Вдигане на разхода на гориво ?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
gancho
Автомобил:
Двигател:

Re: Вдигане на разхода на гориво ?

Мнениеот gancho » Съб 16 апр 2011 10:56

red.devilll написа:
nokiangage написа:Дай да поумуваме колективно, а барем измислим нещо... :beer
Така е и според мен и съм съгласен за:
myrshavija написа:при едни и същи обороти на мотора, колата изминава по-голямо разстояние
но пък и двигателя се "мъчи" да завърти по-големите гуми и вследствие на което да се вдигне разхода?
Според мен при по-голям радиус на гумите от предишния да кажем стандартен ще има и в двата типа на каране по-голям разход...

ако се вдигне цолажа на джантата с "Х" и се свали височината на гумата със същото "Х", я споделете какава е разликата в изминатите километри? ако сваляте 185/65/14 и слагате 195/65/15 или 16 съм съгласен,но ако сложите 195/55/15 никаква разлика няма в километража :deal .За тази работа има калкулатор за да не гадаете и да пишите глупости кое колко качва литър или два. Да не слагате гуми от Камаз :horror:
http://www.bggumi.com/?gclid=CMaA1eHVn6gCFVUj3wodQ0C8HQ

При запазване на външния диаметър на гумата обороти и скоростомер не се променат,НО............не забравяйте,че при увеличен цолаж на джантата и намалена височина на гумата(за да запазиме външния диаметър)нещо се увеличава...........ШИРИНАТА на гумата-от тук идва разхода-повече площ=повече сцепление(ТРИЕНЕ)=от тук повече енергия за преодоляване на триенето(ГОРИВО)
Много е просто-Триене,Физика,7клас(едно време-сега може и по-рано)ТАКА ЩЕ Е, КАТО ХОДИТЕ ПО КАФЕТАТА И НЕ ВЛИЗАТЕ В ЧАСОВЕТЕ. mhihi

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 16 апр 2011 14:18

gancho написа:При запазване на външния диаметър на гумата обороти и скоростомер не се променат,НО............не забравяйте,че при увеличен цолаж на джантата и намалена височина на гумата(за да запазиме външния диаметър)нещо се увеличава...........ШИРИНАТА на гумата-от тук идва разхода-повече площ=повече сцепление(ТРИЕНЕ)=от тук повече енергия за преодоляване на триенето(ГОРИВО)
Много е просто-Триене,Физика,7клас(едно време-сега може и по-рано)ТАКА ЩЕ Е, КАТО ХОДИТЕ ПО КАФЕТАТА И НЕ ВЛИЗАТЕ В ЧАСОВЕТЕ. mhihi
Г-н Отличник По Физика за 7-ми клас,
След като призная, че аз повече от 5 по физика не съм имал в гимназията, ще бъдете ли така мил да ни обясните кой физичен закон ни задължава да увеличим "ШИРИНАТА на гумата"?
Ето един случаен пример от калкулатор за гуми, който почти не изменя диаметъра:
Clipboard-1.jpg

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Съб 16 апр 2011 16:28

Да,на теория е така,но на практика аз не познавам човек да минава на по-големи джанти и да НАМАЛЯВА ширината на гумата.Нали с това действие целим по-добра стабилност на автомобила,а намаляване на ширината(площта на сцепление с пътя) води до точно обратното(физичен закон mhihi ).Сега някой да не каже,че бъркам........ :screwy

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Съб 16 апр 2011 22:46

myrshavija написа:red.devilll = чукча писател, а не читател!
Поне да беше прочел целия ми пост, вместо да се хващаш за част от него!

Колкото до извънградското с по-високи гуми, то силата необходима да се поддържа някаква скорост не е голяма и затова мисля, че няма да има повишение на разхода на гориво, въпреки по-големия диаметър.
Може някой ден да организираме тест със снимки - мисля, че 2 пъти по 100км няма да е кой знае какъв разход на гориво, а и не е прекалено кратко разстояние и ще може да се вярва на теста. Ако има заинтересовани, да си разкажа плана? mhihi

Хайде сега и аз като чукча да те питам...къде в мъглявия ти пост е калкулатора за цялостния диаметър на"колелото" в зависимост от диаметъра на джантата...естествено,че при по-голям цолаж на джанта и по-нисък профил на гумата, диаметърът на "колелото" не се променя - разходът на гориво също...На капачката на резервоара са написани размерите на гуми(цолаж и височина) с които километражът отчита едни същи километри...сиреч предавателното число,а оттам и разходът се запазват...

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 17 апр 2011 6:59

joker написа:Хайде сега и аз като чукча да те питам...къде в мъглявия ти пост е калкулатора за цялостния диаметър на"колелото" в зависимост от диаметъра на джантата...

Никъде. :D
Може при смяна на размера джанти да запазиш, намалиш или увеличиш общия диаметър на колелото. Може и без да сменяш джанти да увеличаваш или намаляш диаметъра. Може и ширината да променяш като сменяш или без да сменяш джанти. Може да правиш каквото си искаш, а разходът на гориво зависи от толкова много неща, че не може на въпроса "с колко ще ми се увеличи разхода при качване от 14ки на 15ки?" да се отговори еднозначно "1-2 литра на 100 км" както повечето сладури в темата обобщават. Даже и да знаеш всички параметри на гумите и джантите "преди" и "след", пак не е лесно да се отговори на такъв въпрос.

Потребителски аватар
Bat_Van4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bat_Van4o » Нед 17 апр 2011 18:08

Момчета доста се изписа по тая тема...аз просто исках да бъда подготвен психически, ако разликата бъде значителна..Изминах няколко стотин километра 15-ките и да ви кажа не усещам голяма разлика ж разхода..Със сигурност има някаква, но не е значителна..Като се има в предвид, че гумите са 195 широки ;)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 17 апр 2011 18:16

Мога да потвърдя субективното усещане на автора. Аз също не усещам някаква фрапираща разлика (175/70/13 и 195/50/15). Наистина е доста трудно да се каже с точност колко би била. Преполагам ако се знае с колко се променя коеф на възд. съпротивление от една широчина на друга, тогава би следвало да може да се изчисли. Понеже, за да може даден двигател и трансмисия да поддържат определена скорост на някакво тяло (в случая купе)с някакво съпротивление е нужна енергия Х, ако това съпротивление бъде увеличено е редно цитираната енергия >Х.

Върни се в “Дизелови агрегати”