Монтиране на климатик- заслужава ли си или не?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 13 авг 2006 21:13

На тези кончета с клима забрави думата изпреварване, освен ако не е соц талига.Пасата ти е тежко купе и климатика изяжда кончетата.Освен изключване при изпреварване друг начин няма.Обаче в тези адски жеги си прав ,че трябва клима.Изборът е твой.

Потребителски аватар
alien1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alien1 » Пон 14 авг 2006 11:43

Тотално се отказах да си монтирам климатик. :(
Говорих с един майстор от Импас 56 , който ми разясни на дълго и широко за какво става въпрос и ме разубеди общо взето. Каза, че ако климатика не е от абсолютно същия двигател щало да стане много сложно и съответно доста скъпо понеже трябвало да се преправя нещо на коляновия вал за да върти и компресора. Доста подробно ми разясни нещата като ми каза, че дори и за нов от тях не си струва защото е 3000лв. а на кола, която струва 3000 да и сложа климатик за 3000 лв е направо смешно.
Ще се потим и това е. :)
Все ще изкарам още месец без климатик, а другата година ще го мислим. :D

Mal
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mal » Пон 14 авг 2006 16:16

допълнително слаган климатик е пълно дърво. Мойта така я купих, ама тогава не знаех, че е дърво. Много губи от мощността . За града - иди дойди става, ама за дълъг път може да се пребиеш някъде.... Тъпотия. Трябва да е забранено , ако ме питаш мен. Представяш ли си тамън ипреварваш някой и и си насредата и изведнъж включва климатика и мощността ти отива по дяволите. Абе усеща се. С доста хора съм говорил дето допълнително имат климатик и същото казват. Дори сама по себе си да е по-мощна колата пак е кофти, щото ти не знаеш в кой точно момент ще включи климатика и не можеш да си разчиташ на колата, ако пък си в София и изключи мое да нацелиш тоя от пред щото изведнъж "хвръкваш"

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Пон 14 авг 2006 16:27

Mal написа:допълнително слаган климатик е пълно дърво. Мойта така я купих, ама тогава не знаех, че е дърво. Много губи от мощността . За града - иди дойди става, ама за дълъг път може да се пребиеш някъде.... Тъпотия. Трябва да е забранено , ако ме питаш мен. Представяш ли си тамън ипреварваш някой и и си насредата и изведнъж включва климатика и мощността ти отива по дяволите. Абе усеща се. С доста хора съм говорил дето допълнително имат климатик и същото казват. Дори сама по себе си да е по-мощна колата пак е кофти, щото ти не знаеш в кой точно момент ще включи климатика и не можеш да си разчиташ на колата, ако пък си в София и изключи мое да нацелиш тоя от пред щото изведнъж "хвръкваш"
mhihi mhihi

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Пон 14 авг 2006 23:05

Само аз ли не мога да разбера за какви преправяния по коляновия вал и за какви пълни дървета става въпрос?
Действтелно няма смисъл в България да се слага допълнително климатик,но ако е сложен примерно в Италия какъв е проблема?
Моя климатик е слаган допълнително и не виждам да е пипано по коляновия вал ,нито пък съм нацепвал този пред мен при изключване на климатика.
Че има загуба на мощност има,ама чак пък толкова :lol: ...

Потребителски аватар
alien1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alien1 » Вто 15 авг 2006 8:12

Явно климатика ти колега е правен точно за твоя двигател. Затова не е пипан коляновия вал или пък е направен добре и ти си мислиш, че не е пипан. Въпроса при мен беше ,че ако климатика не е свален от кола със същия двигател тогава ще се наложи преправяне, а колегата, който продава климатика не знае от какъв двигател точно е свалян. Той го е взел на части.
Иначе щом имаш работещ климатик и нямаш проблеми с поддръжката му, пък бил той и допълнително слаган, искрено ти завиждам / в добрия смисъл :D /.

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Вто 15 авг 2006 11:17

И моя е слаган допълнително и има загуба на мощност но чак толкоз че да не отлепи... Единсвено ме е яд че дадох да го пипат българските майстори и от тогава насам само проблеми с компресора и един от маркучите. При мене го има онзи проблем, че като карам градско и трябва да спра падат доста оборотите. Някой някъде беше писал че този проблем се оправя като се подадът 12V на някое си краче на ЕКУ-то ама на мене лично не ми са занимава щото повече я карам извънградско и тогава и ползвам климатика.
Иначе потвърждавам, че слаганите допълнително климатици си са голяма глупост, и пари, и после и проблеми.

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Вто 15 авг 2006 11:23

Тя темата се изчерпа ама да кажа като за последно: е чак пък промяна на коляновия вал...мисля, че малко радикално за започнали да те "подковават" за дебелата цена явно си имал вид на сериозен мераклия. До колкото знам, има малко размествания и разлики в стоиките на генератора и някои подробности да да може и климата да си набута зурлата и да рупа мощност..... :D Ама добре че мнението на човека горе долу съвпада с моето - няма да изпадам в ненужни подробности :)

