Глобите в София.....и още нещо

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
shotoman
Автомобил: VW Polo 6N1
Двигател: AEE 1997
Контакти:

Глобите в София.....и още нещо

Мнениеот shotoman » Чет 21 апр 2011 9:37

Здравейте колеги!
Реших да ви споделя следната случка. Преди три дни излизам от офиса, отивам към колата си и хоп - на предното стъкло голяма жълта бланка от Столичен инспекторат. Неправилно паркиране на тротоар по чл. 44, ал.1 и 4. Пише до три дни да се явя в Община Лозенец и да запратя санкцията, в противен случай констативния протокол ставал акт. До тук добре. Спрял съм на тротоар - вярно е! Грешката и вината са мой - вярно е! Обаждам се по телефона на инспекторката, която ми е написала протокола, тя ми обяснява как стоят нещата мното учтиво, питам я къде точно да платя и каква е санкцията и така приключва разговора ни.

Да вмъкна, за всички колеги, които имат такъв проктокол по чл.44 за спиране на тротоар в София:

:link

Изображение

Изображение

Такъв вид протокол, за неправилно паркиране на тротоар в Софииска община се заплаща до три дни в съответната община (района, в който е извършено нарушението) , като санкцията е 20 лева. Ако до три дни не се заплати, протоколът се изпраща на кмета на района, който налага санкция до 200 лв (тук не съм сигурен до каква сума е санкцията) и вече не е констативен протокол, а акт от общината. При спиране на зелена площ процедурата е подобна, но глобата е по друг член и е в размер на 30 лева, като при неплащане може да достигне акт в размер на до 500 лева. Жената каза, че скоро санкциите ще станат минимум 50 лева.

Така, до тук ясно. Сега, кое ми направи впечатление и ме накара да се почуствам като пълен идиот. След като говорих по телефона с инспекторката, няколко часа по-късно отидох в общината, охраната ме опъти, влязох в стаята и.... жената като ме видя се зарадва като малко дете на шоколад Кума Лиса преди 25 години :kissy:
Посрещна ме с репликата:

- "О-о-о, вие ми се обадихте по телефона за неправилното паркиране". Аз я гледах, гледах и казвам
- "Да, ама аз ли съм единствения дето е дошъл да плати?" Тя ме погледна, посочи ми един куп от сигурно 500 фиша като моя и разправя:

- "Еми.....чакам ги всичките, ама то, те ...."

Позасмях се, дадох и 20 лева, тя ми даде едно билетче като за градски транспорт и това беше. Колегата ми, който чакаше при охраната долу, каза че охраната споделила нещо от сорта:

"Ха, той е първия тая седмица дето идва за глоба"

Сега, че се почуствах като идиот, почуствах се, ама според вас какво трябва да се случи:

Вариант 1: Глобите, налагани за нарушения (аз не споря, че съм нарушил общинска наредба) да се изхвърлят и да се забравя за тях, т.е. нула морал като граждани и шофьори и леееко потъпкване на правилата!

Вариант 2 Да се направи връзка между районите, така че всички, които не си плащат санкциите да бъдат гонени до дупка и да им бъдат налагани нечовешки и нехуманно-жестоки лихви! Примерче - спрял си на тротоар - 20 лева, ама не си платил до една седмица, щот си много отворен - писмо от данъчното с акт 300 лева, без право на обжалване. Ако прескочиш и него, догодина колата ти да не може да мине нито технически преглед, нито да и направиш застраховка....докато не си платиш едни 500 лева глоба. Т.е. да има пълна комуникация между отделните структури и звена.

Вариант 3 Кучетата си лаят - кервана си върви. Тея с мерцедесите и кайените (и всички други, дето са тарикати и са над държавата и над нас) са недостижими, глоби не са плащали, няма и да плащат, а "балъци" като нас, такива разни много прости и заблудени, ще се чустват гузни, ще си плащат глобите и ще се радват, че се създали малко радост, като са "дарили" едни 20 лева (щот като ми даде това билетче, което си извади от чантата с гримовете ми стана ясно, че тия 20 лева ще послужат я за пазаруване, я за обяд...), в иначе сивото ежедневие на служителите на реда и общината.

