Панелен или конусен филтър K&N
- Vento
- Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
- Двигател: ABS+ABF+ABV
Re: Панелен или конусен филтър K&N
Не, защо? Преди карах и Вентото (ежедневка) така - лятото има огромен ефект:

- Iago
- Автомобил: Volvo XC90 V8 Sport
- Двигател: B8444S
В някакво по неприятно време, разбирай дъжд, локви... няма ли по голяма опасност да засмуче вода, отколкото ако я няма тръбата?
- Vento
Не, няма такава опасност - карал съм 2-3г. така зиме и лете. Тръбата е много дълга и с голямо фи - вътре няма вакуум, който да вкарва водата до филтъра. Освен това тя прави няколко плавни завоя (вкл. и нагоре), а и може да й се направят дупки отдолу в най-ниската част - ако случайно попадне вода - да се оттича.
Според мен няма проблем с вода, ако се направи читаво.
Според мен няма проблем с вода, ако се направи читаво.
- Iago
- Автомобил: Volvo XC90 V8 Sport
- Двигател: B8444S
Значи сетъпа си струва. С добре подбран материал който да не задържа топлина (предполагам гофрето е идеално за случая след като си го ползвал) смятам ще има ефект. 

- kikogsxr
- Автомобил:
- Двигател:
Колега Vento, виждам, че си с някакъв друг спортен филтър, от къде гоо взе и читави ли са колкото JR или К&N ?
- Vento
От Германия си ги купувам. Аз ги харесвам повече от споменатите от теб марки, защото те са от фина памъчна тъкан и пропускат повече прах и дребни частици, а този модел е направен от 3 слоя дунапрени с различна плътност и задържа повече мръсотия и боклуци. Карам 10 години с такива и ми харесват. INXX е марката им.
- kikogsxr
- Автомобил:
- Двигател:
А как ги поръчваш?
- Vento
Носят ми ги познати.
- Kuncavia
- A.C.A.B.
- Автомобил: Golf MK1 Cabrio
- Двигател: 1600 cc
- Контакти:
Малко да "up-на" темата. Замислял съм се много за конусен филтър на печката но реално не съм си го представял как да стане.
Да речем че махнем кутията за панелния филтър. Към нея има един датчик, който честно да си призная нз за какво е, но помня че при смяната на филтъра открих че е разкачен (т.е. съм му направил едно 10 000 км без датчик
). Въпроса тук е за какво е този датчик и какво правим с него, след махането на кутията. Продължаваме напред... Харесваме си универсален филтър например:
http://www.bgtuning.com/catalog/product ... 7a2394595f
Вход 70мм
От тук идва другата врътка... Колко е широк моя маркуч (не ми се разглобява, все пак не съм тръгнал да го правя). И остава какви неща са нужни за да го закрепя. Предполагам че няма да се закачи нормално както маркуча за кутията... Ако някой е правил такова на 1.9TDI може да даде съвет и снимка. Пък за преграда от горещ въздух ще го мисля допълнително. Общо взето мисля да го вкарам максимално далече от двигателя. Разбира се, колкото ми позволи пространството след махането на кутията.
Ето за този датчик става въпрос:

И заглеждайки се по TDI проекти, попаднах на тази снимка:

Явно новия "път" започва след датчика. Само че там където е датчика е част от кутията и към него вързан маркуча. Да го изрежа и за него да сложа прехода или
Общо взето около това се върти моята дилема.
Поздрави.
Да речем че махнем кутията за панелния филтър. Към нея има един датчик, който честно да си призная нз за какво е, но помня че при смяната на филтъра открих че е разкачен (т.е. съм му направил едно 10 000 км без датчик

http://www.bgtuning.com/catalog/product ... 7a2394595f
Вход 70мм
От тук идва другата врътка... Колко е широк моя маркуч (не ми се разглобява, все пак не съм тръгнал да го правя). И остава какви неща са нужни за да го закрепя. Предполагам че няма да се закачи нормално както маркуча за кутията... Ако някой е правил такова на 1.9TDI може да даде съвет и снимка. Пък за преграда от горещ въздух ще го мисля допълнително. Общо взето мисля да го вкарам максимално далече от двигателя. Разбира се, колкото ми позволи пространството след махането на кутията.
Ето за този датчик става въпрос:

