Вдигане на разхода на гориво ?
- Bat_Van4o
- Автомобил:
- Двигател:
Вдигане на разхода на гориво ?
Привет..
Днес се сдобих със лети джанти 15' а до сега карах с 14..Въпроса ми е с колко ще ми се покачи разхода на гориво?
Днес се сдобих със лети джанти 15' а до сега карах с 14..Въпроса ми е с колко ще ми се покачи разхода на гориво?
- boar
- Автомобил: Golf III
- Двигател: ADZ 1995
Re: Вдигане на разхода на гориво ?
Макс литър ,но и това е много 

- Bat_Van4o
- Автомобил:
- Двигател:
А с колко атмосфери да напомпя гумите..Високи за на 50 а широчината я забравих точно..Сега за на две атмосфери и половина ии друса малко повечко...Ако ги спадна до две и три да речем дали ще има промяна и опасността от изкривяване голяма ли е ??
- nokiangage
- Автомобил: Passat B3 - 35i
- Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
- Контакти:
По-добре не сваляй налягането с оглед на запазване на доброто състояние на летите джанти и по-ниския разход в сравнение с по-спаднали...Иначе е нормално да има разлика във возията след преминаване на по-ниски гуми. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Някой ще обясни ли логиката да се вдигне разхода на гориво при минаване на горен размер джанта, ако се запази външния диаметър на гумите?
- nokiangage
- Контакти:
Ако се запази външния диаметър вече опират нещата до самата нова джанта - колко тежи в сравнение със старата, а и си мисля, че като се мине на по-голям размер примерно 15-ки няма да може да се кара с 185 гума...а трябва малко по-широка - от което идва и евентуалното повишение на разход. Ако греша някой да ме поправи 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Колко широка гума можеш да сложиш не зависи от цолажа на джантата, а от ширината и. Има 14-ки 8J - там под 205 не е мноо добре, но като мина на 15-ка 7J спокойно мога да си карам 195 или 185 ширина ... тогава разходът ми може да е надолу, ако запазя външния диаметър.nokiangage написа:... примерно 15-ки няма да може да се кара с 185 гума...
Пиша, защото е тъпо така да се обобщава, че при качване на горен размер джанта се вдига задължително и раззхода на гориво. Има леки и тежки джанти, от гума до гума има разлика в тежестта при еднакви размери ... всичко зависи от конкретните параметри на старите и новите джанти И ГУМИ.

А при промяна на външния диаметър вече става сложно с разхода - там ще зависи и градско или извън ...
- nokiangage
- Контакти:
Така е в общия случай за широчината, но все си мисля, че все пак донякъде е обвързана широчината и с размера на джантите освен гореспоменатите фактори, защото 15-ки 5,5J трудно ще се намерят май( за VW повечето оригинални лети джанти с размер 15" май са поне с 6J или 6,5J, това съм забелязал, не казвам, че е 100% така, но за Honda съм виждал 15" 5J, това не означава, че на всички 15-ки може да се сложи 185 гума,а и другото - има предписани размери гуми за дадените размери джанти нали?), но да зависи от доста фактори... 
Защо или? Няма ли да има увеличение и в двата режима? Не се заяждам, просто искам да разбера

myrshavija написа:А при промяна на външния диаметър вече става сложно с разхода - там ще зависи и градско или извън ...
Защо или? Няма ли да има увеличение и в двата режима? Не се заяждам, просто искам да разбера

-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз съм качвал два размера по-високи гуми, но не съм зсичал разход преди и след.
Според мен, е редно при по-високи гуми да падне малко разходът извънградско, защото при едни и също обороти на мотора, колата изминава по-голямо разстояние. А разходът в града би трябвало да се увеличи, защото рамото на лоста на въртящия момент се увеличава и ще трябва по-голяма сила за да звърти колата - да тръгне от спряло положение.
Но това са си мои разсъждения.
Според мен, е редно при по-високи гуми да падне малко разходът извънградско, защото при едни и също обороти на мотора, колата изминава по-голямо разстояние. А разходът в града би трябвало да се увеличи, защото рамото на лоста на въртящия момент се увеличава и ще трябва по-голяма сила за да звърти колата - да тръгне от спряло положение.
Но това са си мои разсъждения.

- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Bat_Van4o написа:Привет..
С 1. до 2. литра на 100 км! Ако не вярваш засечи с определена скорост един маршрут с 14-ки и после същият маршрут с 15-ки и ще се увериш!
- nokiangage
- Контакти:
Дай да поумуваме колективно, а барем измислим нещо...
Така е и според мен и съм съгласен за:
Според мен при по-голям радиус на гумите от предишния да кажем стандартен ще има и в двата типа на каране по-голям разход...

Така е и според мен и съм съгласен за:
но пък и двигателя се "мъчи" да завърти по-големите гуми и вследствие на което да се вдигне разхода?myrshavija написа:при едни и същи обороти на мотора, колата изминава по-голямо разстояние
Според мен при по-голям радиус на гумите от предишния да кажем стандартен ще има и в двата типа на каране по-голям разход...
nokiangage написа:но пък и двигателя се "мъчи" да завърти по-големите гуми и вследствие на което да се вдигне разхода?
От така написаното според мен в града ще вдигне, извън - ще падне.
-
- Автомобил:
- Двигател:
nokiangage написа:Дай да поумуваме колективно, а барем измислим нещо...![]()
Така е и според мен и съм съгласен за:но пък и двигателя се "мъчи" да завърти по-големите гуми и вследствие на което да се вдигне разхода?myrshavija написа:при едни и същи обороти на мотора, колата изминава по-голямо разстояние
ако се вдигне цолажа на джантата с "Х" и се свали височината на гумата със същото "Х", я споделете какава е разликата в изминатите километри? ако сваляте 185/65/14 и слагате 195/65/15 или 16 съм съгласен,но ако сложите 195/55/15 никаква разлика няма в километража

http://www.bggumi.com/?gclid=CMaA1eHVn6gCFVUj3wodQ0C8HQ
-
- Автомобил:
- Двигател:
red.devilll = чукча писател, а не читател!
Поне да беше прочел целия ми пост, вместо да се хващаш за част от него!
Колкото до извънградското с по-високи гуми, то силата необходима да се поддържа някаква скорост не е голяма и затова мисля, че няма да има повишение на разхода на гориво, въпреки по-големия диаметър.
Може някой ден да организираме тест със снимки - мисля, че 2 пъти по 100км няма да е кой знае какъв разход на гориво, а и не е прекалено кратко разстояние и ще може да се вярва на теста. Ако има заинтересовани, да си разкажа плана?
Поне да беше прочел целия ми пост, вместо да се хващаш за част от него!
Колкото до извънградското с по-високи гуми, то силата необходима да се поддържа някаква скорост не е голяма и затова мисля, че няма да има повишение на разхода на гориво, въпреки по-големия диаметър.
Може някой ден да организираме тест със снимки - мисля, че 2 пъти по 100км няма да е кой знае какъв разход на гориво, а и не е прекалено кратко разстояние и ще може да се вярва на теста. Ако има заинтересовани, да си разкажа плана?

Върни се в “Дизелови агрегати”