Разрешително за тухлена ограда
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Re: Разрешително за тухлена ограда
black` написа:Бре кой какво бута бре?!![]()
Значи тука трябва да се бутнат над половината хотели и всички вили дето никнат като гъби всеки ден, защото и 1 няма законен от 2001 насам. Стига сте писали по инерция. И спрете с новините по телевизията, че хич не ви се отразяват добре тия барбекюта и бараки в Несебър.
Дигай си оградата и хич да не ти е. До 2.2 метра както пише в закона не ти трябва и проект даже. Нито другите глупости дето се пишат тук. Имота си е регулиран отдавна. Има си поне колчета. Без регулация едва ли ще има и къща. Може би само пишеш до кмета една молба-заявление и толкоз. Даже не чакаш и отговор. Не се иска и съгласието на комшиите, освен ако не им засенчва прозорци от къщата да речем или не влиза в техния имот. Зимай лопатата, бетона и си ти на ход. Не им слушай глупостите на колегите...
И за какво само пита да изпадаш в такива ненужни филми не знам, за една ограда те пратиха в космоса...
И лятото да ни покнаиш и ние да се топнем в басейнчето с биричка.![]()
Аман от невежи

Благодаря, че ми разясни, как се правят нещата в моята професия....
Що не станеш някой лектор в УАСГ, гледам ги разбираш повече и от архитектите

-
- Автомобил:
- Двигател:
Щото съм правил огради. Нито съм архитект, нито лектор. Ти колко такива огради направи?
Или само си слушал как става на лекциите?
Та го пращате човека при архитекти и т.н. за една ограда, все едно ще строи цяла къща. Много сте вещи личи си.
Особено с изказвания как супер Бойко бутал всичко незаконно наред видиш ли та хората не могат и въздух да си поемат...

Прочети си хубаво законите да видиш, че проект не се изисква за ограда до 2.20. Освен ако не пречи на съседни прозорци или не навлиза в съседния терен. Само уведомяваш кмета с молба. Не се изисква и съгласието на съседитге щом не навлиза в техния имот. И ако имота не е оразмерен с колчета и няма скици трябва да се мине също и през това. Но щом е застроено сигурно ги има и тия неща. И после пак ела с лекциите и каквито там били университети и професии. И да споделиш как точно Бай Бойко ги бутал.
Престанете с тия чертежи, планове и глупости, че като ви гледам новото порутено строителство ми се реве от "архитекти"...
Ето едно обективно мнение как става наистина от друг форум

Прочети си хубаво законите да видиш, че проект не се изисква за ограда до 2.20. Освен ако не пречи на съседни прозорци или не навлиза в съседния терен. Само уведомяваш кмета с молба. Не се изисква и съгласието на съседитге щом не навлиза в техния имот. И ако имота не е оразмерен с колчета и няма скици трябва да се мине също и през това. Но щом е застроено сигурно ги има и тия неща. И после пак ела с лекциите и каквито там били университети и професии. И да споделиш как точно Бай Бойко ги бутал.

Престанете с тия чертежи, планове и глупости, че като ви гледам новото порутено строителство ми се реве от "архитекти"...

Ето едно обективно мнение как става наистина от друг форум
Вадих РС на ограда и ще споделя с Вас процедурата :
1. Отивате в агенцията по кадастъра с копие от НА и подавате заявление за издаване на скица за имота.
2. Отивате при инженер конструктор , който Ви изготвя становище с текстова и графична част за оградата - масивна , до 2.20 м и т.н.
3. Подавате молба до Районния кмет за издаване РС като обезателно пишете , че оградата ще бъде разположена изцяло във вашия двор , при което не се изисква съгласието на съседите Ви.
4. Към молбата прилагате становището на инженер конструктора , НА за собственост на парцела и скицата на имота.
5. След като Ви издадат РС , ако не можете да определите имотната граница , за да разположите оградата изцяло във Вашия имот , ползвайте услугите на геодезист който да забие колчетата и да Ви напише протокол за това.
6. След завършването на строежа е добре да вземете и доклад от фирма строителен надзор , че оградата е разположена и изпълнена точно по издаденото РС.
Успех !
- fly_free
- Автомобил: т5
- Двигател: вrr
- Контакти:
Толкова бюрокрация заради една ограда.
Тормоз това му е майката.Народа като е спокоен и няма проблеми започва да мисли глупости.
Затова е една тухла да сложиш-плащай на чиновниците и се моли.
Загубена работа.Атом и да си замине тази бюрокращина.
И ние си търпим.Хак да ни е.
Тормоз това му е майката.Народа като е спокоен и няма проблеми започва да мисли глупости.
Затова е една тухла да сложиш-плащай на чиновниците и се моли.
Загубена работа.Атом и да си замине тази бюрокращина.
И ние си търпим.Хак да ни е.
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Колега разходи се до общината и намери техниците които отговарят за твоя район,те ще ти кажат какъв е редът за вдигане на масивна ограда.До колкото знам допустимата височина е 2.50м. ако оградата е на границата на имот в регулация съседа ти най малкото трябва да е уведомен че ще правиш ограда.
Не прави глупоста да стоиш безразборно че после ще буташ,мини си по-каналния ред и всичко ще е О.К. никой няма да ти направи спор за една ограда,нали ти плащаш
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=47&t=10624&p=80920&hilit=%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0#p80920
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=47&t=25496&p=252696&hilit=%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0#p252696
Не прави глупоста да стоиш безразборно че после ще буташ,мини си по-каналния ред и всичко ще е О.К. никой няма да ти направи спор за една ограда,нали ти плащаш

