Смяна на осветлението на таблото

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
Tigura
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Смяна на осветлението на таблото

Мнениеот Tigura » Пон 04 апр 2011 20:06

DiabloS написа:
Tigura написа:подобрение няма да има знам го от личен опит сложи 2 диода на мястото на оргиналните крушки и ше свети по добре.

Ами аз точно това съм направил!Смених крушките с диоди,но не свети добре и затова питам къде да търся проблема
ами аз на мойто съм нагласил диодите така че да не светят право надолу защото светат като точки и се получава гадно сложи самите диоди така както са крушките и отрежи малка част от черната пластмаса на таблото за да може да разпръсква светлината.

Потребителски аватар
rhodius
Автомобил: vw golf III
Двигател: AEK 1995

Мнениеот rhodius » Пон 04 апр 2011 20:18

Tigura написа:
rhodius написа:Светодиоди на 12v си има, съпротивлението(резистора) е вграден в самия диод.Ползвах такива на някои места,където не ми се играеше да запоявам резистори.

Обикновен Светодиод без съпротивление няма как да свети на 12v.
съпротивление в самия диод няма как да се сложи още по-малко ако диодите са малки като в копчетата диоди на 12 волта съм виждал да се продават но с запоено съпротивление 1 килоом под диода а вътре в самия диод не виждам как могат да сложат съпротивление.

Ами колега и ас не вярвах, че може да има вътре, ама като казах на продавачката че ми трябват 3мм.сини светодиоди и отделно съпротивления за 12в. ми отвърна защо ще си играеш да запояваш като ги има с враден резистор,взех си от тях. Цената на единия беше 1.80лв.Като се вгледах в диода от "+" край на жичката, имаше черно квадратче(нещо като микро модул) през което тя преминава.

п.п. Може и да не е резисторче, но със сигурност намаля тока това черното :!:

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Пон 04 апр 2011 20:26

Стига сте спорили за глупости - има светодиоди, които имат вграден SMD резистор, изчислен за 12V и обикновените, които са ориентировъчно около 3V. Да, на различни модели има заводски 12V светодиоди и такива с обикновени.
Относно таблото - дано с 2 светодиода го осветиш /което мен лично ме съмнява, ако не са по-мощнички светодиодите/ и ако можеш направи "рефлектор" от някакво фолио за да не губиш светлината. С няколко опита ще постигнеш, това което искаш. Успех.

Потребителски аватар
Tigura
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tigura » Пон 04 апр 2011 21:29

crashman написа:Стига сте спорили за глупости - има светодиоди, които имат вграден SMD резистор, изчислен за 12V и обикновените, които са ориентировъчно около 3V. Да, на различни модели има заводски 12V светодиоди и такива с обикновени.
Относно таблото - дано с 2 светодиода го осветиш /което мен лично ме съмнява, ако не са по-мощнички светодиодите/ и ако можеш направи "рефлектор" от някакво фолио за да не губиш светлината. С няколко опита ще постигнеш, това което искаш. Успех.
ми аз мойто съм го направил с 2 бели LED диода и си свети перфектно тия дни ще го снимам.

Потребителски аватар
Tigura
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tigura » Пон 04 апр 2011 21:31

rhodius написа:
Tigura написа:
rhodius написа:Светодиоди на 12v си има, съпротивлението(резистора) е вграден в самия диод.Ползвах такива на някои места,където не ми се играеше да запоявам резистори.

Обикновен Светодиод без съпротивление няма как да свети на 12v.
съпротивление в самия диод няма как да се сложи още по-малко ако диодите са малки като в копчетата диоди на 12 волта съм виждал да се продават но с запоено съпротивление 1 килоом под диода а вътре в самия диод не виждам как могат да сложат съпротивление.

Ами колега и ас не вярвах, че може да има вътре, ама като казах на продавачката че ми трябват 3мм.сини светодиоди и отделно съпротивления за 12в. ми отвърна защо ще си играеш да запояваш като ги има с враден резистор,взех си от тях. Цената на единия беше 1.80лв.Като се вгледах в диода от "+" край на жичката, имаше черно квадратче(нещо като микро модул) през което тя преминава.

