ами аз на мойто съм нагласил диодите така че да не светят право надолу защото светат като точки и се получава гадно сложи самите диоди така както са крушките и отрежи малка част от черната пластмаса на таблото за да може да разпръсква светлината.DiabloS написа:Tigura написа:подобрение няма да има знам го от личен опит сложи 2 диода на мястото на оргиналните крушки и ше свети по добре.
Ами аз точно това съм направил!Смених крушките с диоди,но не свети добре и затова питам къде да търся проблема
Смяна на осветлението на таблото
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Tigura
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Смяна на осветлението на таблото
- rhodius
- Автомобил: vw golf III
- Двигател: AEK 1995
Tigura написа:съпротивление в самия диод няма как да се сложи още по-малко ако диодите са малки като в копчетата диоди на 12 волта съм виждал да се продават но с запоено съпротивление 1 килоом под диода а вътре в самия диод не виждам как могат да сложат съпротивление.rhodius написа:Светодиоди на 12v си има, съпротивлението(резистора) е вграден в самия диод.Ползвах такива на някои места,където не ми се играеше да запоявам резистори.
Обикновен Светодиод без съпротивление няма как да свети на 12v.
Ами колега и ас не вярвах, че може да има вътре, ама като казах на продавачката че ми трябват 3мм.сини светодиоди и отделно съпротивления за 12в. ми отвърна защо ще си играеш да запояваш като ги има с враден резистор,взех си от тях. Цената на единия беше 1.80лв.Като се вгледах в диода от "+" край на жичката, имаше черно квадратче(нещо като микро модул) през което тя преминава.
п.п. Може и да не е резисторче, но със сигурност намаля тока това черното

- crashman
- Автомобил: Bora
- Двигател: AUS
- Контакти:
Стига сте спорили за глупости - има светодиоди, които имат вграден SMD резистор, изчислен за 12V и обикновените, които са ориентировъчно около 3V. Да, на различни модели има заводски 12V светодиоди и такива с обикновени.
Относно таблото - дано с 2 светодиода го осветиш /което мен лично ме съмнява, ако не са по-мощнички светодиодите/ и ако можеш направи "рефлектор" от някакво фолио за да не губиш светлината. С няколко опита ще постигнеш, това което искаш. Успех.
Относно таблото - дано с 2 светодиода го осветиш /което мен лично ме съмнява, ако не са по-мощнички светодиодите/ и ако можеш направи "рефлектор" от някакво фолио за да не губиш светлината. С няколко опита ще постигнеш, това което искаш. Успех.
- Tigura
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ми аз мойто съм го направил с 2 бели LED диода и си свети перфектно тия дни ще го снимам.crashman написа:Стига сте спорили за глупости - има светодиоди, които имат вграден SMD резистор, изчислен за 12V и обикновените, които са ориентировъчно около 3V. Да, на различни модели има заводски 12V светодиоди и такива с обикновени.
- Tigura
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ми незнам колега ама тия зелените от копчетата ги гледах много внимателно и не видях съпротивленияrhodius написа:Tigura написа:съпротивление в самия диод няма как да се сложи още по-малко ако диодите са малки като в копчетата диоди на 12 волта съм виждал да се продават но с запоено съпротивление 1 килоом под диода а вътре в самия диод не виждам как могат да сложат съпротивление.rhodius написа:Светодиоди на 12v си има, съпротивлението(резистора) е вграден в самия диод.Ползвах такива на някои места,където не ми се играеше да запоявам резистори.
Обикновен Светодиод без съпротивление няма как да свети на 12v.
Ами колега и ас не вярвах, че може да има вътре, ама като казах на продавачката че ми трябват 3мм.сини светодиоди и отделно съпротивления за 12в. ми отвърна защо ще си играеш да запояваш като ги има с враден резистор,взех си от тях. Цената на единия беше 1.80лв.Като се вгледах в диода от "+" край на жичката, имаше черно квадратче(нещо като микро модул) през което тя преминава.
п.п. Може и да не е резисторче, но със сигурност намаля тока това черното
- rhodius
- Автомобил: vw golf III
- Двигател: AEK 1995
преди малко прегледах зелените диоди които сменях и се оказа че доста от тях са с вграден резистор

- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Я къде бил ключа от бараката
Явно при някои модели се слагат 3 и 12 волтови.
Моите и други,които съм сменял се оказаха 12 волтови.
Нека да се знае и за в бъдеще за колегите,които тепърва им предстои смяна.Преди запояване на новите диоди да си измерят напрежението,което идва до диодите с уред.

Нека да се знае и за в бъдеще за колегите,които тепърва им предстои смяна.Преди запояване на новите диоди да си измерят напрежението,което идва до диодите с уред.

- Tigura
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
мхм доста интересно наистина колега обаче в мойте диоди го нямаше това черното (съпротивлението)rhodius написа:преди малко прегледах зелените диоди които сменях и се оказа че доста от тях са с вграден резистор![]()
- Tigura
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
да колега май така ще е най добре да се измери напрежението с мултицет.Bai Sando написа:Я къде бил ключа от бараката![]()
- Tigura
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
колеги преди малко смених диодите в копчето на шофьорското стъкло на голфа ми и отново смених само диодите и си светят измерих напрежението което идва до копчето 11,02V без да е запален двигателя предполагам че при запален двигател става 12V по-късно ще кача и снимки
-
- Автомобил:
- Двигател:
колеги имах табло до 220 от гти 2е мотор,но след смяната на двигателя с абф..си взех и табло от абф до 260.и сега си мисля дали показва вярно скоростомера,ина4е го по ъпгрейднах доста,обърнах поляризацията,смених под светката с 4ервена+ лампичките добре стана.ако има някои с инфо дали показва вярно да каже.
- GT.
- Автомобил: audi 1.8 turbo
- Двигател:
Здравейте колеги, след доста четене на разни теми за осветлението днес се реших да оправя моето, следвах стриктно това което съм запомнил.Смених крушките с бели такива и махнах зелента лента и си напраих такава от корица на тетрадка, но пак свети гадно,Направих и гаф.. прецаках дисплейчето на оборотомера и сега незнам какво да правя.. някои ако има идея как да го оправя нека сподели 

Не си го прецакал, просто или не си наместил гумените пътеки за тока или си ги обърнал ;, като не съвпаднат точно и дава грешки ;
-
- Автомобил:
- Двигател:
Имам километраж от поло.Става за части.Дисплейчетата работат,ама май колелцата на оборотомера са се прецакали и затова не работи винаги километража...
- GT.
- Автомобил: audi 1.8 turbo
- Двигател:
JC написа:Не си го прецакал, просто или не си наместил гумените пътеки за тока или си ги обърнал ;, като не съвпаднат точно и дава грешки ;
ем колега объщах го 2 пъти и все така ми показва..