Благодаря за вниманието! :mrgreen: heavy metal zork :beer

Последна промяна от shotoman на Чет 21 апр 2011 11:00, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Глобите в София.....и още нещо

Мнениеот dragozow » Чет 21 апр 2011 9:54

Много се радвам. Аз никога не се качвам по тротоарите защото те са за хората. В тая скапана държава трябва да стане ясно че тротоара е за пешеходци.

Потребителски аватар
shotoman
Контакти:

Мнениеот shotoman » Чет 21 апр 2011 9:57

Да, да съгласен съм. Виновен съм, признавам си. Нямаше къде да спра. Платих си и така. Макар, че не бях спрял на тротоар, който се ползва. На него има маси на известно столично заведение, а зад мен имаше ограда. Не мога точно да го обясня, но и да не бях спрял там тротоара нямаше да се ползва :wink: Ама това няма значение, тротоар ли е - тротоар е, спрял ли съм - спрял съм, виновен ли съм - виновен съм. Точка :beer

Потребителски аватар
hidalgo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hidalgo » Чет 21 апр 2011 9:59

Аз също като теб имах такъв протокол, отново в Лозенец.
Всички ми казваха "Ти луд ли си да ходиш, няма смиъл" и т.н.
Като отидох при женицата и на мен ми се израдва по същия начин :lol: , все едно си каза:
"Айде 1:0 за нас".
Платих си глобата а тя даже ми се направи и на отворена, че държали нещата под конрол
и това с неплащането нямало как да се случи. :screwy :screwy Дори си вярваше.

Та за мен е най-удачният вариант е: при неплащане => гонене до дупка, но съм и наясно,
че все още няма как да се случи. Поне не и в БГ. death

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Чет 21 апр 2011 10:00

Аз съм за Вариант 2, тебе колега 20 лева няма да те оправят или сринат, чист си си, знаеш, че си си платил за грешката :да: . Гадно е наистина, че "хитреците" минават метър все още, но няма да е винаги така... :beer

Потребителски аватар
ivan.karadenizov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivan.karadenizov » Чет 21 апр 2011 11:10

Кофти случка, но хубавото е, че глобата е кой знае колко и си излясъл на чисто със общината относително бързо.

Аз също подкрепям Вариант 2, както и колегите по-горе. Наредбите и законите са за да се спазват и колкото повече съвестни хора има (като тебе в случая), толкова по-рано ще заживеем като в нормалните страни.

И в тая връзка:
без право на обжалване.

С това не мога по никакъв начин да се съглася. Всеки има право да се защити срещу произвол на правоохранителите (които и да са те). Някой хора го разбират като измъкване, но това са тия същите, дето не си плащат глобите, а темата не е за тях.

Последна промяна от ivan.karadenizov на Чет 21 апр 2011 12:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
shotoman
Контакти:

Мнениеот shotoman » Чет 21 апр 2011 11:15

Мда, може би се съгласих с тая забележка. Всеки има право да обжали решението. По-скоро така да са направени нещата, че ако обжалваш безмислено и без оправдателна причина, да ти скъсат шортите.... ако имаш разбира се основателна причина, да ти бъде зачетена, както във всяка цивилизована държава!

Потребителски аватар
aRoGaNsS
Автомобил: Golf 4 TDI GTI
Двигател: 1.9 ARL 2002

Мнениеот aRoGaNsS » Чет 21 апр 2011 11:15

Вариант 2, а и е хубаво да си платиш това което имаш за да не стане по страшно някой ден "чисти сметки-добри приятели" :D

DarkOneBg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkOneBg » Чет 21 апр 2011 12:00

Много добре звучи Вариант 2 , ама е напълно невъзможно. Те хората в една община нямат връзка между вътрешните си отдели , камоли със захстрахователите , кат , 1/2ната сервизи в които правият "технически преглед". А това с неплащането на глобите - има си решения и то много, но най главното е че хората трябва да проумеят - има закони и те трябва да се спазват , има морални норми те също трябва да се спазват ... , а не да се учиме да си плащаме глобите.

