Разрешително за тухлена ограда

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Re: Разрешително за тухлена ограда

Мнениеот calm » Вто 22 мар 2011 1:29

:039:

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 22 мар 2011 2:55

black` написа:Бре кой какво бута бре?! :063: :screwy Значи тука трябва да се бутнат над половината хотели и всички вили дето никнат като гъби всеки ден, защото и 1 няма законен от 2001 насам. Стига сте писали по инерция. И спрете с новините по телевизията, че хич не ви се отразяват добре тия барбекюта и бараки в Несебър. mhihi Дигай си оградата и хич да не ти е. До 2.2 метра както пише в закона не ти трябва и проект даже. Нито другите глупости дето се пишат тук. Имота си е регулиран отдавна. Има си поне колчета. Без регулация едва ли ще има и къща. Може би само пишеш до кмета една молба-заявление и толкоз. Даже не чакаш и отговор. Не се иска и съгласието на комшиите, освен ако не им засенчва прозорци от къщата да речем или не влиза в техния имот. Зимай лопатата, бетона и си ти на ход. Не им слушай глупостите на колегите... mhihi И за какво само пита да изпадаш в такива ненужни филми не знам, за една ограда те пратиха в космоса... mhihi
И лятото да ни покнаиш и ние да се топнем в басейнчето с биричка. mhihi :beer

Аман от невежи scare
Благодаря, че ми разясни, как се правят нещата в моята професия....
Що не станеш някой лектор в УАСГ, гледам ги разбираш повече и от архитектите
:063: :063: :063: :063: :063: :063: :063: :063: :063:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 22 мар 2011 7:51

Щото съм правил огради. Нито съм архитект, нито лектор. Ти колко такива огради направи? :roll: Или само си слушал как става на лекциите? :roll: :063: Та го пращате човека при архитекти и т.н. за една ограда, все едно ще строи цяла къща. Много сте вещи личи си. :063: :063: :063: Особено с изказвания как супер Бойко бутал всичко незаконно наред видиш ли та хората не могат и въздух да си поемат... :063: :063: :063:
Прочети си хубаво законите да видиш, че проект не се изисква за ограда до 2.20. Освен ако не пречи на съседни прозорци или не навлиза в съседния терен. Само уведомяваш кмета с молба. Не се изисква и съгласието на съседитге щом не навлиза в техния имот. И ако имота не е оразмерен с колчета и няма скици трябва да се мине също и през това. Но щом е застроено сигурно ги има и тия неща. И после пак ела с лекциите и каквито там били университети и професии. И да споделиш как точно Бай Бойко ги бутал. :063:
Престанете с тия чертежи, планове и глупости, че като ви гледам новото порутено строителство ми се реве от "архитекти"... :Mr Green Fun
Ето едно обективно мнение как става наистина от друг форум
Вадих РС на ограда и ще споделя с Вас процедурата :
1. Отивате в агенцията по кадастъра с копие от НА и подавате заявление за издаване на скица за имота.
2. Отивате при инженер конструктор , който Ви изготвя становище с текстова и графична част за оградата - масивна , до 2.20 м и т.н.
3. Подавате молба до Районния кмет за издаване РС като обезателно пишете , че оградата ще бъде разположена изцяло във вашия двор , при което не се изисква съгласието на съседите Ви.
4. Към молбата прилагате становището на инженер конструктора , НА за собственост на парцела и скицата на имота.
5. След като Ви издадат РС , ако не можете да определите имотната граница , за да разположите оградата изцяло във Вашия имот , ползвайте услугите на геодезист който да забие колчетата и да Ви напише протокол за това.
6. След завършването на строежа е добре да вземете и доклад от фирма строителен надзор , че оградата е разположена и изпълнена точно по издаденото РС.
Успех !

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 22 мар 2011 9:27

:No

Потребителски аватар
fly_free
Автомобил: т5
Двигател: вrr
Контакти:

Мнениеот fly_free » Вто 22 мар 2011 9:33

Толкова бюрокрация заради една ограда.
Тормоз това му е майката.Народа като е спокоен и няма проблеми започва да мисли глупости.
Затова е една тухла да сложиш-плащай на чиновниците и се моли.
Загубена работа.Атом и да си замине тази бюрокращина.
И ние си търпим.Хак да ни е.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 22 мар 2011 9:51

Колега разходи се до общината и намери техниците които отговарят за твоя район,те ще ти кажат какъв е редът за вдигане на масивна ограда.До колкото знам допустимата височина е 2.50м. ако оградата е на границата на имот в регулация съседа ти най малкото трябва да е уведомен че ще правиш ограда.
Не прави глупоста да стоиш безразборно че после ще буташ,мини си по-каналния ред и всичко ще е О.К. никой няма да ти направи спор за една ограда,нали ти плащаш mhihi

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=47&t=10624&p=80920&hilit=%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0#p80920

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=47&t=25496&p=252696&hilit=%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0#p252696

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Вто 22 мар 2011 10:10

Щом за "колегата" black е нормално да се кара мотор без категория, с всичките му там последствия (пък и се хвали пича), какво се чудиме за спазване на закони и ред по отношение на строителство.
Това, че нещо се е търпяло и допускало толкова много години по една или друга причина, не го прави правилно или законно. И най-детското и безотговорно мислене е това, че щом други хора го правят, и аз ще го правя. :screwy Така се оправдавахме в първите класове в училище.
За това сме ориенталска държава и такава ще си останеме още дълго време. :bishop

Потребителски аватар
calm
Контакти:

Мнениеот calm » Вто 22 мар 2011 11:38

Раздел VII.
Допълващо застрояване, огради (Загл. изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.)