п.п. Може и да не е резисторче, но със сигурност намаля тока това черното :!:
ми незнам колега ама тия зелените от копчетата ги гледах много внимателно и не видях съпротивления

Потребителски аватар
rhodius
Автомобил: vw golf III
Двигател: AEK 1995

Мнениеот rhodius » Пон 04 апр 2011 22:07

преди малко прегледах зелените диоди които сменях и се оказа че доста от тях са с вграден резистор :woooow:

Изображение

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пон 04 апр 2011 22:34

Я къде бил ключа от бараката :shock
Явно при някои модели се слагат 3 и 12 волтови.
Моите и други,които съм сменял се оказаха 12 волтови.
Нека да се знае и за в бъдеще за колегите,които тепърва им предстои смяна.Преди запояване на новите диоди да си измерят напрежението,което идва до диодите с уред. :да:

Потребителски аватар
Tigura
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tigura » Сря 06 апр 2011 7:36

rhodius написа:преди малко прегледах зелените диоди които сменях и се оказа че доста от тях са с вграден резистор :woooow:

Изображение
мхм доста интересно наистина колега обаче в мойте диоди го нямаше това черното (съпротивлението)

Потребителски аватар
Tigura
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tigura » Сря 06 апр 2011 7:37

Bai Sando написа:Я къде бил ключа от бараката :shock
Явно при някои модели се слагат 3 и 12 волтови.
Моите и други,които съм сменял се оказаха 12 волтови.
Нека да се знае и за в бъдеще за колегите,които тепърва им предстои смяна.Преди запояване на новите диоди да си измерят напрежението,което идва до диодите с уред. :да:
да колега май така ще е най добре да се измери напрежението с мултицет.

Потребителски аватар
Tigura
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tigura » Чет 07 апр 2011 13:13

колеги преди малко смених диодите в копчето на шофьорското стъкло на голфа ми и отново смених само диодите и си светят измерих напрежението което идва до копчето 11,02V без да е запален двигателя предполагам че при запален двигател става 12V по-късно ще кача и снимки

red_fire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red_fire » Чет 07 апр 2011 17:35

колеги имах табло до 220 от гти 2е мотор,но след смяната на двигателя с абф..си взех и табло от абф до 260.и сега си мисля дали показва вярно скоростомера,ина4е го по ъпгрейднах доста,обърнах поляризацията,смених под светката с 4ервена+ лампичките добре стана.ако има някои с инфо дали показва вярно да каже.

Потребителски аватар
GT.
Автомобил: audi 1.8 turbo
Двигател:

Мнениеот GT. » Чет 07 апр 2011 20:00

Здравейте колеги, след доста четене на разни теми за осветлението днес се реших да оправя моето, следвах стриктно това което съм запомнил.Смених крушките с бели такива и махнах зелента лента и си напраих такава от корица на тетрадка, но пак свети гадно,Направих и гаф.. прецаках дисплейчето на оборотомера и сега незнам какво да правя.. някои ако има идея как да го оправя нека сподели :oops:
ф.jpg
тътрцд.jpg

Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JC » Чет 07 апр 2011 20:17

Не си го прецакал, просто или не си наместил гумените пътеки за тока или си ги обърнал ;, като не съвпаднат точно и дава грешки ;

nikolaitabakow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikolaitabakow » Чет 07 апр 2011 20:30

Имам километраж от поло.Става за части.Дисплейчетата работат,ама май колелцата на оборотомера са се прецакали и затова не работи винаги километража...

Потребителски аватар
GT.
Автомобил: audi 1.8 turbo
Двигател:

Мнениеот GT. » Чет 07 апр 2011 20:46

JC написа:Не си го прецакал, просто или не си наместил гумените пътеки за тока или си ги обърнал ;, като не съвпаднат точно и дава грешки ;

ем колега объщах го 2 пъти и все така ми показва.. :oops:

Върни се в “Направи си сам!”