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Чет 21 апр 2011 12:11

viewtopic.php?f=59&p=2536341

Ето и моят опит в подобна ситуация. Бях паркирал в зелени площи и си платих глобата. Надявам се някой ден "Вариант 2" да е единственият.

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Чет 21 апр 2011 12:19

dragozow написа:Много се радвам. Аз никога не се качвам по тротоарите защото те са за хората. В тая скапана държава трябва да стане ясно че тротоара е за пешеходци.

Е, то пред клавиатурата всички са светци....

Човекът е споделил случка, описал е какво е станало... и веднага да му натякваме че не е прав.
Нали знаете - да хвърли камък този, който е безгрешен....
Пешете по темата - а не се хвалете колко сте бели, чисти, красиви и т.н.
Прави ми впечатление че доста често в този форум е така - човек споделя нещо и вместо да дадат съвет - веднага се нахвърлят върху него...

Потребителски аватар
shotoman
Контакти:

Мнениеот shotoman » Чет 21 апр 2011 13:15

Винаги го има този момент, ама аз си казвам, че съм сгрешил. Не се оправдавам, но има ситуации, в които ми се случва поради някаква причина да "престъпя" правилата. На всеки му се е случвало, но е прав колегата, че тротоарите не са за паркиране. :wink: Понякога просто се налага :roll:

P.S. Aneto иначе благодарско за подкрепата :wink:

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Чет 21 апр 2011 18:44

Aneto написа:
dragozow написа:Много се радвам. Аз никога не се качвам по тротоарите защото те са за хората. В тая скапана държава трябва да стане ясно че тротоара е за пешеходци.

Е, то пред клавиатурата всички са светци....

Човекът е споделил случка, описал е какво е станало... и веднага да му натякваме че не е прав.
Нали знаете - да хвърли камък този, който е безгрешен....
Пешете по темата - а не се хвалете колко сте бели, чисти, красиви и т.н.
Прави ми впечатление че доста често в този форум е така - човек споделя нещо и вместо да дадат съвет - веднага се нахвърлят върху него...

Не, човече. Ако няма места има малко по-натам. Тука в Борово всички искат са си качат джиповете на тротоара, зор да си спрат под прозореца. Няма значение че в радиус от 100 метра има поне 5 подходящи за спиране места. За две години не ми се е налагало да се катеря по тротоарите, често паркирам пред другия блок като няма място пред нашия. Много хора си мислят че по тротоари и поляни е по-лесно. Всички искат да има ред ама малко се стараят. В другата улица винаги има място.

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Чет 21 апр 2011 20:30

Подкрепям абсолютно. Варианта е да не се катериш по тротоарите. И ако се качиш на тротоар да си платиш глобата с ясното съзнание, че правиш свинщина в собствения си двор и детето ти ще ходи по пътя сред колите защото всички са спрели на тротоара като теб. И аз като колегата не се качвам по тротоарите спирам по-далечко ако няма място точно пред нас. А и като ходя някъде си спирам или плътно до бордюра ако може или си намирам друго място. Старая се. Аман от свинищини, като тръгна по центъра пеша и се правя на сървайвър докато се движа. А можеше да бъде всичко толкова приятно, ако всички мислеха като мен и колегата dragozow. Особено на онези с "джиповете" за по 50 000 евра - набутал си муцуната на градския паркет до самата сграда, налага се да го го обикаляш 5 мин, а се предполага, че щом е пораснал да си купи Жип е станал по-ЧОВЕК от другите. Да, ама не - простак та кифла, създание примитивно познаващо се по поведението. Свинщините и безобразията в нашата мила родина нямат край.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Чет 21 апр 2011 20:51

Най-лошото е че всички искаме да има закони, но когато закона засегне нас, не го спазваме mhihi

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”