Гаснещ компютър? Overcloking failed!

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Гаснещ компютър? Overcloking failed!

Мнениеот Каспър » Пет 04 мар 2011 22:10

Здравейте. Компа е с дъно Asus P5VDC-MX с вградено видео и процесор Intel Celeron D 331, 2666MHz. Процесора на компа е работел последната година почти ежедневно на 100% заради някакъв тежък софт за принтер HP. След преинстал на Windows-а и отстраняване на софта вече процесора си работи нормално, но проблема е налице. Проблема е, чe гасне както си работи без видими причини. Гасне изображението от екрана на монитора и червената лампа отпред на кутията също гасне, зелената лампа на кутията и вентилатора на захранването продължават да работят. Така като изгасне при опит за рестарт или гасене от бутоните компа не реагира, гаси се само отзад от захранването. Веднага като го пусна пак от захранването и пак от бутона зелената лампа светва, вентилатора на захранването тръгва но нищо друго не се случва. Трябва да постой няколко минути изключен от ключето на захранването и тогава пак да го пусна за да тръгне. При тръгване, преди да зареди Windows-а изписва "Оvercloking failed! Please enter setup to re-configure your system. Press F1 to run SETUP, press F2 to load default values and continue" . Натискам F1 влизам в биоса, давам "save changes and exit" без да правя никакви промени и след това зарежда windows-а и така до следващото гаснене. Преди да изгасне компа се чува едно цъкане от кутията. До тук съм тествал рам памет, хард и процесор с една две програми, но всичко излиза ОК. Процесора държи около 30 градуса на idle и 45 на load. Не се пържи, клоква и т.н. В биоса менюто overcloking е на auto, напреженията също изглеждат в нормите. Случва се както при натоварен процесор, така и при работещ на 1-2% процесор. Windows-а е преинсталиран, биоса е ъпдейтнат до последната версия, само батерията не му е сменена. Пробвал съм и с стандартни настройки на биоса. Захранването ли е пътник или процесора или нито едно от двете? Идеи с какво да продължа :?:

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Re: Гаснещ компютър? Overcloking failed!

Мнениеот bobocamaro » Пет 04 мар 2011 22:40

Няма как да ти дава "overclocking failed" при положение, че твърдиш настройките са "default".
Щом не възприема "default" изключи му щепсела от контакта, и му дай "clear cmos". Или се вади батерията (трябва и да я премериш с уред), или по-скоро има джъмпер който да преместиш в друго положение за момент.
Захранванията ги виж също с уред, не през еверест хахохихо, и чистен ли е скоро от прах. За тестове отстрани запиши си едно
"hiren's boot cd " и го тормози с него :beer

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Пет 04 мар 2011 22:53

Батерията е вадена за да се рестартира биоса, но не е мерена. След поставянето и се зареждат default стойностите на биоса. Джъмпери не съм местил. От прах не е чистен и вътре е доста зле. Тези дни ще го продухам. Тестове съм правил и с Hirens и с други програми. Захранването не съм го мерил, че с тоците съм зле и мултицета го гледам като индианец. Има ли програма за тестване на вграденото видео, че дъното е с AGP слот, а такова видео нямам за проба.

Последна промяна от Каспър на Пет 04 мар 2011 22:56, променено общо 1 път.

valku
Автомобил: VW Passat B5 1.9 TDI
Двигател: AFN

Мнениеот valku » Пет 04 мар 2011 22:55

Съмнява ме, че прегрява такива симптоми изкарва. :) Почисти го, имах снощи подобен проблем с един компютър но пича който ми го даде да го оправям махнал батерията на дъното защото някой си така му казал и я обърнал при слагане. Та поради тази причина настройките в биос-а се бяха обозили, сверих часовника оправих настройките и компютъра си тръгна без никакви усложнения. После започна да гасне отворих го отново изчистих го до основи смених термопастата на процесора и проблема се реши. Така, че моя съвет е почисти го па дано се оправи.

П.С. Говоря за настолен компютър, за лаптоп не ми се е случвало за това нямам решение на проблема. :)

Успех!

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пет 04 мар 2011 22:59

Програми има за тест на video memory, което не ти трябва защото вграденото видео ползва шерната рам от основната. 3D тестове най-злия е Furmark с поничката, но той е за слотови силни карти. Не знам.....почни с прахта, нова паста на процесора, виж надути кондензатори по дъното.......101 бели :beer

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Пет 04 мар 2011 23:28

Компа е настолен. Аз също мисля, че прегрява но не процесора, а вграденото видео. Затова искам да тествам видеото по някакъв начин. След празниците ще го почистя и ще сменя термопастата на процесора. Ако не се оправи ще търся видеокарта на AGP слот за проба. Има и PCI-E x1 слот, който не знам дали става за някакво видео.

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Пет 04 мар 2011 23:29

вземи от някой захранване за тест и през това време отвори твоето да видиш колко цъфнали кондензатора има.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Пет 04 мар 2011 23:34

Проблемния комп е на един приятел. При мен е за да се опитам да му помогна. Освен да го пробвам с захранването на моя комп който си е ОК.

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Пет 04 мар 2011 23:44

мда пробвай така, така както си го описал не са симптоми на прегряване на процесора със сигурност.

valku

Мнениеот valku » Пет 04 мар 2011 23:51

quattro^^ написа:мда пробвай така, така както си го описал не са симптоми на прегряване на процесора със сигурност.

Ти ме уби! Как ще е от захранването? Как така захранването ще подава напрежение 1вите 20 минути и после ще изважда системни грешки? Няма никаква логика за мен специално.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Съб 05 мар 2011 0:02

Повтарям, че компа не гасне целия. Гасне само образа, а overcloking failed за мен е симптом на издънен компонент поради прегряване. Ето сега два часа е бачкал без никакви ядове. Май проблема ще се окаже дебел слой прах върху вграденото видео :roll:

valku

Мнениеот valku » Съб 05 мар 2011 0:04

Каспър написа:Повтарям, че компа не гасне целия. Гасне само образа, а overcloking failed за мен е симптом на издънен компонент поради прегряване. Ето сега два часа е бачкал без никакви ядове. Май проблема ще се окаже дебел слой прах върху вграденото видео :roll:

И аз мисля така. Ако имаше нещо на захранването нямаше да се пуска компютъра според мен. Почисти го, ако се оправи значи сме били прави, ако не се оправи значи има друг проблем.

Успех колега. :)

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Съб 05 мар 2011 10:03

И захранване и прегряване са възможни сценарии, като прегряването може да е и на цпу и на видео..
Почисти, пробвай.. Ако пак забие пробвай и с твойто захранване.. Ако и тва не помогне го метай през терасата mhihi

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Съб 05 мар 2011 13:20

Изключете overclock-а от BIOS-а и би трябвало да си тръгне нормално.
При мен помогна, пак на дъно Асус и пак с тази функция за авто оверклок при нужда.
Вероятно годините му тежат на дъното, както и на моето...
Може би по дефолт (вече не помня) overclock-а е на auto, затова го изключете съвсем.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Съб 05 мар 2011 14:51

Overclock Mode в биоса има две положения auto и manual. Досега беше на auto, сега съм го задал на manual. Когато се зададе на manual се появява cpu frequency [133], като може да се променя от 100 до 400. Нагласил съм го на [100] да видим дали ще има ефект :да:

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”