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 15 авг 2006 18:51

@alien1
Приятелю я вземи едно правилно решение. Продай си Пасата и си вземи за тези пари 1 слаба Алфа 155 1,8 но ной-добре 2,0л и задължително 8 клапана. Кеф ти климатроник,кеф ти хидравлика,ел.стъкла.огледала, кеф регулация на седалката за лумбагото.Към екстрите спада и подлакътник и на задна и на предна седалка, тапицерия в 2 цвята ,тонирани стъкла, ABS. Тогава ще разбереш какво е вървене с включен климатроник , а не да го изключваш при изпреварване . за 4200 4500лв можеш да намериш кола лимка.Моторите има са много слаби за нищо не стават 1,8л е някакви си 129 коня, а 2 л е само мижави 143коня. Не се плаши, не са скъпи частите - мит е ,че са скъпи частите. Няма ангренажен ремък дето се сменя на 60000км и си постоянно под напрежение дали си взел правилната марка ремък.
Виж и говорителка на VW форума смени лагера и мина на Алфа.
Ако ще трябва да си купувам кола -или Пасат Б4 /ще има доста мислене/ или Алфа 155 задължително 2л 8 клапана. Ама не ми се налага да купувам защото имам най-хубавата кола- служебната.

Вече съм закачен на бесилката за агитацията :roll: :cry: и всеки се блъска да ми бутне столчето :cry:

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Вто 15 авг 2006 19:15

kris11 написа:@alien1
Приятелю я вземи едно правилно решение. Продай си Пасата и си вземи за тези пари 1 слаба Алфа 155 1,8 но ной-добре 2,0л и задължително 8 клапана. Кеф ти климатроник,кеф ти хидравлика,ел.стъкла.огледала, кеф регулация на седалката за лумбагото.Към екстрите спада и подлакътник и на задна и на предна седалка, тапицерия в 2 цвята ,тонирани стъкла, ABS. Тогава ще разбереш какво е вървене с включен климатроник , а не да го изключваш при изпреварване . за 4200 4500лв можеш да намериш кола лимка.Моторите има са много слаби за нищо не стават 1,8л е някакви си 129 коня, а 2 л е само мижави 143коня. Не се плаши, не са скъпи частите - мит е ,че са скъпи частите. Няма ангренажен ремък дето се сменя на 60000км и си постоянно под напрежение дали си взел правилната марка ремък.
Виж и говорителка на VW форума смени лагера и мина на Алфа.
Ако ще трябва да си купувам кола -или Пасат Б4 /ще има доста мислене/ или Алфа 155 задължително 2л 8 клапана. Ама не ми се налага да купувам защото имам най-хубавата кола- служебната.

Вече съм закачен на бесилката за агитацията :roll: :cry: и всеки се блъска да ми бутне столчето :cry:

:shock :shock :shock :077:

Стига мен НЯМА ДА СИ КУПИМ АЛФИ!

Потребителски аватар
Fen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Fen » Вто 15 авг 2006 20:31

Така като чета тази темичка, пък и по - старите вече напълно ме отказахте от слагане на клима. Май ще си я карам така, пък по нататъка ще му мисля, като дойде времето да сменям колата :lol:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 15 авг 2006 22:20

Стига мен НЯМА ДА СИ КУПИМ АЛФИ![/quote]

Хайде хайде като чета и слушам как се трошат и Пасати и Голфове икакви проблеми имат работата е в противовес на VW .
Мамка му и загубен мотор АЕЕ все се мотаят оборотите на ПХ, и не е само при мен така. Вече ми писна от тези променливи обороти.Няма грешки, нови кабели,капачка, свещи, палец,филтри.

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Вто 15 авг 2006 22:36

Стига бе майна :lol: няма никаква логика при заводска клима да няма загуба на мощност,а при допълнително вградена да има ,при това на един и същ двигател.
Да не би при заводското вграждане VW-геновия двигател 90 коня да го правят 95 за да компенсира мощността отнета от климатика...поне аз оставам с такова впечатление от написаното дотук по темата.
Твърдението, че заводската клима не дърпа мощност и не повишава разхода (поне според мен) е смехотворно,както и твърдението ,че един Голф 90 коня с допълнително вграден климатик трябва да го изключва при изпреварване :lol: ,а същия такъв със заводски вграден не трябва...

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Сря 16 авг 2006 7:13

FELIPE всички автомобили с климатик имат загуба на мощност при включен такъв. При някои е по осезаемо при други почти не се осеща това вече зависи и от мощността на двигателя и от състоянието му.
При колите с заводска клима е по-добре сметнато всичко и оделно ЕКУ-то по електронен път разбира кога е пуснат климата и управлява двигателя по друг начин. При мене например еку-то няма как да разбере и градско като натисна съедениетеля и спирачката за да спра оборотите рязко спадат и после плавно се вдигат - е те това при заводските го няма.

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Сря 16 авг 2006 7:43

Дон FELIPE, прав си - както обикновено. При мен са 75 магарици, слаган е допълнително /в Италия/ и си го изключвам при нужда, чудо голямо! Просто внимавам като го вкл. после да не са ми мн. високи оборотите. Нямам проблеми с об. на пр. ход, нито със загряването - явно е монтиран както трябва. Не съм имал никакви сериозни проблеми с него /чукам на дърво :lol: !/ и е най-полезната ми екстра след хидравликата! Трябва нещо да не е в ред, че да гаснат ДВГ при вкл. или да се "изстрелват" като изключи. Вс. това вече е коментирано, както и това, че за колегата може да се намери комплект, свален от Пасат със същия ДВГ. МОЖЕ и да е от др. кола - просто е повече работа за монтажника и трябват някои части допълнително. Ако случиш на добър майстор и годни компоненти няма да има проблеми. Ако...

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”