И заглеждайки се по TDI проекти, попаднах на тази снимка:

Явно новия "път" започва след датчика. Само че там където е датчика е част от кутията и към него вързан маркуча. Да го изрежа и за него да сложа прехода или

Общо взето около това се върти моята дилема.
Поздрави.
- kikogsxr
- Автомобил:
- Двигател:
Колега според мен по-добре ще е филтъра да бъде панелен, и аз мисля на заплата да слагам 

- Kuncavia
- A.C.A.B.
- Контакти:
По-евтин, да. Но понеже мисля да дигна малко мощността и ще ми трябва една идея повечко въздух. Пък и тази кутия взима прекалено много място ...
- kikogsxr
- Автомобил:
- Двигател:
Аха, дано да са ти помогнали снимките на колегите, успех, и да качиш фото като го монтираш 

- crank666
- Автомобил:
- Двигател:
Този ''датчик'' ти е дебитомера. Имаш ли чип ?
Софтуерно може да се премахне дебитомера, като след като се чипоса се маха дебитомера и се прави тапа, за да може да преминава по-голям поток от въздух. Лично аз знам, че конусния филтър пропуска мъничко повече въздух, като разликата е между 2-3% повече, което е нищо. Бих заложил на панелния филтър, защото пътищата в България са достатъчно прашни и една кутия предпазва от доста боклуци. Конусния трябва по-често да се пере, а и пропуска повече прашинки.
При смяната на оригиналния с панелен може да се направят още няколко неща. Където е входа на кутията се маха тръбчката или се слага друга с по-голям диаметър. Аз лично съм я махнал моята, изрязал съм входа на кутията двойно по-голям по размер, за да смуче повече(заради по-голямата турбина и 1.7 бара бууст). Другото което споменах е , че след като се махне дебитомера се слага едно парче пластмаса на негово място като тапа, сменят се тръбите с такива съответстващи на входа на турбината. Колкото ти е по-голяма турбината, толкова по-големи ще са ти тръбите.
Това е снимка на моята преди, като махнах дебитомера.
Софтуерно може да се премахне дебитомера, като след като се чипоса се маха дебитомера и се прави тапа, за да може да преминава по-голям поток от въздух. Лично аз знам, че конусния филтър пропуска мъничко повече въздух, като разликата е между 2-3% повече, което е нищо. Бих заложил на панелния филтър, защото пътищата в България са достатъчно прашни и една кутия предпазва от доста боклуци. Конусния трябва по-често да се пере, а и пропуска повече прашинки.
При смяната на оригиналния с панелен може да се направят още няколко неща. Където е входа на кутията се маха тръбчката или се слага друга с по-голям диаметър. Аз лично съм я махнал моята, изрязал съм входа на кутията двойно по-голям по размер, за да смуче повече(заради по-голямата турбина и 1.7 бара бууст). Другото което споменах е , че след като се махне дебитомера се слага едно парче пластмаса на негово място като тапа, сменят се тръбите с такива съответстващи на входа на турбината. Колкото ти е по-голяма турбината, толкова по-големи ще са ти тръбите.
Това е снимка на моята преди, като махнах дебитомера.
Последна промяна от crank666 на Сря 22 юни 2011 16:49, променено общо 1 път.
- crank666
- Автомобил:
- Двигател:
Ето един вариант. След дебитомера силиконов маркуч, алуминиева тръба, мека връзка и отново тръба.
- Kuncavia
- A.C.A.B.
- Контакти:
Не лош вариант е това, за чип има време, искам да направя малко прегледи и ремонти по двигателя ако се налага, че да си го сложа на готово. Само защо влизат повече прашинки през конусни не разбрах
Иначе за прането, не е много удобно но все пак. Хубавото на панелния, е че ще излезе по-евтино 
п.с. Сега като се загледах, не е по-евтин вариант:
http://bgcarshop.com/product_info.php?c ... s_id=52148

п.с. Сега като се загледах, не е по-евтин вариант:
http://bgcarshop.com/product_info.php?c ... s_id=52148