски аватар
airjohn
Автомобил: 2020 Skoda Karoq
Двигател:

Мнениеот airjohn » Сря 02 мар 2011 20:52

Отговор и за двамата: Маслен охладител и трябва да му се сменят уплътнителите.Става лесно при смяна на маслото.Отвива се отдолу един шестогран.Излиза надолу.Антифриза не се разкачва.Лично проверено.

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Сря 02 мар 2011 21:00

ifidik как мога да те открия?Знам от пациенти за високото ниво на твоята компетентност и разчитам на нея???Къде точно ти е сервиза????

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Сря 02 мар 2011 21:02

airjohn написа:Отговор и за двамата: Маслен охладител и трябва да му се сменят уплътнителите.Става лесно при смяна на маслото.Отвива се отдолу един шестогран.Излиза надолу.Антифриза не се разкачва.Лично проверено.

лощото е,че преди 300 км сменях маслото(тогава нямаше теч)....пак ли да го сменям :banghead:

Потребителски аватар
ifidik
Автомобил: Corrado TDI 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ifidik » Сря 02 мар 2011 21:10

желателно е да се извадят маркучите на антифриза.наистина става и без да се вадят, но има зверско разпъване и дърпане.

смяната е елементарна.0-пръстена го има в наличност в елиткар.масло изтича около половин литър.няма нужда да го сменяш всичкото.

Потребителски аватар
vladitdrv
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vladitdrv » Сря 02 мар 2011 23:51

Няма нужда от дърпане и разпъване,просто като охлабиш гайката стягаща охладитела развиваш тръбата която минава през него(обикновенно става на ръка) и си сменяш пръстена на воля!

Потребителски аватар
achodemo
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF ASZ

Мнениеот achodemo » Чет 03 мар 2011 9:46

vladitdrv написа:Няма нужда от дърпане и разпъване,просто като охлабиш гайката стягаща охладитела развиваш тръбата която минава през него(обикновенно става на ръка) и си сменяш пръстена на воля!

Долния на капачката да , но горния който е точно между охладителя и филтъра си иска малко напъване ,ако не са свалени маркучите за да го обърнеш така че да виждаш добре къде ляга пръстена ,който си има и специялна форма с две уши за позициониране !

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Чет 03 мар 2011 20:06

Днес наблюдавах внимателно и забелязах,че само при палене и то при много студено потича малко масло там където топлообменника е свързан с корпуса на филтъра.Само след 3 мин работа течът спира....наистина ли може на път да ми изхвърли цялото масло оттам при условие,че на топъл ДВГ нищо не тече??? :banghead: :banghead: :banghead:Някой имал ли е подобен инцидент???Преди да сменя маслото там теч нямаше.... :?:

Потребителски аватар
achodemo
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF ASZ

Мнениеот achodemo » Чет 03 мар 2011 22:38

joker написа:Днес наблюдавах внимателно и забелязах,че само при палене и то при много студено потича малко масло там където топлообменника е свързан с корпуса на филтъра.Само след 3 мин работа течът спира....наистина ли може на път да ми изхвърли цялото масло оттам при условие,че на топъл ДВГ нищо не тече??? :banghead: :banghead: :banghead:Някой имал ли е подобен инцидент???Преди да сменя маслото там теч нямаше.... :?:

Логично е първо само при студен мотор да потича , защото като загрее се получава разширение и се стяга малката все още хлабина между пръстена и метала !
Много е вероятно да си имал добавка против течове във маслото преди да го смениш , само предполагам. Иначе няма опастност според мен да ти изхвърли маслото от там просто защото този пръстен който уплътнява там ,макар и износен ,смачкан , няма как да "излезе" от там защото все пак си е стегнат на място ! Просто ако не го смениш ще се усили подлизването с времето и ще ти олива много, и реално пак ще стигнеш до загуба на масло ,но не и да ти се излее изведнъж всичкото , както става когата турбината и писне да се върти на едно място и реши да си ходи през аспуха mhihi !

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Пет 04 мар 2011 19:08

Малко развитие по темата...днес на канал по съвета на ifidik(да е жив и здрав!) дозатегнахме шестограма...имаше 1/4 оборот хлабина...сега не тече...Ще видим утре на студено!
....И още развитие след 24 часа...всичко е сухо като бебешко дупе с нов памперс :banana
Оше веднъж да е жив и здрав ifidik за кратичкия,но добър съвет!

Потребителски аватар
VULTUREE
Автомобил: VW NEW BEETLE
Двигател: ALH

Мнениеот VULTUREE » Нед 10 апр 2011 10:01

А дали е възможно от охладителя на маслото да влиза масло в антифриза и да се вдига налягането на охладителната течност? Тествах за изгорели газове в антифриза и теста е отрицателен, но гледам че по горната част на казанчето има чернилка.

Потребителски аватар
Sashko_Trg
Автомобил: Audi A4 Avant
Двигател: 2 0 TDI

Мнениеот Sashko_Trg » Пон 02 яну 2012 13:49

Колеги и при мен се появи този проблем, при мен пък тече доста, долу кората е омаслена яко и виждам как тече от там масло, моя майсто ми каза да ида да измия на пароструйка двигатела там от където тече и да бъде сигурен дали от тези уплатнения и да се сменят. Обаче последно не разбрах малслото ли се източва само или и анфриза ???

П.П Ей сега ходих да измия мястото там под масления филтър за да видя от къде тече и отидох да купя уплатниния и момчето ми даде 2 вида, защото не знам кое от 2-те е едно е обикновенно, а друго е същото самоче има 2 ушички и най-накрая заради всичко това ми писаха фиш 50 лева, защото говорех с майстора по тела mhihi mhihi

Върни се в “Дизелови агрегати”