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=47&t=10624&p=80920&hilit=%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0#p80920
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=47&t=25496&p=252696&hilit=%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0#p252696
- ABSOLUT
- Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
- Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
- Контакти:
Щом за "колегата" black е нормално да се кара мотор без категория, с всичките му там последствия (пък и се хвали пича), какво се чудиме за спазване на закони и ред по отношение на строителство.
Това, че нещо се е търпяло и допускало толкова много години по една или друга причина, не го прави правилно или законно. И най-детското и безотговорно мислене е това, че щом други хора го правят, и аз ще го правя.
Така се оправдавахме в първите класове в училище.
За това сме ориенталска държава и такава ще си останеме още дълго време.
Това, че нещо се е търпяло и допускало толкова много години по една или друга причина, не го прави правилно или законно. И най-детското и безотговорно мислене е това, че щом други хора го правят, и аз ще го правя.

За това сме ориенталска държава и такава ще си останеме още дълго време.

- calm
- Автомобил: VW PASSAT B5
- Двигател: 1.8T
- Контакти:
Раздел VII.
Допълващо застрояване, огради (Загл. изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.)
Чл. 48. (1) Урегулираните поземлени имоти могат да се ограждат към улицата и към съседните урегулирани поземлени имоти.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Кметът на общината по предложение на общинския експертен съвет определя общите изисквания към оградите (вид, форма, височина, материали и други) съобразно видовете устройствени зони и територии, оформянето на първостепенната улична мрежа и другите публични пространства, теренните особености, предназначението на поземлените имоти и в съответствие с правилата и нормативите към действащите подробни устройствени планове.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.
(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска при спазване на изискванията на ал. 3, изречение второ, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
(6) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.
(8) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Извън границите на урбанизираните територии и в неурегулираните части на населените места се допуска поземлените имоти да се ограждат само с леки огради, съобразени с изискванията по ал. 2.
(9) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Строителството на огради в случаите по ал. 3 и 4, както и в отклонение от изискванията по ал. 2, 5 и 7, се разрешава за обекти на културно-историческото наследство, а в останалите случаи - съобразно предназначението на урегулирания поземлен имот и с оглед осигуряването на архитектурно единство, от главния архитект на общината въз основа на индивидуален архитектурен проект.
ovo e standart
Глава двадесет и трета също е интересна за четене.
Задачата на архитектите и проектантите в процеса на строителството е да проектират. Задача на строителите е да строят, а на псевдо строителите да баат майката на цялата работа. Та... порутеното строителство не е дело на архитектите.
Допълващо застрояване, огради (Загл. изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.)
Чл. 48. (1) Урегулираните поземлени имоти могат да се ограждат към улицата и към съседните урегулирани поземлени имоти.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Кметът на общината по предложение на общинския експертен съвет определя общите изисквания към оградите (вид, форма, височина, материали и други) съобразно видовете устройствени зони и територии, оформянето на първостепенната улична мрежа и другите публични пространства, теренните особености, предназначението на поземлените имоти и в съответствие с правилата и нормативите към действащите подробни устройствени планове.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.
(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска при спазване на изискванията на ал. 3, изречение второ, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
(6) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.
(8) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Извън границите на урбанизираните територии и в неурегулираните части на населените места се допуска поземлените имоти да се ограждат само с леки огради, съобразени с изискванията по ал. 2.
(9) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Строителството на огради в случаите по ал. 3 и 4, както и в отклонение от изискванията по ал. 2, 5 и 7, се разрешава за обекти на културно-историческото наследство, а в останалите случаи - съобразно предназначението на урегулирания поземлен имот и с оглед осигуряването на архитектурно единство, от главния архитект на общината въз основа на индивидуален архитектурен проект.
ovo e standart
Глава двадесет и трета също е интересна за четене.
black` написа:Престанете с тия чертежи, планове и глупости, че като ви гледам новото порутено строителство ми се реве от "архитекти"...![]()
Задачата на архитектите и проектантите в процеса на строителството е да проектират. Задача на строителите е да строят, а на псевдо строителите да баат майката на цялата работа. Та... порутеното строителство не е дело на архитектите.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Никой не говори за незаконно строитество. Просто по закон е така. Ако тухлената ограда ти е изцяло в твоя имот не се иска съгласието на съседите за строеж. Съгласие се иска ако е на половина в техния. Или ако засенчва прозорци. За това се слагат тия колчета и се регулира имота предварително. Просто се пуска само молба до общината, скицата на имота и горе долу какво ще представлява оградата. Пиши също към улицата каква искаш да е височината. Не се изисква и проект освен ако не е над 2.20 метра. Нека колегата пробва и ще види, че е така и ще му разрешат. Стига планове, проекти и бюрокрация за една обикновена ограда. Ти не строиш къща.
Какво да ви обеснява човек. Всички са архитекти тука и големи приложители и пазители на закона. Ама кой знае какви ги вършите и вие. 
Ся пък някакви книжки гледам. Сигурно и шофьорска книжка се изисква за строеж на ограда...

