въпрос за климатик

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

въпрос за климатик

Мнениеот barezifranko » Сря 09 мар 2011 10:36

колеги искам да попитам на колко градуса Ви работи климатика. Въпроса ми е породен от факта че снощи докато гледахме мача с един приятел и той ми разказва как неговия Дайкин нагласен при 20 градуса е супер топло, докато моя Фуджицу го нагласям на 24 и тогава чак е топло. И двата климатика са 12-ки и помещенията са горе-долу еднакви.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Re: въпрос за климатик

Мнениеот mely » Сря 09 мар 2011 11:11

Първо - Дайкина си е Дайкин :Mr Green Fun
И второ...провери влажността на помещенията .Ако въздуха е много сух усещането за топлина е много по слабо отколкото при номенална влажност 40-60 %
И трето...Дайкина много точно регулира температурата а Фуджицото /ако е от по новите е китайски/ не може като него особенно ако единият е инвертор а другият конвенционален.

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Сря 09 мар 2011 11:42

mely написа:Първо - Дайкина си е Дайкин :Mr Green Fun
И второ...провери влажността на помещенията .Ако въздуха е много сух усещането за топлина е много по слабо отколкото при номенална влажност 40-60 %
И трето...Дайкина много точно регулира температурата а Фуджицото /ако е от по новите е китайски/ не може като него особенно ако единият е инвертор а другият конвенционален.

И двата са инвенторни и Фуджицу-то е Made in Thailand

Потребителски аватар
wiseman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wiseman » Сря 09 мар 2011 11:55

Здравей,
ползвам моите (2 митсубиши и един фуджицо) по следния начин:
- кухня , митсубиши,девятка - 18 градуса през деня, вечер 22 градуса, ползва се абсорбатор, жените излизат на балкона от време на време...
- Спалня и хол , митсубиши , осемнайска - 18 гр. през деня, вечер 22 гр., ако е по-топло - 20 , става да ходиш по тениска
- Спалня, фуджицо, дванайска, на 18 гр. през деня, вечер 23 гр. Стаята е с 3 външни стени и северна. НА 23 е сауна.
Нямам изолация само дограмата ми е ок, 5 камерна с ка стъкла.
Цяла зима работят нонстоп
Поздрави

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 09 мар 2011 11:56

От личен опит се убедих, че всичко има значение - поток на струята, естествена конвекция на помещението, отстояние от стени и таван...
Говоря за съвсем обикновен, неинверторен Мидеа:
Намира се над леглото на малката, струята е насочена към стената отсреща (уж!)
Докато беше болничка се наложи аз да спя в нейното легло - тя при майка си.
Да, ама по едно време, като взе да размразява външното тяло климатика - вътрешното взе, че наби студена струя баш надолу, към леглото! :shock
Слаба, но се усети.
Още на следващия ден отдолу, под изходящите клапи (и непречейки им по никакъв начин!), беше монтирана една пластмаса, която да не позволи въздушния поток да бъде насочен към леглото. Необходими бяха не-повече от 15-20мм.
Резултата е, че в стаята преди тази манипулация климатика никога не се беше налагало да го пускаме на над 22*, а сега и на 24* си е леко хладничко... :?

karlain
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот karlain » Сря 09 мар 2011 19:04

Когато сме в къщи, климатика винаги е на 26 градуса, когато сме навън и нощно време е на 19. При нас през деня, ако намалим градусите става студено. И въпреки, че климатика не го спираме тук във Варна е ужасно влажно scare

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Сря 09 мар 2011 19:09

Така е защото си спрял малко или много потока топъл въздух отиващ надолу,и сега отива с една идея по нагоре и ниско до пода се получава един студен слой който трудно може да се раздвижи.А относно темата когато няма никой вкъщи 20 градуса е настроен а като се прибера 22-23,а жената като се прибере 25-26 :beat_butt2 .Та зависи и от конкретния човек зиморничав ли е или не на мен например ако ми е студено на краката под кокалчетата и ми е студено на цялото тяло.
пп забравих да кажа На 6 етаж съм,южно изложение,5 камерна троен стъклопакет( Ка + високоенергийно)и външна изолация.Климата е Хитачи 9 ка инвертор,като използвам също и овлажнител и влагомер със термометър.Трябва да отбележа че климатика поддържа температурата с толеранс +/- 0,5 градуса :shock

