Реших да ви споделя следната случка. Преди три дни излизам от офиса, отивам към колата си и хоп - на предното стъкло голяма жълта бланка от Столичен инспекторат. Неправилно паркиране на тротоар по чл. 44, ал.1 и 4. Пише до три дни да се явя в Община Лозенец и да запратя санкцията, в противен случай констативния протокол ставал акт. До тук добре. Спрял съм на тротоар - вярно е! Грешката и вината са мой - вярно е! Обаждам се по телефона на инспекторката, която ми е написала протокола, тя ми обяснява как стоят нещата мното учтиво, питам я къде точно да платя и каква е санкцията и така приключва разговора ни.
Да вмъкна, за всички колеги, които имат такъв проктокол по чл.44 за спиране на тротоар в София:

Такъв вид протокол, за неправилно паркиране на тротоар в Софииска община се заплаща до три дни в съответната община (района, в който е извършено нарушението) , като санкцията е 20 лева. Ако до три дни не се заплати, протоколът се изпраща на кмета на района, който налага санкция до 200 лв (тук не съм сигурен до каква сума е санкцията) и вече не е констативен протокол, а акт от общината. При спиране на зелена площ процедурата е подобна, но глобата е по друг член и е в размер на 30 лева, като при неплащане може да достигне акт в размер на до 500 лева. Жената каза, че скоро санкциите ще станат минимум 50 лева.
Така, до тук ясно. Сега, кое ми направи впечатление и ме накара да се почуствам като пълен идиот. След като говорих по телефона с инспекторката, няколко часа по-късно отидох в общината, охраната ме опъти, влязох в стаята и.... жената като ме видя се зарадва като малко дете на шоколад Кума Лиса преди 25 години

Посрещна ме с репликата:
- "О-о-о, вие ми се обадихте по телефона за неправилното паркиране". Аз я гледах, гледах и казвам
- "Да, ама аз ли съм единствения дето е дошъл да плати?" Тя ме погледна, посочи ми един куп от сигурно 500 фиша като моя и разправя:
- "Еми.....чакам ги всичките, ама то, те ...."
Позасмях се, дадох и 20 лева, тя ми даде едно билетче като за градски транспорт и това беше. Колегата ми, който чакаше при охраната долу, каза че охраната споделила нещо от сорта:
"Ха, той е първия тая седмица дето идва за глоба"
Сега, че се почуствах като идиот, почуствах се, ама според вас какво трябва да се случи:
Вариант 1: Глобите, налагани за нарушения (аз не споря, че съм нарушил общинска наредба) да се изхвърлят и да се забравя за тях, т.е. нула морал като граждани и шофьори и леееко потъпкване на правилата!
Вариант 2 Да се направи връзка между районите, така че всички, които не си плащат санкциите да бъдат гонени до дупка и да им бъдат налагани нечовешки и нехуманно-жестоки лихви! Примерче - спрял си на тротоар - 20 лева, ама не си платил до една седмица, щот си много отворен - писмо от данъчното с акт 300 лева, без право на обжалване. Ако прескочиш и него, догодина колата ти да не може да мине нито технически преглед, нито да и направиш застраховка....докато не си платиш едни 500 лева глоба. Т.е. да има пълна комуникация между отделните структури и звена.
Вариант 3 Кучетата си лаят - кервана си върви. Тея с мерцедесите и кайените (и всички други, дето са тарикати и са над държавата и над нас) са недостижими, глоби не са плащали, няма и да плащат, а "балъци" като нас, такива разни много прости и заблудени, ще се чустват гузни, ще си плащат глобите и ще се радват, че се създали малко радост, като са "дарили" едни 20 лева (щот като ми даде това билетче, което си извади от чантата с гримовете ми стана ясно, че тия 20 лева ще послужат я за пазаруване, я за обяд...), в иначе сивото ежедневие на служителите на реда и общината.
Благодаря за вниманието!