Катализатор?!

Техническа и сервизна информация за Passat
AMIGO
Автомобил:
Двигател:

Катализатор?!

Мнениеот AMIGO » Пон 07 авг 2006 14:43

Здравейте :) Наскоро бях на диагностика на пасата за газовата уредба и ме посъветваха да махна катализатора, защото бил задръстен и се затормозява колата :? :( Това помага ли наистина?! Доколкото си спомням на старата кола, която имах, като го махнаха нищо не се промени нито в разхода на гориво, нито в динамика. :? А като влезем в ЕС няма ли да има изисквания към колите да имат катализатори?! :? :? И не става ли по-шумна колата като се махне катализатора? :?

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пон 07 авг 2006 16:05

То вече ги има изискванията. :-) Само дето засега може да минеш метър (с малко пари на ръка в малък пункт за ГТП :-). Обаче ако наистина ти се е задръстил значи не работи, т.е. няма да те спаси на ГТП.
А ако все още работи - по-добре да си го свалиш и да си го пазиш само за преглед. :-)
Може да стане по-шумна, но зависи какво ще се сложи на негово място. Със сигурност ще е по-шумна ако само се избуши катализатора, ако се сложи тръба или резонатор - може да си остане добре.

Потребителски аватар
alien1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alien1 » Пон 07 авг 2006 16:45

По принцип според новите изисквания колите с инжекцион задължително трябвало да са с катализатор. Но щом твоя е задръстен смисъла от него нулев. Дори само за прегледа, защото на газ анализатора ще отчете че не си в нормите. Или го сменяй с нов или го махай е моя съвет.

AMIGO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот AMIGO » Пон 07 авг 2006 16:54

Благодаря за отговорите. :) Обаче един нов катализатор е ужасно скъп, както разбрах - около 1000 лв.:? :cry: :cry: Тя тази кола златна ще ми излезе с всички ремонти до сега, които съм правил само за няколко месеца :cry: :cry: :x Ми то излиза, че всички стари коли са с прецакани катализатори или без такива?! :? И къде ги пише тези нови изисквания за катализатор?! :cry: :?
И не разбрах - задръстеният катализатор с какво затормозява колата? Разходът на гориво ли се вдига или какво? :? :?

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пон 07 авг 2006 18:43

Абе малко са колите с работещ катализатор. :-) Просто пунктовете за ГТП дето може да минеш без ядове са много за щастие. Някой имат специална изправна кола която направо минава вместо твоята. :-)

Иначе изискванията са много тъпи, защото изискват катализатор за всеки инжекцион, а има инжекциони които са фабрично *без* катализатор (макар и малко). Моят пасат е точно такъв екзотичен експонат... На теория не би следвало да се изисква нещо от кола която дори нова не е имала такива възможности.

Не е чак 1000 лева, към 600 е. Но си е доста де. Ако затегнат режима ще търсим на старо, или ще се обединяваме по 2-ма 3-ма да си купим един оборотен (за преглед само). :-)

Ако наистина е задръстен, двигателя хаби полезна мощност да изпомпва газовете през него, влошава се и изхвърлянето на изгорелите газове от цилиндрите, т.е. качествата на горивната смес.

AMIGO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот AMIGO » Пон 07 авг 2006 21:25

Това ГТП означава "технически преглед на газови уредби ли"?! :? :? Щото аз досега не съм карал с газова уредба и не съм много в час с това дали има специален технически преглед, който се минава за АГУ?! :? :? Добре де, мен не са ме питали за катализатора на старата кола миналата година на прегледа, а го бях махнал преди това?! :?

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пон 07 авг 2006 22:57

ГТП = Годишен Технически Преглед. За колите с АГУ има отделен годишен преглед.

Изискванията влязоха в сила миналата година на коледа. Пълен дебилизъм - не от първи януари, а 1 седмица преди това. Така че точно последната работна седмица в годината когато всеки мисли за празници и почивка да отровят живота на хората с глупости.

Аз тогава минавах на преглед с една карбураторна кола в СБА - хората с инжекциите бяха отчаяни - връщаха ги поголовно, ама имало още само 3 работни дни, ама 600 кинта за катализатор баш пред нова година - никой не му пука. Е, хората вероятно намериха малки пунктове и са се оправили, но гаврата си беше класическа.

Принципно сега е по-добре да си с карбуратор - и без туй като си на газ няма значение, а на преглед с карб. е доста по-лесно. :-).

После да не се чудят защо никой не уважава нито държавата нито кат нито мвр. :-)

Потребителски аватар
stop
Автомобил:
Двигател:

катализатор

Мнениеот stop » Вто 08 авг 2006 20:17

Гледам една реклама на бул. “Константин Величков” смяна с чисто нов катализатор 120 лв. ако някои е ходил там нека сподели

Потребителски аватар
alien1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alien1 » Сря 09 авг 2006 9:06

120 лв си е някаква измама или са рециклирани катализатори. Доколкото разбрах турските, които не били особено качествени и се прецаквали 2 пъти по-бързо от оригиналните били по около 600лв. Оригиналните са по около 1000- 1200 лв. Ако караш на газ го прецакваш 2 пъти по-бързо отколкото на бензин. Така че смисъл от него "0".
Ще минаваме с рушветчета тук там докато можем а после ще си купуваме по един турски и ще го слагаме само за прегледа и ще го махаме след това. А при смяна на колата ще се ориентираме към дизеляци и карбуратори :D .
Нема спасение братя. mhihi

AMIGO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот AMIGO » Сря 09 авг 2006 10:05

:cry: :cry: А за колко време се прецаква един оригинален катализатор? :? :cry:

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Сря 09 авг 2006 10:29

Аз на прегледа мога ли да кажа че съм с карбуратор, като съм с моноинжекция ? Не че са ме питали досега де . На ГТП беше цирк - оня ми вика - какво не ти е наред че си дошъл тука - На сточна гара ...

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Чет 10 авг 2006 10:16

Ако наистина има катализатори за 120 кинта и това е вариант. Дори да са рециклирани или нещо подобно, стига горе-долу да работят ще свършат работа - нали ще работят по 1 ден на година - на прегледа :-)

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Пет 11 авг 2006 8:15

AMIGO написа:И не разбрах - задръстеният катализатор с какво затормозява колата? Разходът на гориво ли се вдига или какво? :? :?

Смених катализатора с малко гърне-бил си заминал каза майстора.
Нямям никаква промяна в разхода на гориво и поведение на колата!?

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пет 11 авг 2006 10:13

А майстора остави ли ти стария катализтор? Щото се изкупуват и струват пари. :-)

Върни се в “Passat”