Потребителски аватар
denito_trg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот denito_trg » Сря 09 мар 2011 23:49

Най добре намали силата на духане ;) колкото по слабо духа толкова по ефикасно топло или студено духа ;) :да: моя го държа на 24-26 и стоим по тениски въртре :)
Fisher 12ка не е инверторен даже

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 10 мар 2011 1:01

Ако обичаш колега обоснови си отговора,защо мислиш така?Принципно колкото повече въздух минава толкова повече топлина отнема.За пример 1 ва и 2 ра степен на перката на радиатора на колата.Някакси няма логика в това,ако е за комфорт при спане да но за по ефективно едва ли.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 10 мар 2011 8:53

denito_trg написа:Най добре намали силата на духане ;) колкото по слабо духа толкова по ефикасно топло или студено духа ;) :да: моя го държа на 24-26 и стоим по тениски въртре :)

Наистина колега тука не си прав .

Потребителски аватар
denito_trg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот denito_trg » Пет 11 мар 2011 1:49

mely написа:
denito_trg написа:Най добре намали силата на духане ;) колкото по слабо духа толкова по ефикасно топло или студено духа ;) :да: моя го държа на 24-26 и стоим по тениски въртре :)

Наистина колега тука не си прав .

Наистина не съм бил прав,преди малко пуснах климатика на 26 на най ниската степен да духа после усилих на макс и си духаше не по малко топло... :shock Винаги съм си мислил,че колкото по леко работи толкова по ефикасно работи :oops:
Колега пробвай да изчистиш филтрите :wink:

Потребителски аватар
vw_derby
Автомобил: audi a4
Двигател: AFN

Мнениеот vw_derby » Пет 11 мар 2011 7:48

много зависи в кво помещение е,каква топлина отдават комшийте/съседните стай,имаш ли изолаци,дограма и още 100 такива фактора,колко ти е голямо помещението,външна /вътрешна температура.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пет 11 мар 2011 22:59

vw_derby написа:много зависи в кво помещение е,каква топлина отдават комшийте/съседните стай,имаш ли изолаци,дограма и още 100 такива фактора,колко ти е голямо помещението,външна /вътрешна температура.

Това + зиморничавостта на двамата..
Аз лично не мога да си представя на 20 градуса да е супер топло...
22-23 градуса ми е перфектната температура в стаята, също и на чинчилата mhihi
На 25 почвам да се потя, а гадинката ме гледа злобно :shock
На 20 ми е хладно, а онова се е свило на топка и ме псува...
С духалка грея 1 стая, като е пусната 24/7 на едно положение на терморегулатора, на ниската степен, че и по-тихичко работи...

Потребителски аватар
Peteff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Peteff » Съб 12 мар 2011 9:05

и какво значение има все пак - важното е да топло пък дали си го направил на 20 или 25 няма значение, всичко зависи от климатика основно .

Иначе аз съм с генерал инверторен 12-ка в едната стая и вечер го държа на 25 и като се стопли съм по къс ръкав , когато не съм в къщи го оставям на 22 .

... и дайкина си е дайкин ...

naydenov23
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот naydenov23 » Съб 12 мар 2011 13:16

В моята стая (5 х 4.5 метра) работи денонощно климатик Фуджитсу 12-ка нагласен на 30 градуса (електромера ми е "пипнат" от едни спецове) и сила на духане Manual-Meduim и въпреки това по термометър в стаята става 23, максимум 25 градуса ако пече и слънце. Така че явно климатиците от тая марка са с фалшиво термореле, защото лятото го държа на 25 градуса, а в стаята пада до под 22. Просто той си духа независимо от температурата.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”