Чл. 48. (1) Урегулираните поземлени имоти могат да се ограждат към улицата и към съседните урегулирани поземлени имоти.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Кметът на общината по предложение на общинския експертен съвет определя общите изисквания към оградите (вид, форма, височина, материали и други) съобразно видовете устройствени зони и територии, оформянето на първостепенната улична мрежа и другите публични пространства, теренните особености, предназначението на поземлените имоти и в съответствие с правилата и нормативите към действащите подробни устройствени планове.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.
(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска при спазване на изискванията на ал. 3, изречение второ, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
(6) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.
(8) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Извън границите на урбанизираните територии и в неурегулираните части на населените места се допуска поземлените имоти да се ограждат само с леки огради, съобразени с изискванията по ал. 2.
(9) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Строителството на огради в случаите по ал. 3 и 4, както и в отклонение от изискванията по ал. 2, 5 и 7, се разрешава за обекти на културно-историческото наследство, а в останалите случаи - съобразно предназначението на урегулирания поземлен имот и с оглед осигуряването на архитектурно единство, от главния архитект на общината въз основа на индивидуален архитектурен проект.

ovo e standart

Глава двадесет и трета също е интересна за четене.

black` написа:Престанете с тия чертежи, планове и глупости, че като ви гледам новото порутено строителство ми се реве от "архитекти"... :Mr Green Fun

Задачата на архитектите и проектантите в процеса на строителството е да проектират. Задача на строителите е да строят, а на псевдо строителите да баат майката на цялата работа. Та... порутеното строителство не е дело на архитектите.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 22 мар 2011 12:41

Никой не говори за незаконно строитество. Просто по закон е така. Ако тухлената ограда ти е изцяло в твоя имот не се иска съгласието на съседите за строеж. Съгласие се иска ако е на половина в техния. Или ако засенчва прозорци. За това се слагат тия колчета и се регулира имота предварително. Просто се пуска само молба до общината, скицата на имота и горе долу какво ще представлява оградата. Пиши също към улицата каква искаш да е височината. Не се изисква и проект освен ако не е над 2.20 метра. Нека колегата пробва и ще види, че е така и ще му разрешат. Стига планове, проекти и бюрокрация за една обикновена ограда. Ти не строиш къща. :idea: Какво да ви обеснява човек. Всички са архитекти тука и големи приложители и пазители на закона. Ама кой знае какви ги вършите и вие. scare
Ся пък някакви книжки гледам. Сигурно и шофьорска книжка се изисква за строеж на ограда... scare

Потребителски аватар
calm
Контакти:

Мнениеот calm » Вто 22 мар 2011 15:49

Да бях психоаналитик много пари можех да изкарам от теб, ама... Спориш и оборваш сам себе си, което поне доказва, че гласове не чуваш. Има надежда значи.

black`: "Прочети си хубаво законите да видиш, че проект не се изисква за ограда до 2.20"
обективно мнение което цитираш: "2. Отивате при инженер конструктор , който Ви изготвя становище с текстова и графична част за оградата - масивна , до 2.20 м и т.н."
black`: "Само уведомяваш кмета с молба."
обективно мнениекоето цитираш: "Подавате молба до Районния кмет за издаване РС"
Само ще вметна, че подаването на молба е доста по- различно от уведомление. Разликата е в това, че молиш да ти се даде нещо, а не че ще си го вземеш.

От утре започвам да уведомявам кметовете за моите намерения, в каквато и насока да са, с молба да ми бъде разрешено това което искам да направя, а в същото време няма да обърна внимание дали ми разрешават или не. Умно :012:

Потребителски аватар
Lepoev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lepoev » Чет 24 мар 2011 16:10

Колега строи си без проблем,ако нямаш някой проклет съсед около теб няма да имаш проблеми иначе аз имам къща в Бояна и до мен преди няколко години продадоха имот около декар и дойде един направи си 3 метра ограда и ми отряза 1 орех понеже беше на границата от което подадохме жалба,но в последствие ни плати около 3000лв за дървото и да нямаме проблеми с оградата и така.Ако нямаш проблеми със саседите строи си без никакви проблеми :)

nikolaiserdiuk

Мнениеот nikolaiserdiuk » Сря 14 дек 2011 10:43

И аз мисля да направя плътна ограда от страна на улицата, без да ходя до общината. Писна ми от зяпачи, всеки ти завижда и иска да разбере какво правиш, какво имаш и .т.н. Имам опит за вадене на разрешително за гараж, 6 месеца обикаляне по кабинети и всеки гледа как да ти вземе някакви пари отгоре. Накрая и главния архитект беше умрял, после дори секретарки ми обясняват как имало много печати да се бият на всяка страница. Ако се прави разрешително, проект и т.н. тази ограда ще ми излезе златна.

Имам сега излята бетонна основа с метална мрежа и тръби за колони. Ще излея само колони от бетон, а м/у колоните ще закрепя ламаринен профил. Един ден ако ми дойдат все пак пед-си от общината и кажат да събарям, ще сменя ламарина с решетки, и нищо няма да събарям.

nikolaiserdiuk

Мнениеот nikolaiserdiuk » Сря 14 дек 2011 13:34

Върни се в “ОФФ-Топик - други”