Вдигане на разхода на гориво ?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Bat_Van4o
Автомобил:
Двигател:

Вдигане на разхода на гориво ?

Мнениеот Bat_Van4o » Чет 14 апр 2011 23:16

Привет..

Днес се сдобих със лети джанти 15' а до сега карах с 14..Въпроса ми е с колко ще ми се покачи разхода на гориво?

Потребителски аватар
boar
Автомобил: Golf III
Двигател: ADZ 1995

Re: Вдигане на разхода на гориво ?

Мнениеот boar » Чет 14 апр 2011 23:18

Макс литър ,но и това е много :beer

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Чет 14 апр 2011 23:44

При мен от 16 на 17-ки е около 0.5/100.

Потребителски аватар
Bat_Van4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bat_Van4o » Пет 15 апр 2011 14:21

А с колко атмосфери да напомпя гумите..Високи за на 50 а широчината я забравих точно..Сега за на две атмосфери и половина ии друса малко повечко...Ако ги спадна до две и три да речем дали ще има промяна и опасността от изкривяване голяма ли е ??

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Пет 15 апр 2011 14:25

По-добре не сваляй налягането с оглед на запазване на доброто състояние на летите джанти и по-ниския разход в сравнение с по-спаднали...Иначе е нормално да има разлика във возията след преминаване на по-ниски гуми. :beer

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 15 апр 2011 14:49

Някой ще обясни ли логиката да се вдигне разхода на гориво при минаване на горен размер джанта, ако се запази външния диаметър на гумите?

Потребителски аватар
nokiangage
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Пет 15 апр 2011 14:56

Ако се запази външния диаметър вече опират нещата до самата нова джанта - колко тежи в сравнение със старата, а и си мисля, че като се мине на по-голям размер примерно 15-ки няма да може да се кара с 185 гума...а трябва малко по-широка - от което идва и евентуалното повишение на разход. Ако греша някой да ме поправи :beer

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 15 апр 2011 15:02

nokiangage написа:... примерно 15-ки няма да може да се кара с 185 гума...
Колко широка гума можеш да сложиш не зависи от цолажа на джантата, а от ширината и. Има 14-ки 8J - там под 205 не е мноо добре, но като мина на 15-ка 7J спокойно мога да си карам 195 или 185 ширина ... тогава разходът ми може да е надолу, ако запазя външния диаметър.
Пиша, защото е тъпо така да се обобщава, че при качване на горен размер джанта се вдига задължително и раззхода на гориво. Има леки и тежки джанти, от гума до гума има разлика в тежестта при еднакви размери ... всичко зависи от конкретните параметри на старите и новите джанти И ГУМИ. :beer
А при промяна на външния диаметър вече става сложно с разхода - там ще зависи и градско или извън ...

Потребителски аватар
nokiangage
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Пет 15 апр 2011 15:32

Така е в общия случай за широчината, но все си мисля, че все пак донякъде е обвързана широчината и с размера на джантите освен гореспоменатите фактори, защото 15-ки 5,5J трудно ще се намерят май( за VW повечето оригинални лети джанти с размер 15" май са поне с 6J или 6,5J, това съм забелязал, не казвам, че е 100% така, но за Honda съм виждал 15" 5J, това не означава, че на всички 15-ки може да се сложи 185 гума,а и другото - има предписани размери гуми за дадените размери джанти нали?), но да зависи от доста фактори... :beer

myrshavija написа:А при промяна на външния диаметър вече става сложно с разхода - там ще зависи и градско или извън ...

Защо или? Няма ли да има увеличение и в двата режима? Не се заяждам, просто искам да разбера :да:

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 15 апр 2011 16:04

Аз съм качвал два размера по-високи гуми, но не съм зсичал разход преди и след.
Според мен, е редно при по-високи гуми да падне малко разходът извънградско, защото при едни и също обороти на мотора, колата изминава по-голямо разстояние. А разходът в града би трябвало да се увеличи, защото рамото на лоста на въртящия момент се увеличава и ще трябва по-голяма сила за да звърти колата - да тръгне от спряло положение.
Но това са си мои разсъждения. :mrgreen:

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 15 апр 2011 16:07

Bat_Van4o написа:Привет..

Днес се сдобих със лети джанти 15' а до сега карах с 14..Въпроса ми е с колко ще ми се покачи разхода на гориво?

С 1. до 2. литра на 100 км! Ако не вярваш засечи с определена скорост един маршрут с 14-ки и после същият маршрут с 15-ки и ще се увериш!

Потребителски аватар
nokiangage
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Пет 15 апр 2011 17:30

Дай да поумуваме колективно, а барем измислим нещо... :beer
Така е и според мен и съм съгласен за:
myrshavija написа:при едни и същи обороти на мотора, колата изминава по-голямо разстояние
но пък и двигателя се "мъчи" да завърти по-големите гуми и вследствие на което да се вдигне разхода?
Според мен при по-голям радиус на гумите от предишния да кажем стандартен ще има и в двата типа на каране по-голям разход...

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Пет 15 апр 2011 18:19

nokiangage написа:но пък и двигателя се "мъчи" да завърти по-големите гуми и вследствие на което да се вдигне разхода?
Според мен при по-голям радиус на гумите от предишния да кажем стандартен ще има и в двата типа на каране по-голям разход...

От така написаното според мен в града ще вдигне, извън - ще падне.

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Съб 16 апр 2011 1:28

nokiangage написа:Дай да поумуваме колективно, а барем измислим нещо... :beer
Така е и според мен и съм съгласен за:
myrshavija написа:при едни и същи обороти на мотора, колата изминава по-голямо разстояние
но пък и двигателя се "мъчи" да завърти по-големите гуми и вследствие на което да се вдигне разхода?

ако се вдигне цолажа на джантата с "Х" и се свали височината на гумата със същото "Х", я споделете какава е разликата в изминатите километри? ако сваляте 185/65/14 и слагате 195/65/15 или 16 съм съгласен,но ако сложите 195/55/15 никаква разлика няма в километража :deal .За тази работа има калкулатор за да не гадаете и да пишите глупости кое колко качва литър или два. Да не слагате гуми от Камаз :horror:
http://www.bggumi.com/?gclid=CMaA1eHVn6gCFVUj3wodQ0C8HQ

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 16 апр 2011 6:26

red.devilll = чукча писател, а не читател!
Поне да беше прочел целия ми пост, вместо да се хващаш за част от него!

Колкото до извънградското с по-високи гуми, то силата необходима да се поддържа някаква скорост не е голяма и затова мисля, че няма да има повишение на разхода на гориво, въпреки по-големия диаметър.
Може някой ден да организираме тест със снимки - мисля, че 2 пъти по 100км няма да е кой знае какъв разход на гориво, а и не е прекалено кратко разстояние и ще може да се вярва на теста. Ако има заинтересовани, да си разкажа плана? mhihi

Върни се в “Дизелови агрегати”