Ся пък някакви книжки гледам. Сигурно и шофьорска книжка се изисква за строеж на ограда...

- calm
- Автомобил: VW PASSAT B5
- Двигател: 1.8T
- Контакти:
Да бях психоаналитик много пари можех да изкарам от теб, ама... Спориш и оборваш сам себе си, което поне доказва, че гласове не чуваш. Има надежда значи.
black`: "Прочети си хубаво законите да видиш, че проект не се изисква за ограда до 2.20"
обективно мнение което цитираш: "2. Отивате при инженер конструктор , който Ви изготвя становище с текстова и графична част за оградата - масивна , до 2.20 м и т.н."
black`: "Само уведомяваш кмета с молба."
обективно мнениекоето цитираш: "Подавате молба до Районния кмет за издаване РС"
Само ще вметна, че подаването на молба е доста по- различно от уведомление. Разликата е в това, че молиш да ти се даде нещо, а не че ще си го вземеш.
От утре започвам да уведомявам кметовете за моите намерения, в каквато и насока да са, с молба да ми бъде разрешено това което искам да направя, а в същото време няма да обърна внимание дали ми разрешават или не. Умно
black`: "Прочети си хубаво законите да видиш, че проект не се изисква за ограда до 2.20"
обективно мнение което цитираш: "2. Отивате при инженер конструктор , който Ви изготвя становище с текстова и графична част за оградата - масивна , до 2.20 м и т.н."
black`: "Само уведомяваш кмета с молба."
обективно мнениекоето цитираш: "Подавате молба до Районния кмет за издаване РС"
Само ще вметна, че подаването на молба е доста по- различно от уведомление. Разликата е в това, че молиш да ти се даде нещо, а не че ще си го вземеш.
От утре започвам да уведомявам кметовете за моите намерения, в каквато и насока да са, с молба да ми бъде разрешено това което искам да направя, а в същото време няма да обърна внимание дали ми разрешават или не. Умно

Колега строи си без проблем,ако нямаш някой проклет съсед около теб няма да имаш проблеми иначе аз имам къща в Бояна и до мен преди няколко години продадоха имот около декар и дойде един направи си 3 метра ограда и ми отряза 1 орех понеже беше на границата от което подадохме жалба,но в последствие ни плати около 3000лв за дървото и да нямаме проблеми с оградата и така.Ако нямаш проблеми със саседите строи си без никакви проблеми 

И аз мисля да направя плътна ограда от страна на улицата, без да ходя до общината. Писна ми от зяпачи, всеки ти завижда и иска да разбере какво правиш, какво имаш и .т.н. Имам опит за вадене на разрешително за гараж, 6 месеца обикаляне по кабинети и всеки гледа как да ти вземе някакви пари отгоре. Накрая и главния архитект беше умрял, после дори секретарки ми обясняват как имало много печати да се бият на всяка страница. Ако се прави разрешително, проект и т.н. тази ограда ще ми излезе златна.
Имам сега излята бетонна основа с метална мрежа и тръби за колони. Ще излея само колони от бетон, а м/у колоните ще закрепя ламаринен профил. Един ден ако ми дойдат все пак пед-си от общината и кажат да събарям, ще сменя ламарина с решетки, и нищо няма да събарям.
Имам сега излята бетонна основа с метална мрежа и тръби за колони. Ще излея само колони от бетон, а м/у колоните ще закрепя ламаринен профил. Един ден ако ми дойдат все пак пед-си от общината и кажат да събарям, ще сменя ламарина с решетки, и нищо няма да събарям.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”